Partizanova hladna osveta Zvezdi! Eksum ugasio vatru crveno-belog Pionira! (FOTO/VIDEO)

27.01.2023

20:10

0

Autor: A. Š.

Velika pobeda crno-belih koja ih vraća u borbu za Top 8

Partizanova hladna osveta Zvezdi! Eksum ugasio vatru crveno-belog Pionira! (FOTO/VIDEO)
Copyright MN Press

Veliku pobedu ostvarili su košarkaši Partizana. Kada su ih mnogi otpisali, izabranici Željka Obradovića pokazali su da imaju šampionski karakter, hrabro su izašli pred sedam hiljada Zvezdinih navijača i na kraju slavili, posle svega viđenog, potpuno zaslužen trijumf u drugom evroligaškom derbiju - 79:78 (20:18, 25:19, 12:17, 22:24).

S druge strane, crveno-beli imaju razloga da i u izuzetno bolnom i teškom porazu pronađu zrno utehe, koje im je trojkom sa preko osam metara uz zvuk sirene doneo Nemanja Nedović. Iskusni bek je na taj način sačuvao Zvezdi prednost u međusobnom skoru u slučaju da večiti na kraju ligaškog dela sezone budu poravnati.

Partizan je večeras imao nekoliko heroja, a meč viner je bez dileme Dante Eksum. Sjajni australijski bek je u najkritičnijem periodu crno-beli, u trećoj deonici, na čist individulani kvalitet odbio izuzetno opasana Zvezdin nalet, da bi u penal završnici pokazao neverovatnu hladnokrvnost, koja je na kraju i odnela prevagu u prvoj ovosezonskoj Partizanovoj pobedi nad Crvenom zvezdom.

Zvezda je, pak, svoju priliku ispustila upravo u trećoj deonici. Kada su se crno-beli najviše mučili, kada su za više od osam minuta igre ubacili samo šest poena, Nedović, Vildoza i drugovi promašili su nekoliko prilika na minus jedan da naprave potpuni preokret posle zaostatka od osam poena na kraju prvog poluvremena. Tada su to trojkama kaznili Avramović i Ledej, a samo zahvaljujući hladnokrvnosti Ognjena Dobrića (dve vezane trojke) Valjak već na startu četvrtog kvartala nije otišao na dvocifreni plus.

Međutim, tada je na scenu stupio drugi Partizanov veliki heroj večerašnje pobede - Zek Ledej. Iskusni američki krilni centar konačno je u jednom derbiju zasijao punim sjajem, ubacivao je gotovo bez greške šuteve, kako za dva, tako i za tri poena, kojima je u završnom kvartalu odbijao svaki pokušaj najvećeg rivala da dođe do pobede.

Crvena zvezda: Holand, Vildoza 26, Lazarević 2, Mitrović 2, Lazić, Dobrić 13, Ivanović 2, Nedović 23, Marković, Kuzmić, Petrušev 8 (10 sk), Bentil 2.

Partizan: Ledej 20, Avramović 3, Panter 6, Smailagić 7, Papapetru, Egzum 20, Brodzijanski, Naneli 3, Lesor 13, Trifunović, Anđušić 2, Madar 5.

Standings provided by Sofascore

Blog uživo

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Trifunović je promašio šut za dva, a potom napravio faul. Do kraja je minut i 38 sekundi. Dobrić ide na liniju penala 77 sekundi pre kraja četvrtog kvartala. Pogodio je bek Zvezde oba pokušaja i vratio crveno-bele ponovo na minus jedan - 72:71. Lazić prvi faul nad Panterom od lopte, kapiten Partizan sa linije penala donosi crno-belima plus tri pred poslednjih 69 sekundi četvrte četvrtine - 74:71. Gubi loptu Nedović, a potom faulira Eksuma. Drama dostiže vrhunac, australijski košarkaš posle slobodnih bacanja (1/2) donosi Partizanu četiri poena prednosti u završnih 47 sekundi meča - 75:71. Vildoza lako poentira, do kraja je 36 sekundi - 75:73. Eksum ponovo ide na liniju penala, ovoga puta pogađa oba pokušaja do kraja je 17 sekundi - 77:73. Ulazi se u penal završnicu, sada na slobnodna bacanja ide Vildoza. Argentinac je pogodio oba penala, do kraja je 11 sekundi - 77:75. Eksum još jednom ide na liniju penala, do kraja je 5.9 sekundi. Ivanović traži minut odmora. Bivši košarkaš Barselone pogodio je oba pokušaja. KRAJ! Partizan je pobedio 79:78. Nedović je pogodio trojku uz zvuk sirene, koja može biti izuzetno značajna na kraju, pošto je Zvezda s njom sačuvala bolji međusobni skor u slučaju da na kraju ligaškog dela bude poravnata sa Partizanom.

MN Press
 

38. MINUT - Još jednom Ledej pogađa za dva 70:64 u 37. minutu. Vildoza pogađa ekstremno važnu trojku za Zvezdu - 70:67. Lesor sa linije penala (2/2), na dva minuta i 14 sekundi pre kraja, povećava prednost Partizana - 72:67. U poslednja dva minuta četvrte deonice ulazi se s vođstvom crno-belih 72:69 posle poena Nedovića iz prodora.

36. MINUT - Zvezda je na minus jedan posle lakih poena Lazarevića. Ledej sa pet vezanih poena (jedna trojka), odbija nalet crveno-belih 68:64. Posle 36. minuta igre crno-beli imaju plus četiri.

MN Press
 

34. MINUT - Promašaj Avramovića Zvezda nije kaznila, pošto je Lazarević izgubio loptu. Potom crveno-beli prave faul kojim izlaze iz bonusa posle samo tri minuta igre u četvrtoj četvrtini. Promašaj Eksuma za dva, kao i Dobrića na drugoj strani. Na isteku 34. minuta Partizan vodi 63:60.

32. MINUT - Četvrti kvartal je otvoren izgubljenom loptom Nedovića i poenima Ledeja - 59:54. Još jedna izgubljena lopta crveno-belih, posle koje Smailagić poentira za plus sedam - 61:54. Dobrić pogađa izuzetno važnu trojku za Zvezdu, ali na na drugoj strani Smailagić poentira iz ofanzivnog skoka. Dobrić novom trojkom čuva Zvezdu u meču - 63:60.

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - I još jedan napad ističe Partizanu, koji je za više od osam minuta treće deonice postigao samo šest poena. I ponovo Zvezda ne koristi napad za vođstvo. To trojkom kažnjava Avramović - 54:50. Na kraju treće četvrtine Partizan vodi 57:54.

MN Press
 

28. MINUT - Posle poena Nedovića iz prodora imala je Zvezda napad za vođstvo, ali je Ivanoviću lopta izašla iz koša posle šuta za tri poena. Potom Petrušev faulira Smailagića, koji sa linije penala (1/2) čuva Partizanu plus tri - 51:48. Na drugoj strani Nedović pogađa dva penala, Zvezda je posle dugo vremena na minus jedan. Još jednom crno-beli u trećoj deonici nisu šutnuli na koš za vreme predviđeno za napad i još jednom Zvezda ne koristi napad za preokret. U završna dva minuta treće deonice ulazi se s vođstvom Partizana 51:50. Bentil pravi četvrti faul.

26. MINUT - Vildoza pogađa trojku uz faul posle dva uzastopno promašena napada Partizana. Uz to, iznudio je treću ličnu grešku Lesora na polovini treće deonice. Pogodio je Argentinac i dodatno bacanje, Zvezda je posle dugo vremena na minus dva - 48:46. Imala je Zvezda priliku da povede, ali je Vildoza promašio trojku.Partizan je za skoro četiri minuta postigao samo tri poena u nastavku meča. Eksum pogađa sa poludistance - 50:46.

MN Press
 

24. MINUT - Loše su crno-beli otvorili drugo poluvreme, prve poene u nastavku postigli su posle više od tri minuta igre i to Eksum trojku posle ofanzivnog skoka - 48:42. Prethodno je Zvezda propustila priliku da još smanji minus. 

22. MINUT - Drugo poluvreme je otvoreno promašajem Nanelija za dva i lakim poenima Mitrovića na drugoj strani - 45:39. Dva minuta su crno-beli bez koša u nastavku meča, što trojkom kažnjava Dobrić. Zvezda ekspresno hvata rezultatski priključak - 45:42. Obradović traži minut odmora.

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Zvezda s linije penala smanjuje prednost crno-belih - 40:37. Lesor ukucava u koš Petruševa - 42:37 pred poslednjih 60 sekudi prvog poluvremena. Ledej pogađa trojku iz ćoška i donosi Partizanu plus osam na velikom odmoru - 45:37.

MN Press
 

18. MINUT - Papapetru je promašio šut za dva na plus šest za crno-bele, posle čega Vidoza poentira iz prodora. Crno-belima prednost od dva poseda čuva Panter sa linije penala (1/2) - 37:32. Nedović postiže svoj 14. poen u dosadašnjem toku meča, a potom Madar ubacuje trojku posle skoka u napadu Papapetrua - 40:34. U završna dva minuta prvog poluvremena ulazi se s vođstvom Partizana - 40:35.

16. MINUT - Prvi problemi u igri Partizana, koji je nekoliko uzastopnih napada prokockao. Bentil poentira uz faul, ali ne pogađa dodatno bacanje na polovini druge deonice - 30:28. Mini seriju Zvezde 4:0 polovičnim učinkom sa penela prekida Lesor - 31:28. Novi poeni Nedovića iz prodora, posle čega Bentil pravi treću ličnu grešku. Madar potom pogađa dva penala - 33:30. Novu izgubljenu loptu Zvezde, trojkom kažjava Panter - 36:30.

MN Press
 

14. MINUT - Potencijalni problem za Zvezdu je druga lična Petruševa u 13. minutu. Anđušić pogađa dva bacanja - 27:22. Odgovara na isti način Nedović. Eksum pogađa trojku na isteku napada - 30:24. Propustili su crno-beli priliku da uvećaju plus, što poenima iz prodora kažnjava Nedović - 30:26.

12. MINUT - Neneli trojkom otvara drugu deonicu i zasad odbija nalet Zvezde - 23:18. Smajlagić krade loptu Dobriću u driblingu i u kontri zakucava - 25:18. Mini seriju Valjka sa dva ubačena penala prekida Dobrić - 25:20. Posle 12 minuta igre Partizan vodi 25:22, poene za Zvezdu postigao je Petrušev posle novog ofanzivnog skoka.

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Vildoza posle tajm auta Ivanovića postiže važne poene za Zvezdu. Posle promašene trojke Anđušića, Petrušev pravi faul u napadu, a Ivanović dobija tehničku grešku zbog prigovora. Eksum je ubacio slobodno bacanje, a potom Ledej promašuje za dva - 20:13. Naneli pravi drugu ličnu grešku u finišu prve deonice, koja je završena vođstvom Partizana 20:18 posle trojke Vildoze uz zvuk sirene.

MN Press
 

8. MINUT - Potencijalni problem za Partizan je druga lična greška Pantera posle sedam minuta igre. Nova izgubljena lopta za crveno-bele, Eksum povećava plus Valjka - 14:9. Seriju Partizana 6:0 prekida Ivanović posle trećeg uzastopnog ofanzivnog skoka Zvezde. Ledej pogađa prvu trojku za Partizan na meču, a potom Lesor u kontri donosi crno-belima najveći plus u dosadašnjem toku meča - 19:11. 

6. MINUT - Prvi put na meču Partizan vodi na polovini prve deonice, posle novih poena Lesora - 10:9. Dugo je Zvezda bez koša, više od dva minuta, što crno-beli koriste da preko Ledeja (2/2 sl.b) uvećaju plus - 12:9.

MN Press
 

4. MINUT - Na trojku Vildoze, sa četiri vezana poena odgovara Lesor - 6:6. Nedović čuva Zvezdi vođstvo sa 2+1. Na isteku 4. minuta igre crveno-beli vode 9:8 posle lakih poena Eksuma.

2. MINUT - Derbi je otvoren trojkom Nemanje Nedovića. Crveno-beli su izgubili dve lopte za redom, što zakucavanjem u kontri kažnjava Eksum. Posle dva minuta igre Zvezda vodi 3:2.

 

- Navijačko prepucavanje uveliko traje u beogradskom hramu košarke. Ovo je samo delić atmosfere.

- Željko Obradović odlučio je da večeras ne računa na Tristana Vukčevića. S druge strane, za Zvezdu ne igraju Kampaco, koji još nema pravo nastupa u Evroligi, i nedovoljno oporavljeni Hasan Martin. 

- Bliži se početak drugog evroligaškog derbija, iz dvorane "Aleksandar Nikolić" stižu i prvi kadrovi sa parketa i tribina. 

- Navijači Partizana više od sat vremena pre početka meča već zauzeli svoje mesto u dvorani.

- I pored ogromnog broja pripadnika policije, zabeležen je prvi incident. Neko od okupljenih navijača pogodio je Matijasa Lesora u glavu prilikom njegovog ulaska u dvoranu.

- Veliko je obezbeđenje ispred dvorane Pionir.

Kapiten Branko Lazić najavljuje praznik košarke kako u Beogradu tako i u celoj Srbiji.

Očekujem da pred našim navijačima damo sve od sebe i da pobedimo Partizan. Svaki derbi je priča za sebe. Derbi će dobiti ona ekipa koja bude koncentrisanija i koja bude više želela pobedu. Nadam se da ćemo obradovati naše navijače, daćemo sve od sebe za pobedu - rekao je Lazić.

Trener Partizana, Željko Obradović miran je pred veliki meč.

Da popravimo stvari koje nisu valjale u toj prvoj utakmici u Evroligi koju smo igrali kod kuće, a koja je završena šutem u poslednjoj sekundi. Neke stvari smo radili dobro, ali nije bilo dovoljno. U tom smislu smo se  i pripremali. Probaćemo da se prilagodimo u odnosu na ono što je igra Crvene zvezde i da odigramo dobru utakmicu - rekao je Obradović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike