Dirljive reči na oproštaju od voljenog stručnjaka: Bio je prvi pravi trener u našem klubu, pokrenuo je košarku u ovom gradu

08.11.2023

17:36

0

Autor: P.K.

Spartak i dalje voli Janka Lukovskog

Dirljive reči na oproštaju od voljenog stručnjaka: Bio je prvi pravi trener u našem klubu, pokrenuo je košarku u ovom gradu
Janko Lukovski - Copyright MN Press

Istaknuti košarkaški radnik Janko Lukovski preminuo je u ponedeljak u Novom Sadu. Ovaj sport u Srbiji, Makedoniji, ali i celom regionu zavijen je u crno.

Lukovski, otac zlatnog reprezentativca Dragana, preminuo je u ponedeljak u Novom Sadu.

Jedan od klubova u kojima je ostavio veliki trag jeste i Spartak iz Subotice. Klub se oglasio u sredu i biranim rečima se oprostio od stručnjaka koji je "pokrenuo" KK Spartak u tom gradu.

- Janko Lukovski bio je veliki igrač, one velike Jugoslavije, zatim i sjajan stručnjak koji je na put izveo brojne vrhunske košarkaše. Iz Makedonije se 1985. preselio u Suboticu, gde je udario temelje modernog Spartaka. Janko je bio prvi pravi profesionalni trener u klubu. U Spartaku je proveo dve i po sezone (1985-1988) i veoma je zaslužan što je košarka "krenula" u Subotici. U klubu je naišao na ljude spremne na danonoćni rad i odricanja.

- Smatrao sam da ja treba da animiram, pokrenem i motivišem ljude oko sebe, a desilo se obrnuto. U Spartaku su shvatili da je podela odgovornosti temelj uspešne organizacije kluba. Spartak je objektivno slabiji od nekih klubova, a pri vrhu je tabele zato što su igrači shvatili suštinu sopstvene odgovornosti. Oni se natprosečnim rezultatima odužuju za natprosečne uslove - citirali su Subotičani reči Lukovskog.

On je bio Bio je dugogodišnji igrač skopskog Rabotničkog, a dve sezone je nosio dres gradskog rivala MZT-a.

Igrao je beka-šutera, a svojim partijama je zaslužio poziv prvo u juniorsku, a onda i u B reprezentaciju Jugoslavije.

Kao trener radio je u Rabotničkom, Bačkoj Topoli, Vojvodini, pančevačkom Profikoloru, Borovici iz Rume, nikšićkom Ibonu.

Od 2003. godine posvetio se radu sa najmlađima u školi košarke Sport Ki koju je osnovao zajedno sa sinovima Draganom i Ninom, koji su takođe nastupali za Spartak. Dragan je igrajući za reprezentaciju Jugoslavije osvojio zlato na Svetskom prvenstvu 1998 i bronzu na Evropskom prvenstvu 1999. godine.

- Bio je prepoznatljiv po temperamentnom vođenju ekipe, pobornik agresivne košarke visokog ritma, koja je privlačila gledaoce - ocenio je Spartak.

 

 

Spartak je inače nedavno preuzeo trofejni srpski trener Vladimir Jovanović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike