Srbija oživela san o Mundobasketu! Orlovi u produžetku slomili Grke, Jokić i Janis režirali spektakl za pamćenje! (FOTO/VIDEO)

25.08.2022

20:23

0

Autor: 24sedam

Izabranici Svetislava Pešića trijumfalno počeli drugi krug kvalifikacija za SP

Srbija oživela san o Mundobasketu! Orlovi u produžetku slomili Grke, Jokić i Janis režirali spektakl za pamćenje! (FOTO/VIDEO)
srb-gre-186 - Copyright MN Press

Srbija je oživela san o plasmanu na Mundobasket! U spektakularnoj atmosferi krcate beogradske Arene, izabranici Svetislava Pešića su u još spektakulalrnijem meču slomili Grčku predvođenu Janisom Adetokumbom. Posle produžetka Orlovi su slavili 100:94 (31:25, 20:19, 19:19. 17:24, 13:7).

Konstatovali smo još posle pobede nad Italijom na nedavnom pripremnom turniru u Hambrurgu, da ova selekcija Srbije ima šampionski nerv. Večeras je to samo potvrđeno, jer jedino istinski šampionski karakter mogao je da dođe do pobede o dodatnih pet minuta, pošto je završnih 60 sekundi četvrte deonice na nevrovatan način ispustio plus osam.

 Ovaj i ovakav trijumf posebno daju na značaju kada se ima u vidu da su Karijevi Orlovi od sredine druge deonice morali da igraju bez Vase Micića, koji je prilikom jednog doskoka izvrnuo skočni zglob, pa je uz pomoć lekarskog tima, bez mogućnosti da se osloni na povređenu nogu, otišao direktno u svlačionicu i više se nije vraćao na teren.

Kada je bilo najpotrebnije, orlovska krila raširio je najbolji košarkaš sveta Nikola Jokić! Iako je u završnici četvrte deonice, pa i u dodatnih pet minuta, sa po dva promašena slobodna bacanja, hodao po tanakoj ivici koja razgraničava heroje od tragičara, dvostruki uzastopni MVP NBA lige na kraju je bio i najzaslužniji što Srbija još živi san o plasmanu na Mundobasket.

Sve je večeras bilo spektakularno u najvećoj dvorani na Balkanu. Sudar trenutno dva, po mišljenju mnogih, najbolja košarkaša na planeti očekivano izazvao nezapamćeno interesovanje, ne samo košarkaških zaljubljenika u Srbiji i Grčkoj, već u čitavom svetu. A posle fascinantnih 45 minuta košarke bilo je potpuno jasno i zbog čega.

Da nije bilo Vasine povrede, koja je u mnogome bacila senku na ovaj sudar titana, moglo bi bez mnogo preterivanja da se priča i o najboljem košarkaškom meču ikada odigranom u beogradskoj Areni. Jer, nije izostalo aposolutno ništa što čini jedan istinski spektakl kraljice sportova. Pregršt fenomenalnih poteza, preokreta, neizvesnosti i tenzije, na kraju sve zaokruženo dramom koju bolje ne bi režirali ni najbolji reditelji na svetu.

Janis je večeras bio nemilosrdan prema Srbiji. Zatrpavao je koš Orlova iz gotovo svih pozicija i na kraju meč okončao sa neverovatnih 40 poena. Veliku pomoć pružao mu je brat Tanasis, izuzetno važnu ulogu u završnih 60 sekundi četvrtog kvartala i sustizanja zaostatka od osam poena imao je i iskusni Nik Kalates, ali je na drugoj strani Srbija imala fantastičnog Nikolu Jokića, kojeg su gotovo bezgrešnim minijaturama u svim ključnim periodima utakmice zdušno podržali Jaramaz, Lučić, Gudurić i Nikola Milutinov...

SRBIJA: Dejan Davidovac, Vanja Marinkoivć 9, Nikola Kalinić 6, Vladimir Lučić 14, Ognjen Dobrić 1, Dušan Ristić, Nikola Jokić 29 (5/10 sl. b, 9/13 za dva, 2/3 za tri, 8 sk, 6 as), Marko Jagodić Kuridža, Vasilije Micić 9, Marko Gudurić 5, Ognjen Jaramaz 15, Nikola Milutinov 12.

GRČKA: Kostas Slukas 2, Kostas Papanikolau 8, Nik Kalates 5, Janis 40 (10/14 sl. b, 12/18 za dva, 2/7 za tri), Tanasis 12, Kostas Adetokunbo 6, Dimitris Agravanis 5, Janopulos Larencakis, Tajler Dorsi 16, Leonidas Kaselakis, Lefteris Bohoridis, Mihalis Lucakis.

BLOG UŽIVO

PRODUŽETAK

45. MINUT - KRAJ! Srbija je pobedil Grčku - 100:94.

44. MINUT - Adetokumbo je polovično precizan sa linije penala, a potom Orlovi gube loptu pa Janis u kontri postiže nove poene. U završna dva minut Srbija ulazi sa plus tri - 95:92. Jooookiiiiiiić! Koliko važna da poena, Janis promašuje trojku, Orlovi su pred pobedom - 97:92.

MN Press
 

42. MINUT - Kalinić i Lučić donose Orlovima plus četiri posle prvog minuta produžetka. Na zakucavanje Adetokumba, odgovor ima Jokić. Grci promašuju dve potpuno otvorene trojke u prva dva minuta produžetka, u kojem Orlovi vode 95:89 posle novih poena Jokića.

ČETVRTA ĆETVRTINA

40. MINUT -  Neverovatno, posle tajm auta Itudisa, trojku vraća Kalates - 84:79 na ulasku u završnih 120 sekundi četvrte četvrtine. BRAVO JOKARA! Najbolji kad je najteže, postiže srpski centar ekstremno važnu trojku, možda i presudnu za večerašnji meč - 87:79. Ponovo primamo trojku na trojku, ovoga puta je precizan Tanasis Adetokumbo. Biće drame! Jokić promašuje dva bacanja, na drugoj strani Kalates pogađa za dva. Srbija vodi 87:84, 53 sekunde pre kraja. Lučić promašuje za tri, posle ofanzivnog skoka Kalinića i Jaramaz za dva. Dorsi pogađa trojku za izjednačenje 11 sekundi pre kraja, Pešić traži minut odmora - 87:87. Jaramaz promašuje trojku, igra se produžetak!

38. MINUT - Kako bitna minijatura Jokića. Dorsi je promašio trojku za izjednačenje, posle čega je Jokić fauliran posle defanzivnog skoka. Ubacio je superstar Denvera dva penala i odlepio Orlove na 81:76. Troooojkaaaaaa! Jaramaz donosi Orlovima ogromnih 84:76 dva minuta pre kraja četvrtog kvartala!

MN Press
 

36. MINUT - Izuzetno važnu trojku postiže Lučić na polovini završnog kvartala - 79:70, a posle poena Janisa, otvoren šut za tri promašio je Ognjen Dobrić. Srećom, sa istog odstojanja na drugoj strani nije bio precizan ni as Milvokija. Na isteku 36. minuta, posle zakucavanja Tanasisa Adetokumba i poena u kontri Janisa Grci prilaze na samo minus tri. Pešić zove minut odmora - 79:76. 

34. MINUT - Promašili su Grci dva otvorena šuta za tri poena, ali Orlovi to nisu baš materijalizovali na drugoj strani. Postigli su samo jedan poen, pa na isteku 34. minuta vode 76:70.

MN Press
 

32. MINUT - Janis nema nameru da se preda. Vezao je pet poena na otvaranju završnog kvartala i ekspresno vratio Grke na prihvatljiv zaostatak - 72:68. Njegov nalet trojkom prekida Jaramaz, posle 32. minuta igre Srbija vodi 75:68.

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Dva napada su Orlovi prokockali u završnih 60 sekundi treće deonice da odu na dvocifrenu prednost, što je odmah trojkom kaznio Papanikolau - 68:63. Na kraju trećeg kvartala Srbija vodi 70:63 posle majstorske reakcije i koša uz zvuk sirene Nikole Milutinova.

MN Press
 

28. MINUT - Sa ogromnom energijom igraju srpski košarkaši. Bore se za svaku loptu do samog kraja i to im zasad daje rezultat. U završna dva minuta pretposlednjeg kvartala ulaze sa plus sedam - 67:60.

26. MINUT - Prelako su srpski košarkaši dopustili rivalu da se vrati u meč. Grci prave seriju 8:1 i prilaze na 61:58. Posle 26 minuta igre i trojke Gudurića Srbija vodi 64:58. Sjajno je Gudurić reagovao pošto mu je dosuđena nesportska lična greška (Grci iz toga dali samo jedan poen), jer je posle trojke iznudio i faul u napadu.

24. MINUT - Jokić vezuje još četiri poena i donosi Srbiji prvo dvocifreno vođstvo na meču - 60:50 u 23. minutu. Grci prave brzih 5:0 i posle trojke Dorsija prilaze na 60:55 na isteku 24. minuta igre. 

MN Press
 

22. MINUT - Počelo je drugo poluvreme, Vasa Micić trenutno nije sa saigračima na terenu. Posle dva minuta igre u nastavku Orlovima su vođstvo održali Jaramaz i Jokić (trojka) - 56:50.

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Sjajna minijatura Vladimira Lučića. Kapiten Orlova je prvo ubacio trojku, a potom iznudio faul u napadu. U poslednjih 70 sekundi prvog poluvremena Srbija ulazi sa velikih plus devet posle poena uz faul, ali i promašenog dodatnog bacanja Jokića - 51:42. Na kraju druge deonice Orlovi protiv Grčke vode 51:44. 

MN Press
 

18. MINUT - Seriju Grka 10:0 poenima iz reketa prekida Lučić - 42:42. Nije dobro - Vasa Micić je ostao na parketu, uz bolnu grimasu na licu drži se za skočni zglob! Uz pomoć doktora otišao je u svlačionicu, ali deluje prilično zabrinjavajuće s obzirom da nije mogao da se osloni na nogu! U završna dva minuta Srbija ulazi sa plus četiri - 46:42.

 

 

16. MINUT - Ekspresno Grci tope prednost Srbije, pošto je posle Dorsija trojku pogodio Tanasis Adetokumbo - 40:38. Posle novog promašaja Srbije, Jagodić Kuridža je napravio nesportski faul prilikom pokušaja da spreči kontranapad. Janis je ubacio dva penala i poravnao rezultat - 40:40 na isteku 35. minuta. Grci vode posle poena Slukasa sa poludistance - 42:40.

14. MINUT - Mini seriju Grka 4:0 prekinuo je Jokić sa ubačenim penalom i dva poena posle tehničke greške Adetokumbu zbog flopa - 40:32. Na isteku 14. minuta Srbija vodi 40:35, pošto je trojku ubacio Dorsi.

MN Press
 

12. MINUT - Posle 12. minuta igre Orlovi imaju novi maksimalni plus - 37:28. Između poena Kalinića i Jaramaza trojku je ubacio Janis Adetokumbo, da bi Srbiju nadomak dvocifrenog plusa doveo Gudurić poenima iz floutera.

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Sjajan posao je u završnici prve deonice odradio Milutinov, novim poenima u reketu vratio je Orlovima plus četiri (26:22), ali je Agravanis pogodio treću trojku za Grke iz petog pokušaja i smanjio minus na jedan poena pred završnih 77 sekundi uvodnog kvartala. Posle 10 minuta košarke u Areni Srbija vodi 31:25 posle trojke Jaramaza uz zvuk sirene.

MN Press
 

8. MINUT - Janis Adetokumbo deluje nezaustavljivo. Za manje od osam minuta ubacio je već 10 poena i poravnao rezultat - 20:20. Milutinov čuva koš prednosti Srbiji pored završna dva minuta prve deonice.

6. MINUT - Izuzetno brzo se igra na obe strane. Mnogo je koševa postignuto za manje od šest minuta igre. Posle trojke Marinkovića Orlovi vode 20:18.

4. MINUT - Sjajan je Micić na startu meča, postiže trojku uz faul potom pogađa i dodatno bacanje za maksimalih 11:4. Grke na jednocifrenom minusu drže braća Adetokumbo. Na isteku 4. minuta Grci su na minus tri - 13:10.

2. MINUT - Meč je trojkom otvorio Micić! Na drugoj strani zakucava Kostas Adetokumbo. Prve poene na meču postiže i Jokić, ali odgovara odmah Janis Adetokumbo. Izuzetno su raspoloženi košarkaši obe selekcije na startu meča, Srbija posle dva minuta igre vodi 7:4 posle poena Micića.

Srbija meč počinje s petorkom Vasilije Micić, Vanja Marinković, Vladimir Lučić, Nikola Kalinić i Nikola Jokić.

- Najbolji srpski teniser Novak Đoković stigao je u Arenu kako bi pružio podršku srpskim košarkašima. Prilikom susreta sa Željkom Obradovićem, koji je pozdravljen ovacijama punih tribina, usledio je dugačak zagrljalj dva velemajstora.

- Košarkaši Srbije ovacijama su pozdravljeni prilikom izlaska na teren.

- Orlove će iz prvog reda bodriti i nekadašnji reprezentativac Srbije Miroslav Raduljica.

24sedam/Pavle Knežević
 

- Navijače će u najvećoj dvorani na Balkanu imati i Grci.

24sedam/Pavle Knežević
 

- Jokić, Micić i drugovi imaće ogromnu podršku sa tribina Arene večeras. Ali ne samo navijači, u KSS su nam otrkili da ne pamte ovakvo interesovanje za jedan meč.

- Brzo se na terenu našao najbolji košarkaš sveta Nikola Jokić.

- Orlovi su dva i po sata pre početka meča stigli u Arenu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike