Šok! Litvanija pred eliminacijom posle velike drame! Nemci slavili nakon dva produžetka i produžili bajku!

04.09.2022

14:59

0

Tek je treće kolo, a već smo videli nestvaran duel

Šok! Litvanija pred eliminacijom posle velike drame! Nemci slavili nakon dva produžetka i produžili bajku!
Franc Vagner - Copyright Fiba.basketball

Košarkaši Nemačke slavili su u verovatno jednom od najneizvesnijih mečeva prve nedelje Evropskog prvenstva u meču sa Litvanijom, 109:107 (19:19, 27:22, 20:24, 23:24, 7:7, 13:11). U okršaju u kome su igrana dva produžetka, Litvanija je bila na ivici poraza i u regularnom toku, ali je kasnije promašila pobedu. Nemci su pak doneli veliku radost punoj dvorani, pa sa 3:0 nastavljaju takmičenje.

Jedan od vodećih favorita na ovom takmičenju, nakon tri kola nalazi se na "ivici ambisa".

Baltička selekcija nakon tri meča ima isto toliko poraza, pa su u ovom trenutku blizu eliminacije.

Nemci su pak, vođeni sjajnim navijačima i Francom Vagnerom koji je preuzimao odgovornost u ključnim trenucima i trojkama sa deset metara predstavljao veliki problem rivalu.

Sa druge strane pak, Jonas Valančijunas, koji i jeste bio najefikasniji, zadrhtao je u ključnim trenucima, i promašajima sa linije slobodnih bacanja praktično rivalu uručio pobedu. Na sedam sekundi do kraja, centar je doneo izjednačenje 89:89, a Šreder je prerano uputio šut za pobedu domaćina, pa je pitanje pobednika rešeno u produžetku.

 

 

Nemci su u finišu regularnog toka ostali bez Tajsa, a i ostali visoki igrači domaćina su imali problema sa ličnim greškama. Litvanci su u dodatnih pet minuta igrali svoju igru, zaustavili Vagnera u napadu, a preko Valančijunasa stigli do +4. Prišla je Nemačka na minut i po, imali su i napad za vođstvo, ali je na kraju Grigonis pogodio za 96:93.

Šreder je prekinuo crni niz domaćina, i uz dva plus jedan doneo izjednačenje, a Grigonisu je sviran faul u napadu, pa je usledio i drugi produžetak.

Bolje je startovao domaćin, preko Šredera, ali su Brazdeikis i Valančijunas vratili Litvaniji -1. Na dva minuta do kraja, Lo je vezao dve trojke, dok su se Litvanci uzdali u ofanzivni skok, Butkevičijus i Ehodas čuvaju nadu.

 

 

Ipak, trojka Loa, koja je ušla tačno 90 sekundi pre kraja bila je odlučujuća. Litvanci su pokušavali prodorima, igrali su bez Valančijunasa poslednji napad, a pokušaj Butkevičijusa je stao na prvom obruču.

Ukoliko do kraja grupne faze ostvare sve poebde, Litvanci će ostati u prilici da izbore narednu fazu takmičenja. Ali, o svojoj sudbini, ne odlučuju sami.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Franc Vagner sa 32 poena, dok je Denis Šreder dodao 25. U ekipi Litvanije, Jonas Valančijunas je meč završio sa 34 poena.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike