Javila se i treća država sveta koja menja ime: Turska povukla nogu, Vels isto više neće biti Vels, kao ni Češka Republika

02.11.2022

08:38

0

Autor: 24sedam

Ko će biti četvrti koji menja ime zemlji?

Javila se i treća država sveta koja menja ime: Turska povukla nogu, Vels isto više neće biti Vels, kao ni Češka Republika
20150916mmVesely2 - Copyright MN Press

Češki olimpijski komitet (ČOV) zatražiće od Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da unese novo ime u međunarodnu sportsku bazu podataka.

Umesto ranije korišćenog imena Češka Republika sada će se koristiti ime Češka, što za naše govorno područje neće biti nikakva novina budući da se ovde od postanka ove zemlje odomaćio taj naziv. U originalu to izgleda kao značajna novina - "Česká Republika" postaće "Czechia". 

Na aprilskoj konferenciji zvaničnici raznih sportskih udruženja podržali su postepeni prelazak na jednorečno ime. Na primer, košarka, hokej i fudbal su već počeli da koriste jednorečno ime Češka, a ta promena afirmisaće se i u diplomatiji.

- Pratimo proceduru Ministarstva spoljnih poslova koje je već napravilo ovu promenu na nivou UN ili NATO. Ovaj naziv su, naravno, usvojile mnoge druge organizacije na međunarodnom nivou, a logičan je ishod i u sportu. U našem slučaju, velika većina olimpijskih sportova se izjasnila za ovu promenu - Roman Kumpošt iz ministarstva spoljnih poslova.

Podsećamo, Turska je prva preimenovala svoju državu iz "Turkey" u "Turkiye", ali je u srpskom jeziku ostalo sve isto. To, međutim, neće biti slučaj ako Vels postane "Kumri" (Cymru), kako Velšani sami sebe zovu na svom jeziku.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike