Milutinov čeka avion i nikako da uđe u njega: Pešić otkrio kad stiže centar, pa analizirao i Finsku i sve do sad učinjeno

04.09.2022

20:37

0

Selektor je vrlo zadovoljan do sada učinjenim, za njega nema iznenađenja na ovom šampionatu

Milutinov čeka avion i nikako da uđe u njega: Pešić otkrio kad stiže centar, pa analizirao i Finsku i sve do sad učinjeno
20220904ivSrbijaTrening09 - Copyright MN Press

Srbija je iskoristila dan odmora za trening, ali i za vankošarkaške aktivnosti, a Evropsko prvenstvo se nastavlja u ponedeljak uveče protiv Finske.

Selektor Svetislav Pešić izašao je pred novinare posle večernjeg treninga, a teme su se ređale kao na traci, ali jedna od važnijih je – kada stiže Nikola Milutinov?

- Nikola Milutinov nije dobio mesto u avionu za večeras pa će doći sutra. Jer Evropsko prvenstvo nije baš toliko važno i ovi avioni, na listi čekanja je već treći dan, čekamo da se ubaci, ali ne može. Tako da ujutru se nadamo da će doći. Mi se sve nadamo da će da uđe u avion, ali nikako da uđe.

Posle toga su na red došle košarkaške teme, a Pešić je istakao važnost održavanja forme.

- Imali smo dobar trening, koji nam uvek fali kada su ovakvi turniri, jer se igra svaki dan. Prvenstvo Evrope traje dugo i važno je zadržati tenziju, ozbiljnost, pristup, i kao što smo rekli, mi smo za vreme boravka u Pragu u procesu unapređivanja timske i individualne forme. Ovaj trening je bio važan. Naravno, akcenat se daje da igramo protiv Finske, ali istovremeno koristimo i jedan veći deo treninga da unapređujemo našu igru, i sa aspekta odbrane i napada.

MN Press
 

O protivniku…

- Što se tiče Finske, vama je poznato da je ona poslednjih godina postala ozbiljna selekcija, oni su njihovi nacionalni junaci, prati ih publika, ne kažem da nas ne prate, nego da Finsku prate gde god se igra. Oni doživljavaju EP kao poseban izazov i to mi svi znamo. Finska je ekipa sa pravim karakterom, ne samo fizičkim i kada je u pitanju borbenost, naravno da je to baza, ali su napredovali i tehnički i moralno veruju u trenera, u to što rade. Nije ni čudo što su prezentovali modernu košarku posle teškog poraza od Izraela. To je za njih bila jedna od najvažnijih utakmica u grupi, ali videli ste kako su se vratili sjajnom kolektivnom igrom. Odigrali su jednu od najboljih utakmica od svih reprezentacija koje su na prvenstvu, tu računam i ostale grupe.

Ko je najveća opasnost?

- Očekuje nas tim bez velikih zvezda, izuzev Markanena i Salina. Salina moram da istaknem, ključ je njihove igre, veoma je iskusan, dugo godina je noseći igrač u španskoj ligi. Agresivni su u odbrani i kontranapadu, imaju samopouzdanje, ruka im je stalno u pravcu šuta. Samo jedan igrač nije šutirao u ove dve utakmice za tri poena, teško ih je braniti, jer imaju petice i četvorke koje rolaju ispod koša, izlaze na šut, tako da to je karakteristika Finske i videli smo koliko je bilo Poljacima teško da odbrane.

MN Press
 

Da li je Finska najteži protivnik u grupi?

- Ne bih govorio ko je najteži, Poljaci su pali, oni su igrali dosta dobrih utakmica u pripremnom periodu, sa Grčkom i Turskom. Imaju kompletan tim, visoke, niske košarkaše, šutere, ali neobična su ekipe. Izrael i Finska su ekipe koje su za svakog protivnika neugodne, jer nemaju tačno određene pozicije – on je na poziciji centra, ovaj na poziciji četvorke, trojke… Ovde je sve razbacano da nekada ne znaš ko igra koju poziciju. To je problem u organizaciji odbrane i to isto važi za Izrael. Nekako mi je utisak da nam je uvek lakše protiv ekipa gde možemo lakše rešiti taj meč-ap, ovaj drži ovaj ovoga, to je ta pozicija. Moramo da odigramo dobru utakmicu da nam ne bi pobegli iz ruke.

Početak šampionata doneo je mnoga iznenađenja. Litvanija ima tri vezana poraza posle izgubljene od Nemaca. Slovenci su izgubili od BiH, Španija od Belgije… Zaista nema lakih protivnika.

- Litvanci su izašli na teren protiv ekipe pune samopouzdanja i kvaliteta. Izgubili su sve utakmice na jedan poen i šut. Računajte ono što sam govorio ranije - Nemačka igra pred svojom publikom i odavno nisu imali bolju ekipu, još od vremena Novickog ili kada sam ja vodio reprezentaciju. Ova ekipa ima dosta dobrih igrača, ne samo u NBA, već i Evroligi. Nije mi to iznenađenje, pa ni da je Litvanija dobila. U ostalim utakmicama videli ste koliko je važan pristup, ponašanje, karakter, kao što to BiH pokazuje. Možda jeste iznenađenje, ali su sa svim ekipama protiv kojih su igrali bili su u poziciji da dobiju. Biće tu svega, turnir se igra svaki dan. Naporno je ovo Evropsko prvenstvo.

MN Press
 

Koliko ste zadovoljni našim igračima i njihovim učinkom do sada?

- Dobro pitanje da i ja malo kažem nešto o njima, a ne vi stalno da pitate igrače o treneru. Sve se promenilo. Vrlo sam zadovoljan, pristupom pre svega, komunikacijom, privatnom i na terenu, jer je to jako važno. Njihova ogromna posvećenost je bitna, svaki dan žele da budu bolji i to meni olakšava posao. Pričao sam već o motivaciji, ako izgubiš utakmicu ovi što ne ulaze dovoljno duboko u razloge poraza kažu: "Pa da, nije trener dovoljno dobro motivisao ekipu, pa je zato poraz". Ne ulazi se u suštinu analize, niko ne pita ko motiviše tog trenera, jer i on živi od neke motivacije. Pre svega da nešto što postavi, da se to izvrši. Ne zato što mora, već da se uradi to sa entuzijazmom. Mi to imamo.

Utakmica Srbija – Finska igra se u ponedeljak od 21 sat.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike