"Jokić je nekoliko generacija ispred igrača s kojima igra, impresivno ga je gledati"

26.09.2020

06:32 >> 06:42

0

Autor: Adam Štulić

"Jokić je nekoliko generacija ispred igrača s kojima igra, impresivno ga je gledati"
Copyright Tanjug/AP Photo/Mark J. Terrill

Selektor košarkaša Srbije Igor Kokoškov u opširnom intervjuu za hrvatski portal “Index”, pored toga što je stao u odbranu Vlada Divca zbog odluke da na draftu ne pokupi Luku Dončića, govorio je i o dva mlada fenomena NBA lige – Luki Dončiću i Nikoli Jokiću.

Podsetimo, srpski strateg je sa asom Dalasa veoma uspešno sarađivao u reprezentaciji Slovenije, dok će sa zvezdom Denvera imati prilike sa radi u opremi “orlova”.

– Ne znam šta bih rekao, neverovatno. Obojica svojim igrama pričaju priče o sebi. Percepcija i anticipacija igre kod njih dvojice je nešto nestvarno. Njihov košarkaški kompijuter je nekoliko generacija ispred ovih igrača s kojima igraju, a ti igrači igraju na najvišem mogućem košarkaškom nivou na svetu. Luka i Nikola na najbolji način predstavljaju evropsku, balkansku košarku, predstavljaju jugoslavensku školu koja se bazira na sjajnoj inteligenciji, vicu, čaroliji, dodavanju. Počevši od Ćosića, Divca, Kukoča… Sve su to bili plejmejkeri bez obzira na nominalnu poziciju. Jokić je danas tipičan primer pleja petice, što su nekada mogli da igraju Ćosić, Divac ili Sabonis. Impresivno je gledati Nikolu kako igra, ta lakoća zaustavlja dah. U košarci je daleko najteži tehnički i taktički deo dodavanje, jer ono traži neverovatno razumevanje igre, anticipaciju, a njegova košarka inteligencija je zaista nešto unikatno i nestvarno – kazao je Kokoškov, dodavši da je plej-of serija Denvera i LA Klipersa pokazala koliko je košarka predivan sport.

– U košarci, baš kao i u tenisu, jedan trenutak, jedan momentum može odrediti sve. Da prelomi i okrene tok događaja. Upravo se to dogodilo u toj seriji. Gubitak, odnosno dobitak samopouzdanja totalno mogu da promene tok plej-of serije. Denver je pokazao šta može da napravi timski duh, karakter i upornost, a Klipersi da velika imena ne znače ništa ako to nisu dokazala na parketu. Nisam iznenađen i drago mi je zbog Denvera jer uvek navijam za ekipe koje su na neki način autsajderi. Ova serija je dokazala da svaka ekipa mora da ima vrhunskog pojedinca, ali se on mora prilagoditi timu, a ne obrnuto. Slučaj Denvera i Klipersa je dokazao tu teoriju.

Selektor Srbije istako je i da nije optimista što se tiče kalendara takmičenja za nastupajuću sezonu.

Kokoškov brani Divca: Ja prvi nisam znao da će Dončić postati jedan od najboljih na svetu

– Malo znam o eventualnim budućim takmičenjima reprezentacija. Zasad ne postoji dobra volja da se kalendari NBA, FIBA i Evrolige ujednače, svako vuče na svoju stranu iz nekih svojih interesa. U ovom trenutku nadamo se da ćemo se vratiti koliko toliko normalnom životu, ali moram da budem iskren i kažem kako nisam optimista vezano za taj kalendar takmičenja. Pogotovo kad znamo da je neizvestan početak NBA sezone. Ne znam kad će početi sezona, ali nema šanse da čelnici lige skrate broj utakmica jer su milijarde dolara u pitanju. Nema teorije da će NBA liga skratiti sezonu kako bi se adaptirala na Fibina takmičenja, u to budite sigurni. Pred nama je velika neizvesnost, a najvažnije je da se situacija s koronom smiri, da se svi vratimo u kolotečinu. Nadam se da smo iz ovoga svi izvukli neku pouku. Vidli smo da je dovoljno da se samo jedan detalj promeni i da sve ode u nekom pogrešnom smeru. Mi smo košarkaši, bavimo se loptanjem, zabavom, mi ne spašavamo živote. U situaciji kad društvo nije zdravo, kad se događaju ovakve stvari poput pandemije, sport je u drugom planu i to je normalno. Voleo bih da se vratimo košarci, da sve bude kao pre, ali ponavljam, nisam optimista.

Kokoškov je ovog leta seo na klupu Fenerbahčea umesto najtrofejnijeg trenera u Evropi Željka Obradovića.

– Željko je moj dragi prijatelj, košarkaški mentor i puno vremena provodimo zajedno. Na koncu, u Feneru sam proveo jedno vreme kad sam prelazio iz Klivlenda u Orlando, tako da za mene ovaj klub nije nikakva nepoznanica. S druge strane, nemam aspiracije da bih sebe poredio s jednim od najvećih trenera u istoriji košarke. U Istanbul sam došao iz sasvim drugih razloga i bilo kakvo uzimanje Željka u komparaciju s moje strane bilo bi neprimereno – kazao je Kokoškov.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike