Moćna Španija na krovu Evrope! Furija protutnjala Evrobasketom!

18.09.2022

20:17

0

Autor: 24sedam

Francuzi, za utehu, izbegli istorijski debakl u finalu

Moćna Španija na krovu Evrope! Furija protutnjala Evrobasketom!
image - Copyright Fiba.basketball

Srbija i Litvanija godinama već slove za najkošarkaškije nacije u Evropi, ali sva je prilika da je istinska zemlja košarke Španija. Sa potpuno podmlađenim timom, toliko desetkovanim da su morali da se odluče za naturalizaciju Lorenca Brauna, "Crvena furija" je uspela da se četvrti put u svojoj istoriji popne na krov Starog kontinenta.

U finalu Evrobasketa, u kojem ih pre turnira nisu videli ni najveći optimisti, izabranici Serđa Skariola su savladali Francusku kojoj za kakvu takvu utehu može da ostane da je večeras izbegla istorijski debakl - 88:76.

Mnogo otrovnih strelica bilo je upućeno ka španskoj košarkaškoj reprezentaciji uoči puta na Evrobasket. Čak i iz njihovih redova dolazili su glasovi nezadovoljstva zbog toga što se nekadašnjem plejmejkeru Crvene zvezde obezbedio pasoš koji mu je omogućio nastup na prvenstvu Evrope. Na kraju, prekaljeni trenerski vuk, ali i sam Braun, zapušili su svima usta partijom u završnoj smotri 41. Evrobasketa u kojoj je zablistao sa 14 poena i 11 asistencija.

Španija je večeras postala selekcija sa najviše osvojenih zlatnih medalja na šampionatima Starog kontinenta, ne računajući zemlje koje više ne postoje (SSSR i sve Jugoslavije). A tome je doprinela i šuterska rapsodija Huanča Ernangomeza koji je stao nadomak rekorda Aleksandra Đorđevića iz finala Evrobasketa 1995. godine po broju ubačenih trojki. Podsetimo, Sale nacionale je tada Litvancima ubacio devet trojki iz 12 pokušaja, dok je Ernangomez Francuzima "spakovao" sedam šuteva van linije 6.75 iz devet pokušaja.

Furiozno je "furija" ušla u večerašnje finale. Dvocifrenu prednost je stekla posle samo osam minuta igre (18:7), da bi serijom trojki (sedam uzastopnih, osam ukupno) u 18. minutu stekla i maksimalnih 47:26. Daleko od toga da Francuzi nisu baš ništa igrali, za razliku od nekih prethodnih utakmica na tek završenom Evrobasketu "trikolori" nisu upali u crnu rupu bez povratka, ali jednostavno Španci su u tim momentima bili nezaustavljivi.

Ipak, prerano su svi pomislili da je finale završeno. Ako, ništa Furnije i drugovi su pokazali ekstraman karakter da se izvuku iz živog blata i vrate se u ravnopravno borbu za evropsku krunu. Već do odlaska na veliki odmor Francuzi su nanizali 11 poena i prepolovili prednost rivala, da bi ih sa sedam poena u prva četiri minuta drugog poluvremena Jabusele doveo nadomak senzacionalnog preokreta (49:46).

Ispostavilo se, međutim, da je 21 poen zaostatka bio preveliki za konačni preokret. Uspeli su Španci u najkritičnijem momentu da se stabilizuju, a heroj iz senke tada je postao Haime Fernandez, koji je sa osam poena (dve trojke) bio najzaslužniji za seriju 12:2 kojom se "furija" vratila na dvocifreni plus (61:48, 27. minut), koji je bez preterane drame umešno sačuvala do poslednjeg zvuka sirene. 

Huančo Ernangomez je sa 27 poena bio ubedljivo najbolji pojedinac finala, ali ništa ne bi uradio da pored sebe nije imao već pomenutog Lorenca Brauna, rođenog brata Vilija (po 14 poena) i takođe pomenutog Haimea Fernandeza koji je finale završio sa 13 poena. Kod Francuza najefikasniji je bio Furnije sa 23 poena, 16 je postigao Ertel (7 as), dok je Jabusele uz 13 poena imao i šest asistencija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike