Partizan porodio pobedu nad Albom! Mučili su se crno-beli, ali nekako slomili rivala!

17.11.2023

23:01

0

Autor: G. F.

Mnogo teže nego što se očekivalo stigao je trijumf u 9. kolu Evrolige

Partizan porodio pobedu nad Albom! Mučili su se crno-beli, ali nekako slomili rivala!
Partizan bolji od Albe - Copyright MN Press

Mučili su se i mučili košarkaši Partizana u duelu sa poslednjeplasiranom ekipom u Evroligi, ali su stigli do trijumfa. U 9. kolu elitnog takmičenja savladali su Albu sa 89:74 (18:20, 25:20, 22:15, 24:19).

 

 

Dugo je trajalo mučenje crno-belih večeras. Pogled na semafor kaže da je zabeležena lagana pobeda, ali to na parketu nije tako izgledalo. Dugo je Alba mučila košarkaše Partizana, čak predugo. Celo prvo poluveme je proteklo u tvrdoj borbi, uz mnogo grešaka na obe strane, a već pred pauzu utisak je bio da je utakmica u egalu samo zato što crno-beli nisu uspevali da kazne rivala za sve greške koje je napravio.

Nastavak je doneo nešto bolju igru srpskog tima, ali je to i dalje bilo daleko od onog što se očekuje od crno-belih. Prednost je ipak rasla pošto je Alba igrala još lošije, pre svega u napadu. Ulogu pokretača Partizana imao je Aleksa Avramović sa 20 poena na koje je dodao 3 skoka i 1 asistenciju. Odličan je bio i Danilo Anđušić sa 16 poena, te po jednim skokom, asistencijom i ukradenom loptom. Džejms Naneli i Zek Ledej dodali su po 14 poena.

U redovima Albe najviše je pokazao Johanes Timan sa 21 poenom, ali se mora istaći i zapažena rola Kalife Kumađea koji je ubacio 8 poena i imao 11 skokova, gotovo sve u prvoj četvrtini meča.

Posle devet odigranih evroligaških utakmica Partizan sada ima skor od četiri pobede i pet poraza, dok je Alba ostala na samo jednom trijumfu i osam izgubljenih utakmica. Naredni meč u Evroligi, crno-beli će igrati Istanbulu protiv Efesa u petak, 24. novembra od 18.30.

BLOG UŽIVO:

Utakmica je završena, Partizan je pobedio! Avramović je ubacio još jednu trojku, Vecel pogodio za dva, a onda je Olinde ubacio i trojku na ulasku u zadnji minut susreta. Uzeo je trener Partizana još jedan tajm-aut. Kaboklo je fauliran, promašio je prvo, pa pogodio drugo. Brazilac je zatim ukrao loptu Samaru, a ovaj ga je još jednom faulirao. sada je centar crno-belih precizan oba puta. NIsu gosti bili precizni, a na 4,8 sekundi pre kraja Obradović je zatražio još jedan takm-aut. Želi strateg Partizana da se i poslednji napad odigra i ako je moguće iskoristi. Naneli iz ofanzivnog skoka postavlja konačan rezultat - 89:74.

38. minut, 81:69 - Duga dvojka Timana kao odgovor na još jednu dobru odbranu Partizana. Anđušić postiže svoju 4. trojku! Još dva bacanja pretvorio je Timan u poene, a Obradović je tražio tajm-aut na ulasku u poslednja tri minuta meča. Braun faulom zaustavlja Anđušića, a u nastavku akcije Braun faulira i Kaminskog. Ide centar Partizana na liniju za penale. Pogađa oba puta.

36. minut, 76:65 - Tomas je iskoristio faul Anđušića za nova dva poena sa penala. Anđušić lepo pogađa posle driblinga. Ledej pravi faul nad Timanom, a nemački reprezentativac pogađa oba puta. Ledej nije uspeo da sačuva loptu pod pritiskom Brauna, zamenio ga je Ponjitka. Odbranili su crno-beli i ovaj napad rivala, ali i očajno odigrali u ofanzivi. Umesto Doužera u igri je Avramović.

34. minut, 74:61 - Kaminski pravi prvi faul na utakmici i ide na odmor. Na parketu je Kaboklo, baš kao i Naneli umesto Avramovića. Šnajder pogađa oba bacanja, a Kaboklo uspešno rešava situaciju pod košem gostiju. Odbranili su se crno-beli ponovo, Doužer čita akciju i Naneli ostaje sam pod košem. Trener Albe koristi prvi tajm-aut na utakmici.

32. minut, 70:59 - Avramović ulazom i polaganjem otvara poslednju deonicu, a onda Tomas pravi faul u napadu nad Anđušićem. Aleksa je sada zaustavljen, a Timan je pogodio na drugoj strani. Spetljali sus e crno-beli još jednom u napadu, a Timan nastavio sa koševima i spustio minus na ispod 10. Trojka Ledeja na isteku drugog minuta.

 

 

Završena je treća četvrtina, 65:55 - Doužer trojkom dodatno rasplajuje navijače. Ide i trojka Anđušića, Šnajder pogađa uz zvuk sirene, ali će sudije to proveriti. Odluka na parketu je da koš nije regularan, a nakon gledanja snimka menjaju odluku i priznaju koš.

28. minut, 59:52 - Avramović je pogodio za dva, pa promašio za tri. Dužer je napravio treći faul, a onda je Šnajder napravio faul u napadu. Gosti su ispunili bonus, pa Ledej ide na liniju za slobodna bacanja. Pogodio je Zek oba puta. Alba nastavlja sa greškama u napadu, mora se to iskoristiti! Ide trojka Ledeja! Anđušić ne da lake poene i šalje Šnajdera na liniju za bacanja. Ubacio je samo jedno.

Videli smo čudan čelendž trenera Albe Izraela Gonzalesa, a to je samo razbudilo navijače u Areni. Posle dužeg vremena čuje se glasno navijanje sa svih tribina. Potrajala je pauza nekoliko minuta, bez ikakvog razloga.

26. minut, 52:51 - Avramović pogađa dva penala, Braun isto tako. Anđušić postiže koš, traži faul, ali sudije ne reaguju. Ledej je zaustavio Brauna, pa gubi loptu u napadu. Na svu sreću gosti ne uspevaju da kazne crno-bele. Anđušićeva trojka sa više od 8 metara! Vraća odmah Proćida.

24. minut, 45:46 - Još jedan loš napad crno-belih, deluju prilično neorganizovano. Promašili su i gosti, ali nema kazne. Još jednom Alba gubi loptu, a crno-beli ne koriste kontru "dva na jedan". Tima sam pod košem i gosti vode. Jaramaz ide na klupu, pokušaće Avramović da poveže redove Partizana.

22. minut, 45:44 - Treću četvrtinu otvorili su za Partizan Jaramaz, Doužer, Anđušić, Ledej i Kaminski. Prvi napad imala je Alba, a Vecel je udario Kaminskog u lice i napravio faul pod košem crno-belih. Kakav skok i pogodak Ledeja! Za televizijske špice! Vecel pogađa za goste. Loše organizovan napad domaćih pokušao je da reši Doužer trojkom uz zvuk sirene, ali nije pogodio. Samar pogađa na drugoj strani, a onda pravi faul nad Jaramazom u odbrani. Isti igrač pravi faul i nad Anđušićem, to je njegova treća lična greška i ide na kllupu.

 

Iako crno-beli imaju prednost, utisak je da su odigrali daleko ispod svojih mogućnosti. Nisu dovoljno dobro kaznili veliki broj grešaka gostiju. U nastavku mora daleko bolji da bi se izbegla neizvesna završnica.

MN Press
Obradović ljut na igrače

Kraj druge četvrtine, 43:40 - Olinde je lako poentirao, a Ledej nije uspeo na drugoj strani. Timan hvata jedan otpadak i ponovo smo u egal utakmici. Obradović je ljut, traži novi tajm-aut. Naneli je fauliran i bacanja je pretvorio u poene. Umesto Nanelija i Avramovića ušli su Trifunović i Doužer. Timan je ponovo postigao lake poene, a Olinde je poslao Trifunovića na liniju za slobodna bacanja. Siguran je Uroš oba puta, Proćida je pokušao dugu trojku uz zvuk sirene i bio neprecizan.

18. minut, 39:34 - Ledej prepoznatljivo jednom rukom. Avramović faulirao Timana, koji je uz to i pogodio. Nemački reprezentativac je siguran sa penala. Nisu crno-beli realizovali napad, ali su gosti izgubili i 11. loptu večeras. Trojka Nanelija! Nećkala se lopta pa ipak prošla kroz obruč. Braun odmah vraća za tri poena. Ponjitka je raspoložen, dobro kretanje je prepoznao Ledej i Poljak je položio loptu na drugi obruč.

16. minut, 32:28 - Vecel je promašio dva slobodna bacanja posle faula koji je dosuđen Kaboklu. Brazilac nije uspeo da uhvati loptu pod košem, pa je Alba imala novi napad, koji nije realizovala. Naneli se vratio u igru umesto Anđušića. Gubi i Partizan petu loptu na utakmici, Naneli se sapleo i pao. Kaboklo sjajan u odbrani, odmah otvara kontru, a Doužera zaustavljaju faulom za slobodna bacanja. Pi-Džej ne promašuje, to su njegovi prvi poeni na utakmici. Penale imaju i gosti, Ledej je zamenio Doužerra koji ima neku posekotinu i krvari, pa mora van igre. Samar precizan sa penala. Sada je fauliran i Avramović, pa će i on na liniju za slobodna bacanja. Mirna je Aleksina ruka, već je na 11 poena. Maestralna odbrana Ponjitke. Maestralna! Nije to nagradio Avramović trojkom, ali je sada Naneli bio sjajan u defanzivi.

14. minut, 28:26 - Novi promašaj gostiju za tri poena, ali ne uspeva ni Doužer posle odlično odrađene akcije. Šnajder to kažnjava trojkom. Ponjitka umesto Vukčevića na parketu. Nisu crno-beli realizovali drugi napad zaredom. Šnajder neprecizan, Kaboklo zakucava!

12. minut, 26:23 - Počelo je promašajem Proćide za tri poena, a Anđušić pogađa trojku! Vratio je prednost na stranu crno-belih, ali samo nakratko jer je Šnajder vratio trojkom. Avramović je probio i poentirao, pa smo videli još jednu vrhunsku odbranu crno-belih. Istekao je napad Albe zbog odlične postavke crno-belih u defanzivi. Još jednom probija Aleksa, sada pogađa uz faul! Precizan je i sa penala.

 

 

Završena je prva četvrtina - 18:20. Pogađa Avramović sa poludistance, pa na promašaj Proćide organizuje novi napad crno-belih. Vecel ga zaustavlja faulom, ali nije uspela nova akcija našeg tima. Već peti put Alba gubi loptu u napadu, utisak je da je Partizan to morao da naplati. Avramović još jednom postiže poene, sada zakucavanjem i budi navijače. Kumađe ima 8 poena i 8 skokova u prvoj četvrtini!

8. minut, 14:18 - Odlična akcija posle tajm-auta. naneli je spojio Ledeja sa košem, a Zek je zakucao. Kumađe pogađa, a Alba na isteku sedmog minuta pravi prvi faul na utakmici. Kaminski nije poogodio novu trojku, a Nemci su izgubili loptu još jednom. Probao je i Trifunović za tri, bez uspeha. Promašuje trojku i Braun, ali Kumađe hvata loptu i ide na liniju za slobodna bacanja psole faula. Anđušić i Avramović su u igri umesto Jaramaza i Trifunovića. Precizan je Kumađe sa penala. Nema trojke ni od Anđušića. Izašli su Kaminski i Naneli, ušli Doužer i Kaboklo. Tu je i Vukčević umesto Ledeja.

6. minut, 14:12 - Naneli još nije pronašao šut, a Timan je bio precizan. Evo i trojke Nanelija! Dobar je to znak. Još jedna odlična odbrana, ali Ledej pravi faul u napadu "tri na dva". Braun pogađa, a posel nesporazuma Trifunovića i Kaminskog Olinde pogađa trojku. Alba vodi prvi put, Obradović traži tajm-aut.

4. minut, 9:7 - Još jednom pogađa Kaminski, a na drugoj strani vraća Kumađe. Naneli nije pogodio tešku trojku i gosti su došli do prvog izjednačenja. Kaminski siguran za tri poena! Nisu gosti vratili trojku, ali je i Ledej promašio za njegove standarde lak šut.

2. minut, 4:2 - Prve poene na meču postigao je Nanelu, a sjajno su u defanzivni crno-beli otvorili utakmicu. Kaminski je precizan posle solo akcije, a Olinde je doneo prve poene Albi na isteku drugog minuta.

 

 

20.45 - Posle otpevane navijačke himne, počela je utakmica u kojoj svi u Areni očekuju trijumf. Meč su za Partizan počeli Jaramaz, Naneli, Ledej, Trifunović i Kaminski.

20.40 - Zvižduci su parali vazduh u Areni tokom predstavljanja košarkaša Albe, a tradicionalno gromoglasno "Ale" ispratilo je svakog košarkaša Partizana i trenera Željka Obradovića. 

20.18 - Loša vest za crno-bele je da pored odranije povređenog kapitena Kevina Pantera, u duelu sa Albom ne mogu da računaju ni na Alena Smailagića i Balšu Koprivicu. U rosteru je mladi Savo Drezgić, za koga je trener Obradović (u šali) rekao da Partizan pobeđuje kada je on tu. Crno-beli su uz ovacije odradili poslednje pripreme pred utakmicu.

20.05 - Pi-Džej Doužer od koga se tek očekuje da pokaže sve što ume, a nesumnjivo ume mnogo, prepoznaje trenutak u kom se Partizan nalazi:

Potrebno nam je kratko pamćenje zbog velikog broja utakmica. Ne želimo da uđemo u seriju poraza. Činjenica je da nešto radimo kako treba čim imamo priliku da pobedimo svaku utakmicu, ali potrebno je isto tako da popravimo neke detalje kako bismo to zapravo uradili.

19.45 - Partizan i Alba u Evroligi su se sastali samo dva puta, oba puta u prošloj sezoni. U Berlinu je slavila Alba sa 100:84, dok je u Beogradu Partizan bio bolji sa 88:74.

19.08 - Trener Partizana Željko Obradović poručuje da nema vremena za razmišljanje o porazima, a zna i šta je to što trenutno nedostaje ekipi.

 

 

- Što imamo uspone i padove tokom utakmica i, naravno, detalji koji su dosad bili prisutni i zbog kojih smo gubili utakmice. Odbrambeni skok i u trenucima kada se lomi utakmica treba da se odigra pametnije. Neke utakmice smo odigrali izuzetno pametno i dobro odigrali, znali kako da napadamo, a bilo je trenutaka i kada nismo to znali da radimo. U tom smislu se rade sve moguće korekcije - rekao je Obradović, pa zaključio:

- Ozbiljna utakmica, bez obzira što je Alba na tabeli u toj poziciji u kojoj je, ali je mnoge utakmice je izgubila u završnici. Imaju kvalitet, znaju da igraju i igraju specifičnu košarku. Isti je trener kao prošle godine. Imali smo to iskustvo u prvoj utakmici prošle godine smo odigrali veoma slabo, a ovde mnogo bolje u Beogradu, tako da se nadamo da ćemo reagovati i da ćemo odigrati utakmicu svih 40 minuta dobro. To je neophodno.

 

 

19.00 - Utakmicu će voditi Španac Emilio Perez, Poljak Jakob Zamojski i Francuz Maksim Bober.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike