Da li je Jokić najbolji Evropljanin ikada?! Danilović, Grbović i Vujošević kažu "ne", a Maljković "da"

13.06.2023

18:32

1

Autor: 24sedam

U anketi su učestvovala velika imena košarke iz regiona

Da li je Jokić najbolji Evropljanin ikada?! Danilović, Grbović i Vujošević kažu "ne", a Maljković "da"
Nikola Jokić - Copyright Tanjug/AP

Nikola Jokić je košarkaš o kome se danas najviše priča, a kako i ne bi kada je njegov Denver postao NBA prvak. Za istorijski uspeh najzaslužniji je Srbin, pa je odmah postavljeno pitanje da li je i najbolji košarkaš iz Evrope svih vremena.

U prethodne sve sezone bio je MVP, ove je postao MVP finala, a obarao je i brojne rekorde. Međutim, na pomenuto pitanje bilo je različitih odgovora u anketi hrvatskog portala Index u kojoj su učestvovala velika imena košarke sa ovih prostora.

- Ne mislim da je Jokić najbolji evropski košarkaš u istoriji. Oštro sam protiv bilo kakvih poređenja prošlih i sadašnjih epoha. Svako vreme nosi neke svoje heroje. Nekad je najbolji bio Kića, pa je onda to bio Dražen, pa Kukoč, pa Divac, pa ja...

24sedam/Goran Sivački
 

Košarka se nekad igrala drugačije, postojala su druga pravila i nemoguće i neozbiljno je praviti takva poređenja. Stvarno me ne zanimaju ta vašarska nagađanja, ali nema sumnje da je Nikola jedan od najboljih - rekao je Predrag Danilović, predsednik Košarkaškog saveza Srbije i osvajač brojnih trofeja kako sa reprezentacijom tako i sa Partizanom.

Slično razmišlja i Duško Vujošević, trofejni trener crno-belih.

- Kad pričamo o najboljim evropskim košarkašima u istoriji, onda govorimo o majstorima koji su svojim majstorstvom zaslužili da ih ne porede. Kako uporediti Krešu Ćosića, Dražena, Kukoča, Rađu, Divca i Danilovića s igračima koji igraju danas? To je nemoguće.

Tako da mislim da nije pristojno izdvajati bilo koga. Ono što Nikola Jokić danas radi je čudo neviđeno. Ima karakter, poseduje neverovatne psiho-fizičke sposobnosti, njegova košarka je fantazija, broj tripl-dablova najbolje pokazuje koliko je svestran. Ne poznajem ga lično, ali vidim da je dobar čovek, korektan, voli svoj mir, svoje životinje...

MN Press
 

Naravno da mi je jako drago da je postao prvak, ali ne bih sad učestvovao u preteranoj kampanji hvaljenja Nikole Jokića. Činjenica je da nam je svima nekako prošao ispod radara kad je počinjao, očito nismo dobro sagledali njegov krajnji domet i rekao bih da uprkos svemu ovome što je napravio, njegov vrhunac je i dalje enigma jer mi se čini da može da ode još korak dalje - kazao je Vujošević.

Nešto slično je izjavio i Goran Grbović, još jedna legenda Partizana.

- Mislim da ne bi bilo pravedno proglasiti Nikolu najvećim evropskim igračem ikad zbog svih onih gromada i veličina koje su nekada igrale. Majkl Džordan je dao najbolji odgovor na tu temu. Kad su ga pitali da li je najbolji košarkaš u istoriji, rekao je "To ste vi rekli. To je vaše mišljenje. Da bih bio najbolji ikad, morao bih da igram protiv Vilta Čembrlena, Bila Rasela, Džerija Vesta i svih drugih legendi iz prošlog doba".

MN Press
 

Dakle, da bi bio najbolji ikad, moraš da zakačiš sve epohe, a to je nemoguće. Međutim, Jokić je u ovom trenutku daleko najbolji košarkaš sveta. Nikola je vratio košarku korijenima, resetovao je i vratio tačno tamo gde je morala da se vrati. Nije atleta, spor je, ima čudan šut, ne može da skoči, a neko je sjajno rekao da ne možeš dolar da izvučeš ispod njegove patike - objasnio je Grbović.

Drugačije mišljenje ima Božidar Maljković, legendarni trener i četiri puta prvak Evrope.

- Mislim da je Nikola sad postao najveći evropski košarkaš svih vremena. Tri su ključna razloga. Prvi je to što igra izvanredno, takvu dominaciju jednog igrača NBA odavno nije videla. Drugi razlog je to što, poput Kukoča, čini svoje saigrače boljima. Ima neverovatnu percepciju čitanja igre, vidi ono što ne vidi niko i užitak ga je gledati.

MN Press
 

Ima obaveznu igru, ali ima i kreaciju, to je ono što ga čini posebnim. Treća, ali manje važna stvar je činjenica da je Nikola izrazito drag i simpatičan dečko. Deca ga vole, a kad te vole deca, onda znaš da vrediš. Deca ne greše. Stalno obara rekorde, iz godine u godinu igra bolje, podiže košarku na viši nivo i ako bude zdrav, strah me i da pomislim gde mu je granica - kazao je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije.

Sa Maljkovićem su se složili i Jasmin Repeša i Aco Petrović, nekadašnji hrvatski selektori.

- Apsolutno možemo da kažemo da je Nikola najbolji Evropljanin koji je ikad kročio na košarkaški parket - objasnio je Petrović, dok je Repeša izjavio sledeće.

- Apsolutno možemo reći da je Nikola Jokić u ovom trenutku postao najbolji evropski košarkaš svih vremena. Načelno ne volim generalizovanja i poređenja. Bilo je mnogo igrača koji su u datom trenutku dominirali i bili najbolji. Sam Jokić često kaže da bez Dražena verovatno ne bi bio tamo, da im je on svima otvorio put - kazao je Repeša.

Kada je reč o ostalim Hrvatima iz ankete, Dino Rađa smatra sledeće:

- To su tako nezahvalne stvari. To je kao da upoređujemo kruške i jabuke. Mali je izvanredan, dečko je rođen s retkim talentom, ali kako mogu da kažem da je bolji od Tonija ili Sabonisa?

Nikola je genije, košarku vidi četiri koraka unapred, savršeno maskira neke svoje nedostatke, ali pri tome mu pomaže i današnja košarka koja puno više štiti napadača nego što je to bilo nekad - reči su legendarnog košarkaša.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike