Drama, neizvesnost, dva produžetka - Nikolić "zaledio" crno-bele

10.10.2020

20:54 >> 22:58

0

Košarkaš Budućnosti pogodio trojku za pobedu uz zvuk sirene

Drama, neizvesnost, dva produžetka - Nikolić "zaledio" crno-bele
Copyright Promo/KK Partizan

Duel Partizana i Budućnosti najavljen je na papiru kao derbi kola – definitivno je to bio i na terenu. Rešen je na isteku drugog produžetka kada je trojku za pobedu crnogorskog tima uz zvuk sirene pogodio Danilo Nikolić – 101:99.

Samo sekund pre toga „step-bek“ šut iza linije 6,75 metara iz ćoška pogodio je Kodi Miler Mekintajer i za trenutak doneo veliku radost crno-belima, koja je vrlo brzo ugašena.

Okršaj Partizana i Budućnosti doneo je sve ono što gledaoci mogu da požele, ali njih nažalost nije bilo u hali. Nije to bila savršena košarkaška predstava, ali je bila ispunjena dobrim šutevima, atraktivnim zakucavanjima, agresivnim odbranama, dramom, neizvešnošću… Trajala je čak 50 minuta, a epitet junaka poneo je Danilo Nikolić koji je ukupno postigao 21 poen – uz savršen šut (5-5 za dva, 2-2 za tri, 5-5 sl. bacanja).

Ne tako davno – u februaru ove godine, duel Partizana i Budućnosti u Beogradu ušao je u istoriju ABA lige zbog rekordnog broja gledalaca na tribinama „Štark arene“ – 16.531. Ovog puta vrelu atmosferu na okršaju dva velika rivala zamenila je tišina Hale sportova „Ranko Žeravica“, koju su samo tokom tajm-auta prekidale navijačke pesme sa razglasa.

U takvom ambijentu na početku utakmice dobro se snašao centar gostujućeg tima Vili Rid. Košarkaš sa NBA iskustvom stigao je u Beograd sa zvanjem MVP drugog kola Evrokupa i sa planom da prikaže sličnu partiju kao protiv Metropolitena. Izlaskom iz igre Vilijama Mozlija, Rid je dobio veći prostor u reketu i sa dva sjajna poteza doveo goste do vođstva – 13:6. Sa četiri vezana poena uzvratio mu je u napadu Erik Mika, ali je ponovo pokazao da mu defanzivni zadaci ne polaze za rukom.

Nezaustavljiv je u prvih deset minuta bio Džastin Kobs, koji je prelako pronalazio put do koša. Skupio je čak 12 poena i da se samo on pitao Budućnost bi imala veću prednost od 22:20 na kraju prve četvrtine. Međutim, Partizan je odgovorio u završnici preko Nemanje Gordića, pa je zaostatak domaćih od dva poena bio sasvim podnošljiv.

Drugu četvrtinu Partizan je otvorio snažnim zakucavanjem Nemanje Dangubića, koje je stiglo kao najava veće energije i agresivnosti domaćih. Međutim, gostujući tim je potpuno namestio šutersku ruku, pa su krenule samo da se ređaju trojke. Suad Šehović je iz daljine bio nepogrešiv, a u reketu se razigrao Dragan Apić. Crno-beli su bili bolji u skoku, pa su često znali da se poprave prilikom druge šanse u napadu. Ipak, imali su problema sa linije za slobodna bacanja, što ih je znatno usporavalo u konstantnoj trci za protivnikom. Ognjen Jaramaz i Nemanja Gordić su se najbolje borili sa preciznim i motivisanim rivalom, ali nisu uspeli da ga spreče da ode u svlačionicu sa vođstvom – 46:41.

Prilikom povratka je na glavnu pozornicu iskočio Danilo Nikolić. Nekadašnji igrač Mege je igrao bez greške, pa je zahvaljujući njemu ekipa Petra Mijovića stigla prvi put do dvocifrene prednosti 12 minuta pre kraja susreta – 63:53. Baš kad je Budućnosti bila u naletu, kao iz očaja pokušao je da pogodi za tri sa devet metara Nemanja Gordić. I uspeo je.

Bio je to početak neverovatne serije Partizana. Crno-beli su podigli nivo energije i krenuli da melju protivnika kao i u većem delu duela sa Venecijom nekoliko dana ranije. Kapiten Rade Zagorac je u ovim trenucima bio jedna od glavnih pokretačkih snaga. Konstantno na visokom nivou bio je Ognjen Jaramaz… Probudio se i Kodi Miler-Mekintajer, Dangubić je bio sigurniji. Za šest minuta crno-beli su vezali 16 poena, protivniku nisu dozvolili nijedan (69:63).

Nikola Ivanović je prekinuo taj nalet domaćih, pa je pitanje pobednika pred poslednjih pet minuta bilo sasvim otvoreno. Tandem Kobs-Rid je ponovo iskočio u prvi plan, ispratio ih je i Edžim i gosti su bili korak ispred… Jaramaz je pokušavao da „izmisli“ poena, pa je sa linije slobodnih bacanja doneo vođstvo 77:76 na pola minuta pre kraja. Naredni napad Budućnosti nije tekao lagano, ali je rešenje pronašao Danilo Nikolić, posle ofanzivnog skoka Apića. Četiri sekunde pre kraja crno-beli su imali loptu i zaostatak – 77:78.

Šćepanović: Budućnost jedan od najboljih timova u ABA, Kobs i Ivanović su motor i mozak ekipe

Posle tajm-auta i nekoliko dodavanja – lopta je stigla do Mozlija, koga je Danilo Nikolić faulirao. Centar Partizana je stao na liniju za slobodna bacanja – promašio prvo, a onda pogodio drugo za 78:78. Šut za pobedu preko celog terena za malo je promašio Ivanović, pa je meč otišao u produžetke.

Dugo je na semaforu stajalo izjednačenje. Erika Mika je doneo prednost – 86:84, Apić je sa druga strane poravnao. Jaramaz nije mogao da uradi ništa za nekoliko sekundi pa je bilo jasno da će se igrati još dodatnih pet minuta.

Pred kraj drugog produžetka kada je dva slobodna bacanja ubacio Miler-Mekintajer rezultat je ponovo bio izjednačen – 96:96. Jaramaz je odigrao odličnu odbranu i naterao Kobsa da pogreši. Ali je onda promašio u napadu. Nikola Ivanović je pogodio sa druge strane preko Mike za 98:96. Delovalo je da Partizan neće uspeti da se izvuče, ali je sekund pre kraja Kodi Miler-Mekintajer pogodio trojku, koja je ličila na pobedonosnu.

Nije tako mislio Danilo Nikolić. Ispalio je, pogodio i iskupio se za faul na Mozliju na isteku 40.minuta, koji je mogao da ih košta pobede.

Partizan: Mika 12, Mekintajer 15 (6sk), Zagorac 12 (5sk), Pejdž 3, Dangubić 10 (6-1 za tri), Gordić 10, S. Janković 6 (7sk), Jaramaz 24 (7as), N. Janković 3, Tomas 1, Trifunović, Mozli 3.

Budućnost: Kobs 27 (8as), Ivanović 11 (5as), Edžim 10 (6sk), Šehović 9 (4-3 za tri), D. Nikolić 21 (5-5 za dva, 2-2 za tri, 5-5 sl.bac, 4sk), Apić 12 (5sk), Z. Nikolić, Von, Popović, Rid 11 (9sk), Žugić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike