Jokić nije sa ove planete: Monstruoznom partijom Somborac doneo pobedu Nagetsima i ispisao istoriju NBA u Majamiju

08.06.2023

04:52

0

Autor: D. P.

Neverovatna partija i Mareja...

Jokić nije sa ove planete: Monstruoznom partijom Somborac doneo pobedu Nagetsima i ispisao istoriju NBA u Majamiju
Nikola Jokić - Copyright Tanjug/AP

Košarkaši Denvera uzvratili su brejkommekipi Majamija, savladavši ih u trećem meču pred njihovim navijačima rezultatom 109:94.

Nikola Jokić je ponovo bio maestralan - 32 poena, 21 skok i deset astestencija, a odličnu partiju prikazao je i Džamal Marej sa 34 poena, deset skokova i deset asistencija. Kod domaćih bolji od ostalih bio je Džimi Batler sa 28 poena.

Priče o odbrani koja će limitirati u napadu trenutno najboljeg igrača sveta pale su u vodu već u prvoj četvrtini.

Jokić se sa deset poena, sedam skokova i tri asistencije na startu kandidovao za novi tripl-dabl, pa je pitanje pobede u gostima ostavljeno na rešavanju njegovim saigračima.

Bila je potrebna njihova bolja igra nego u Denveru, gde su zatajili gotovo svi i gde je Majami pokazao šta znači čvrsta kolektivna igra u oba pravca, naročito u ofanzivi. Na sreću Nagetsa, Marej se priključio Jokićevom liderstvu.

Njegovim serijama tokom prvog poluvremena osujećen je svaki pokušaj Majamija da se rezultatski odlepi, ali obojici je bila potrebna mnogo jača odbrana na Adebajou i Batleru koji su im postali protivteža po svim parametrima.

Statistika Jokića otkrila je još jednu partiju za istoriju lige i košarke, upisavši sebe sa 14 poena, 12 skokova i sedam asistencija za poluvreme u društvo Tima Dankana i Lebrona Džejmsa koji su jedini uspeli da zabeleže preko deset poena i skokova i pet dodavanja u prvom delu utakmice.

U nastavku meča po prvi put jedan tim je uspeo da se odlepi na dvocifrenu razliku. Mogla je ta prednost Denvera da bude i znatno veća od 11 poena da su Majkl Porter, Koldvel-Poup i Gordon bili precizniji, ali Jokić je za sve njih bio racionalan i maksimalno efikasan - 12 poena, ukupno 26 (17 skokova, osam dodavanja), uz samo jedno promašeno bacanje kada se stvarala razlika od 16 poena (78:62).

Ostalo je Denveru još da iskontroliše početak četvrte četvrtine koju po tradiciji furiozno odigravaju igrači Majamija kroz ovaj plej-of i što ih je koštalo pobede u drugoj utakmici.

 

 

Kada su i to uspeli, pa su još sa rukijem Kristijanom Braunom pokazali da i oni na klupi imaju "faktor x" kao što je to bio Dankan Robinson za Majami, mogla se u onolikom "Kaseja centru" da čuje škripa patika po parketu.

 

 

Na kraju Denver je došao do zaslužene pobede, a Jokić je sa 32 poena 20 skokova i deset asistencija postao prvi i jedini igrač u istoriji NBA kojem je to pošlo za rukom u finalnoj seriji.

U domaćem timu poslednji minut je odigrao Nikola Jović, ali nije uspeo da se upiše u strelce.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike