Da li je Lebronov sin (18) završio karijeru sportiste? Šta je to srčani zastoj i može li se neko potpuno oporaviti od njega?

25.07.2023

17:29

0

Autor: P.K.

Srčani zastoj je jedna od najhitnijih medicinskih situacija. Doktorska objasnila sve, a imamo i primer Kristijana Eriksena

Da li je Lebronov sin (18) završio karijeru sportiste? Šta je to srčani zastoj i može li se neko potpuno oporaviti od njega?
Broni Džejms, arhiva - Copyright Tanjug/AP Photo/Gregory Payan, File

Svet sporta je potresla vest da je 18-godišnji sin Lebrona Džejmsa,Broni pretrpeo srčani zastoj.

Navodi se da je momak sada stabilno, da je izašao sa intenzivne nege i to je sve što znamo o njegovom zdravlju. Ali, da li je njegova sportska karijera sada gotova? Da li su propali svi planovi i sva nadanja da ćemo ga nekad gledati na NBA parketima?

Ali, šta je srčani zastoj?

Akutni zastoj srca jedno je od najhitnijih stanja u medicine, koje zahteva brzu i neposrednu dijagnozu i lečenje, jer je vreme za preživljavanje, od momenta nastanka zastoja u radu srca, do započinjanja mera reanimacije, ograničeno i izražava se u sekundama.

Jasno je po svemu da je Broni bio jako blizu smrti i da ga je spasla hitna medicinska intervencija. Naravno, najvažnije je da je momak živ i sigurno je da je porodici Džejms košarka i sport uopšte sada na poslednjem mestu.

To je jasno, ali da li će Broni moći da nastavi košarkašku karijeru kad izađe? Kristijan Eriksen na pokazuje da je moguće da neko ko pretrpi srčani zastoj nastavi da se profesionalno bavi sportom.

Broni je jako mlad i ima zdravo telo, to mu sve ide u prilog.

- Nakon početne intervencije i stabilizacije pacijenta, obično sledi niz testova da bi se utvrdilo zašto je došlo do srčanog zastoja i kako bi se procenilo stanje srca. Ovo može uključivati elektrokardiogram (EKG), testove krvi, ehokardiogram, koronarnu angiografiju, stres testove, i druge testove. Ovi testovi će pomoći lekarima da odluče koje će lečenje biti najefikasnije. Ako je osoba sportista, lekari će takođe uzeti u obzir vrstu sporta kojim se bavi i nivo intenziteta tog sporta. Za neke sportove, posebno one koji zahtevaju veliki napor, može biti neophodno da se osoba odmara duže vreme pre nego što se vrati sportu. Za druge sportove, povratak može biti brži. Važno je napomenuti da svaki slučaj srčanog zastoja zahteva individualni pristup i odluku o povratku sportu treba doneti u saradnji sa kardiologom i sportskim lekarom. Dakle, moguće je da se neko vrati profesionalnom sportu, ali to se ne dešava često – kaže za 24sedam doktorka Vanja D.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike