Zakucavanje smrti

25.09.2020

16:05 >> 16:35

0

Pre 20 godina Vins Karter je preskočio Frederika Vajsa

Zakucavanje smrti
Copyright Profimedia/AFP PHOTO Tim SLOAN

„Zakucavanje smrti“ – najčešće će se pojaviti u google pretrazi prilikom kucanja dva imena – Vins Karter i Frederik Vajs.

Prošle su tačno dve decenije od monstruoznog leta Amerikanca Vinsa Kartera na olimpijskom turniru u Sidneju, preko 20 centimetara višeg Francuza Frederika Vajsa i izvođenja akcije koja izaziva burnu reakciju i danas. Iako je tog 25.septembra 2000. život bio daleko od društvenih mreža, taj snimak je postao viralan. Video nema najsjajniju rezoluciju, ali se na njemu dovoljno jasno vidi da je to jedan od poteza „za sva vremena“.

Bio je to susret grupne faze Olimpijskih igara koji su Amerikanci dobili -106:94, a kasnije su se isti timovi sastali i u finalu i ponovo je „drim tim“ izašao kao pobednik. Baš zbog „zakucavanja smrti“ 198 centimetara visokog Vinsa Kartera češće u centar pažnje dolazi taj prvi okršaj…

Ja se ničega ne sećam, držao sam oči zatvorene – uz osmeh je jednom prilikom prokomentarisao Frederik Vajs. – On je zaslužio da stvori istoriju. Nažalost i ja sam bio na tom snimku. Ali, naučio sam da ljudi mogu da lete.

Profimedia/AFP PHOTO TIMOTHY A. CLARY

Rođeni su iste godine (1977.) i taj potez će ih zauvek povezivati, ali su njihove životne i košarkaške priče kasnije imale dva potpuno različita raspleta. Amerikanac Vins Karter završio je ove godine rekordno dugu karijeru u NBA ligi – 22 sezone. A francuski košarkaš, i žrtva zakucavanja, sa košarkom se pozdravio još 2011.godine, i to bez prilike da se obroba u NBA, iako je draftovan od strane Njujork Niksa 1999.godine.

Amerikanac je osmostruki Ol-star igrač, bio je i NBA novajlija godine, pobeđivao je na takmičenju u zakucavanju, biran je u drugi i treći tim sezone, kao i za najboljeg saigrača. Igrao je za Toronto, Nju Džerzi, Orlando, Finiks, Dalas, Memfis, Sakramento i Atlantu. Ostaće poznat po nadimku „Air Canada“… Prilikom prekida tekuće NBA sezone zbog virusa korona, on je “odleteo” u penziju, bez šanse da se na pravi način oprosti od košarke.

Za razliku od njega NBA san nije dosanjao drugi junak priče iz Sidneja, iako je draftovan 1999. godine. Frederik Vajs je dvostruki osvajač FIBA Kupa Koraća, četiri puta je bio na francuskom ol-staru, osvajao je domaće prvenstvo i Kup. Igrao je za Limož, Unikahu, Bilbao, Menorku, pa ponovo Limož, gde je i završio karijeru.

Međutim, njegov život obeležile su teške situacije van terena. Nekoliko godina posle osvajanja srebra na Olimpijskim igrama u Sidneju sa surpugom je dobio sina kome je kasnije dijagnostikovan autizam. Nije mogao sa tim da se pomiri, pa se porodica rastala. Pokušao je jednom prilikom i da podigne ruku na sebe, ali je ipak preživeo šaku tableta koje je popio. Shvatio je da mu je to bio najsrećniji dan u životu… Posle se porodica ponovo sklopila, vratio se košarci u Španiji i Francuskoj do 2011.

Dok je njegov američki kolega do 2020.preletao protivnike i NBA terene, Francuz se posvetio prodavanju duvana u svojoj radnji i baru, uz konstantne borbe sa depresijom.

U trenutku zakucavanja, niko nije mogao da predvidi da će ovako izgledati nastavak njihovih filmova.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike