Partizan silno krenuo pa nestao u Minhenu! Valjak izgubio od Bajerna, ali dobio Kabokla!

15.11.2023

22:37

0

Autor: A. Š.

Crno-beli, u neizvesnoj završnici, pali na zahtevnom ispitu posle šokantnog poraza od Igokee minulog vikenda

Partizan silno krenuo pa nestao u Minhenu! Valjak izgubio od Bajerna, ali dobio Kabokla!
Zek Ledej na meču u Minhenu - Copyright Profimedia

Dani prepuni velikih izazova su pred Željkom Obradovićem i košarkašima Partizana. Posle šokantnog poraza od Igokee u Areni minulog vikenda, crno-beli su večeras, na otvaranju novog duplog kola Evrolige, poraženi na gostovanju od Bajerna (94:85), ali ono što i te kako sve u Humskoj može da hrabri jeste rola koju je na evroligaškom debiju u dresu jadranskog šampiona odigrao Bruno Kaboklo.

Iako su se "grobari" silno potrudili da u "BMW parku" Anđušiću i drugovima naprave domaćinsku atmosferu, crno-beli nisu uspeli da dođu do drugog ovosezonskog evroligaškog trijumfa na gostujućem parketu iako je početak meča davao prilično obećavajuće naznake.

Nošeni fantastičnom podrškom sa tribina minhenske dvorane, izabranici Željka Obradovića prilično silovitu su otvorili duel. Malo zbunjeni ogromnom podrškom koju je Partizan imao, malo više zbog agresivne i pokretljive odbrane Valjka, domaći su u prvoj deonici srljali iz greške u grešku, što je beogradski tim, na krilima Uroša Trifunovića, maksimalno koristio da brzo stigne do dvocifrenog plusa.

Mladi bek crno-belih ubacio je 10 poena u prvoj deonici i uz sjajnu podršku Džejmsa Nanelija bio je najzaslužniji što su crno-beli na prvi dvominuti odmor otišli sa plus 10. Ali, početak druge deonice, ispostavilo se na kraju, bio je presudan za dalji tok i konačan epilog duela. Jer, na plus 10 crno-beli su na prelasku iz 12. u 13. minut propustili dva napada, posle čega su primili trojku koja je označila veliki povratak Bavaraca.

Malo po malo i sredinom druge deonice Bajern je u potpunosti istopio dvocifreni zaostatak, da bi pred odlazak na veliki odmor preuzeo i vođstvo, koje je u prvoj polovini treće deonice doveo i do maksimalnih plus 12. Potpuno je u tim mometnima Partizan nestao sa terena, za više od pet minuta igre jedini poeni bili su mu dva ubačena bacanja Nanelija, pa je u 27. minutu Buker sa šest vezanih poena doneo domaćinu velikih 65:53.

A, kada je delovalo da Valjku nema povratka pojavio se Kaboklo. Najpre je monstruoznim zakucavanjem doneo Partizanu prve poene iz igre u trećoj deonici, a ujedno dao signal, kako "grobarima" da pojačaju navijanje, tako i saigračima na terenu dodatni impuls da se trgnu iz letargije i krenu da se vraćaju u meč.

Takođe, to zakucavanje bilo je uvod u fenomenalnu četvrtu deonicu brazliskog centra u kojoj je postigao čak 16 poena, od kojih su devet došli posle preciznih šuteva van linije 6.75. I to ne bilo kada, već u seriji, u momentima kada je Partizan konačno istopio veliki zaostatak i dao nadu navijačima da bi mogli da proslave još jedan trijumf u Minhenu.

Ipak, kada je bilo najvažnije zakazala je odbrana. Jer, na tri vezane trojke Kabokla gotovo u sledećim napadima na isti način su uzvraćali i Bavarci, koji su do ključnih poena stigli na minut i 13 sekundi pre kraja, kada im je, pri minimalnom vođstvu, poenima uz faul i ubačenim dodatnim bacanjem mirniju završnicu obezbedio Francisko. 

BAJERN: Vajler-Beb 8, Francisko 17, Edvards 21, Vajdeman, Gifaj 4, Bolmaro 9, Ibaka 6, Vimberg 6, Branković 2, Кarčenkov, Buker 13, Gilespi 8.

PARTIZAN: Vukčević, Ledej 12, Avramović 4, Smailagić 5, Jaramaz 2, Naneli 14, Trifunović 10, Anđušić, Doužer 10, Ponitka, Кaminski 9, Кaboklo 19.

EVROLIGA - 8. KOLO

Utorak
Monako - Anadolu Efes 82:89
Makabi - Olimpijakos 74:79
Valensija - Real Madrid 73:76
Virtus Bolonja - Milano 86:79
Crvena zvezda - Fenerbahče 87:56

Sreda
Alba - Asvel 68:73
Panatinaikos - Žalgiris 73:71
Baskonija - Barselona 94:71
Bajern - Partizan 94:85

Standings provided by Sofascore

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Iskupio se Doužer ukradenom loptom posle koje Pi Džej poentira na obruču - 86:85 na minut i 20 sekundi pre kraja. Francisko poentira uz faul, ubacuje i dodatno bacanje. Na minut i 13 sekundi pre kraja Bajern vodi 89:85. Naneli promašuje trojku, posle čega Bolmaro zakuvaca na 35 sekundi pre kraja - 91:85. Doužer promašuje trojku. KRAJ! Bajern je pobedio Partizan 94:85.

38. MINUT - Imali su crno-beli napad na minus četiri, ali su izgubili loptu. Srećom po njih, Ibaka pravi faul u napadu. Kaboklo posle serije trojki poentira uz faul Ibake (peta lična greška), ubacuje i dodatno bacanje. U 37. minutu Partizan je na samo poenu zaostatka - 82:81. Gifaj ubacuje dva penala na drugoj strani. Gube loptu crno-beli, a Bolmaro na drugoj strani poentira sa poludistance - 86:81. Doužer je polovičan sa linije penala, ali potom Laso dobija tehničku grešku zbog žustrog prigovora. Naneli ubacuje slobodno bacanje - 86:83. U završna dva minuta četvrte deonice ulazi se sa plus tri za Bajern pošto je Doužer promašio potpuno otvorenu trojku.

36. MINUT - Posle poena Avramovića iz prodora Edvards ubacuje trojku - 79:72. Vraća trojku Kaboklo na polovini četvrte deonice - 79:75. Francisko ubacuje šut van linije 6.75, ali Kaboklo vezuje i svoju treću trojku. Pred završna četiri minuta meča Bajern vodi 82:78.

34. MINUT - Na isteku trećeg minuta igre u četvrtoj deonici Bajern postiže prve poene. Gilespi je sa poludistance kaznio promašaje Partizana - 72:65. Obradović traži minut odmora, posle kojeg Naneli pogađa dva penala - 72:67. Kaboklo postiže važnu trojku za crno-bele posle dva ubačena bacanja Edvardsa - 74:70. Gilespi zakucavanjem čuva Bajernu plus šest na isteku 34. minuta.

32. MINUT - Poenima Kabokla sa linije penala Partizan na isteku 31. minuta prilazi na minus pet - 70:65. Promašio je Anđušić sa poludistance na minus pet, ali srećom po crno-bele i Bavarci su ušli u seriju promašaja. Anđušić sada promašuje i šut za tri poena. 

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Odbranili su se crno-beli, a na drugoj strani Ledej poentira uz faul. Krilni centar Valjka je promašio dodatno bacanje - 65:61, 29. minut. Francisko ubacuje trojku preko Kabokla na isteku napada i tako prekida seriju Partizana 8:0 - 68:61. Na kraju treće deonice Bajern vodi 70:63.

28. MINUT - Ide Bajern na plus 12 posle novih lakih poena Bukera. Posle skoro sedam minuta igre u trećoj deonici Kaboklo zakucava za prve poene crno-belih iz igre u pretposlednjem kvartalu. Crno-beli su na minus devet posle dva ubačena bacanja Ledeja - 65:57. Na isteku 28. minuta Bajern vodi 65:59 posle poena Doužera.

26. MINUT - Prošlo je više od pet minuta u trećoj deonici, Partizan je poentirao samo preko Nanelija sa linije penala. Posle poena Bukera u reketu Bajern prvi put na meču ima dovicfrenu prednost - 65:53. Promašili su Bavarci dve otvorene trojke na plus 10, ali crno-beli to nisu kaznili.

24. MINUT - Ističe polako i treći minut drugog poluvremena, a Partizan još nema poen u nastavku meča, a Bavarci trojkom Edvarsa odlaze na, za njih najvećih, plus osam - 59:51. Obradović mora da traži minut odmora. Računajući finiš prvog i početak drugog poluvremena, Bajern je u seriji 10:0, koju poenima sa linije penala (2/2) prekida Naneli - 59:53. Posle 24 minuta košarke u BMW parku Bajern vodi 61:53.

22. MINUT - Gubi Kaminski loptu na startu treće deonice, što zakucavanjem u kontri kažnjava Ibaka. Posle promašenog floutera Nanelija, Ibaka sa linije penala (1/2) podiže prednost Bajerna na 56:51. Jaramaz promašuje trojku, srećom po crno-bele Ibaka nije precizan sa poludistance na drugoj strani. Na isteku 22. minuta Bajern vodi protiv Partizana 56:51. 

DRUGA ČETVRTINA 

20. MINUT - Imao je Partizana plus tri posle pet vezanih poena Smailagića, ali je Edvards potom ubacio trojku uz faul. Promašio je dodatno bacanje, pa je u 19. minutu rezultat izjednačen - 49:49. Na kraju prvog poluvremena Bajern vodi protiv Partizana 53:51.

18. MINUT - Polovičnim učinkom Ledeja sa linije penala Partizan prekida seriju domaćih 8:0 - 42:42, 17. minut. Posle poena Gilespija Naneli promašuje trojku. Srećom po crno-bele Bolomaro je promašio pologanje, otvorivši tako kontru koju je zakucavanjem završio Naneli - 44:44. U završna dva minuta prvog poluvremena ulazi se s vođstvom Partizana posle 2+1 Smailagića - 47:46.

16. MINUT - Posle nekoliko haotičnih napada na obe strane Bolmaro poentira uz faul Doužera (treća lična greška) i potom ubacuje dodatno bacanje. Bajern je u 16. minutu prišao na samo dva poena minusa - 41:39. Na isteku 16. minuta, posle trojke Vimberga, Bajern prvi put na meču vodi 42:41.

14. MINUT - Za dva i po minuta u drugoj deonici Bajern je već izašao iz bonusa, ali crno-beli na plus 10 propuštaju dva napada da uvećaju plus. Kažnjava to trojkom Vimberg - 38:31. Posle promašene trojke Smailagića, sa 2+1 Edvards približava Bajern na četiri poena zaostatka - 38:34. Obradović traži minut odmora, posle kojeg Ledej ubacuje trojku i prekida seriju nemačkog tima 6:0 - 41:34.

12. MINUT - Druga deonica otvorena je sa 2+1 Kabokla iz ekstra poseda - 35:25. Vajler Beb ubacuje šestu trojku za Bajern u dosadašnjem toku meča iz devetog pokušaja. Doužer ubacuje trojku na isteku napada za ostanak Partizana na dvocifrenom plusu - 38:28.

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Naneli poentira posle ofanzivnog skoka, a posle faula u napadu Brankovića Kaminski postiže lake poene za plus devet Valjka u 9. minutu - 29:20. Posle poena iz ofanzivnog skoka Bukera, Trifunović ubacuje trojku za prvo dvocifreno vođstvo crno-belih - 32:22. Na kraju prve četvrtine Partizan vodi protiv Bajerna 32:25.

8. MINUT - Kaminski poentira uz faul, ali promašuje dodatno bacanje. U 7. minutu crno-beli vode 21:18. Posle nove izgubljene lopte domaćih, Trifunović postiže još dva poena za najveće vođstvo Partizana večeras - 23:18. Ledej poentira sa poludistance. U završna dva minuta prve četvrtine ulazi se s vođstvom crno-belih 25:20, pošto je Buker prekinuo seriju gostiju 6:0. 

6. MINUT - Naneli vezuje pet poena i vraća crno-bele na plus četiri na polovini uvodne deonice - 16:12. Promašio je Ledej zicer na plus četiri, što odmah na drugoj strani trojkom kažnjava Edvards. Vraća trojku Trifunović, ali odmah potom šut van linije 6.75 pogađa i Ibaka - 19:18.

4. MINUT - Kaminski poentira sa poludistance, a posle nove izgubljene lopte domaćih Ledej sa linije penala povećava prednost Partizana na 8:3 u 3. minutu. Posle poena Gifaja iz ofanzivnog skoka, Kaminski ubacuje prvu trojku za crno-bele na meču - 11:5. Bajern pravi brzo 5:0 i prilazi na samo poen zaostatka - 11:10.

2. MINUT - Meč je otvoren presečenom loptom i poenima Jaramaza. Posle promašaja Ibake sa poludistance, Trifunović na drugoj strani poentira iz prodora - 4:0. Nova greška nemačkog tima, Naneli na drugoj strani promašuju trojku. Na isteku 2. minuta Buker ubacuje prvu trojku na meču - 4:3.

 

 

- Obradović je u Minhenu dočekao kao usred Beograda.

- Željko Obradović je tokom impresivne karijere imao priliku da trenira večerašnjeg rivala sa klupe Bajerna. Žoc i Pablo Laso sarađivali su u madridskom Realu, a zajedno su osvojili i jedan trofej.

- U "vakumu" između poraza od Igokee i duela sa Bajernom oglasio se i prvi čovek Partizana Ostoja Mijailović.

- Nemački tim biće oslabljen protiv crno-belih, pošto Pablo Laso neće moći da računa na dvojicu nemačkih reprezentativaca.

- Bajern je još jednom pokazao da je istinski sportski gigant i brend. Ne samo da navijačima Partizana nisu pravili ni najmanji problem oko obezbeđivanja ulaznica za meč, već danima unazad putem zvaničnih kanala na društvenim mrežama daju "grobarima" sva potrebna uputstva na srpskom jeziku.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike