Ako bih se vratio u Evropu, to bi bio Partizan! Bertans odveo Letonce u drugu fazu Mundobasketa, pa priznao ko mu je na umu i u srcu!

30.08.2023

11:01

0

Autor: A. S.

Sjajan šuter je podsetio i kako je zbog Duleta Vujoševića naučio srpski jezik

Ako bih se vratio u Evropu, to bi bio Partizan! Bertans odveo Letonce u drugu fazu Mundobasketa, pa priznao ko mu je na umu i u srcu!
Davis Bertans - Copyright MN Press

Letonci su na tekućem Svetskom prvenstvu oduševili. Pobedom nad Francuskom, eliminisali su jednog od favorita i tako obezbedili drugu fazu. Nažalost, tamo su bez kapitena, Dairisa Bertansa, koji se povredio upravo u susretu sa Francuzima, ali tu je njegov mlađi brat Davis, da preuzme odgovornost.

Na Mundobasketu Letonci takođe privlače pažnju i zbog toga što su, pored Litvanije i Srbije, jedina evropska selekcija koja nije pribegla naturalizovanju stranih igrača, o čemu je govorio i Davis.

- Ja sam izuzetno ponosan na svoju zemlju. Imamo svoje vrednosti i želimo da svako u našem timu bude Letonac. Od 12 igrača u sastavu, svih 12 će biti Letonci, dok god ja igram. To vam garantujem. Pod tim mislim na Letonce koji su rođeni i odrasli u ovoj zemlji, ne nekoga kome je dat pasoš - kazao je mlađi od braće Bertans, Davis, dobro poznat na ovim prostorima.

Trenutno košarkaš Dalas Maveriksa, od 2012. do 2014. godine nastupao je za beogradski Partizan, pa i danas prati crno-bele.

- Uglavnom gledam Partizanove utakmice i nisam zadovoljan kako je prošao plej-of Evrolige. Gledao sam čitavu seriju sa Real Madridom. Mislim da nije pošteno što je za najvažnije utakmice Partizan bio više kažnjen. Nije Partizan bio kriv što je izbila tuča. To je bilo teško gledati. Osim Partizana baš i ne pratim Evroligu. Igrao sam i za Baskoniju, ali nemam vremena. Partizan je moj prvi veliki tim i on mi je u srcu. Želim sve najbolje Baskoniji, ali vreme mi je ograničeno, tako da ga koristim da gledam Partizan.

Krilni centar Dalasa, potom je podsetio i kako je naučio srpski jezik.

- Kao mali sam učio ruski, pa kad sam se preselio u Srbiju, razumeo sam otprilike o čemu ljudi pričaju. Ljudima je trebalo nekoliko meseci da shvate da ih razumem. Ima jedna zanimljiva priča u vezi sa Duškom Vujoševićem. Plate su stalno kasnile u Partizanu. Jednom je rekao ‘Sponzori su nam uplatili novac. Ko nije dobio platu?’ Ja sam prvi podigao ruku. A on je rekao ‘Znači sada razumeš srpski’. Od tog dana me je terao da na konferencijama za medije pričam na srpskom i tada se moje znanje znatno poboljšalo. Ne pričam srpski kao engleski, ali je blizu - priznao je Bertans i dodao da je i dalje u kontaktu sa Bogdanom Bogdanovićem.

Nije isključio Letonac da će se jednog dana vratiti u Evropu i zagolicao maštu crno-belih.

- Ako bih se vratio u Evropu, moja prva opcija bi bio Partizan. Taj klub mi je na umu i u srcu. Ali videćemo šta budućnost nosi i koliko ću još godina biti u NBA - zaključio je letonski krilni centar u razgovoru za Basketnjuz.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike