Pešić izašao u javnost: Rekao sam Teodosiću da imam boljih igrača od njega! (VIDEO)

15.08.2022

12:00

0

Nije bilo incidenata ili nediscipline, selektora nisu pogodili napadi javnosti

Pešić izašao u javnost: Rekao sam Teodosiću da imam boljih igrača od njega! (VIDEO)
0MET0378 - Copyright MN Press

Miloš Teodosić neće igrati kvalifikacije, niti Evropsko prvenstvo zato što selektor Svetislav Pešić veruje da ima bolje igrače od njega i one koji mogu da vernije odgovore zahtevima koji mu trebaju.

To je selektorov zvanični stav, to je rekao Teodosiću, to je rekao igračima, to je ponovio novinarima i, konačno, javnosti. Nije u pitanju bilo kakva nedisciplina, niti bilo šta slično, a to je Pešić ponovio više puta, i pored insistiranja novinara.

- Ja sam bio iznenađen da i pre nego što sam igračima saopštio odluku za Miloša Teodosića, to su već svi portali preneli. Naravno da su me nakon toga zvali novinari koje poznajem lično i koji su mlađi. Meni nije padalo na pamet da se javljam, jer ja sam trener reprezentacije. Moj prvi posao je da treniram reprezentaciju, moje je da obezbedim mir. Odluka je bila zajednička da nemamo potrebe da se javljamo, evo sada imate priliku – rekao je Pešić i odmah nastavio:

- Naš posao je ekipa. Ekipa je nažalost informisana malo kasnije, ali i ona je informisana i zna tačno šta je trener mislio. A što se tiče Teodosića, sa njim je obavljen dosta dobar razgovor. Odluka je moja, nije laka, ne samo zato što je dugo u reprezentaciji i zato što je kapiten, nego za svakog igrača nije laka. On je bio možda malo iznenađen, ali to je sastavni deo ovog sporta. Ja sa sam njemu direktno rekao da ne mogu nakon svega ovoga što sam video, i kod njega i kod ostalih, da mu ne mogu ponuditi status i mesto koje je imao u reprezentaciji, da se okrećem igračima koji po mom mišljenju u ovom trenutku mogu više da daju. Bilo je mnogo razgovora na tu temu, pa je u jednom trenutku bilo on je kapiten, vrhunski igrač, pa sve što je uradio, hajde da ostane da bude član ekipe. To sam njemu rekao da je to bilo razmišljanje, ali on nikada nije bio bekap igrač, igrač sa klupe, a i njemu sam rekao da imam boljih igrača od njega za te pozicije. Ekipa se ne sastoji samo od centara, već i od spoljnih. Ne samo od iskusnih, nego i od neiskusnih, tako da je to odluka koja je napravljena.

Na kraju je istakao:

- On se zahvalio i ja sam zahvalio na način na koji je to prihvaćeno. Što se tiče selekcije tima, to je završeno. Mi smo se okrenuli redovnim treninzima, kao i svemu što nam sledi. To su ove tri utakmice koje nam trebaju da se uigramo, da vidimo na Okrećemo se dosta jakim utakmicama, ali to nam treba. Slovenija je šampion Evrope, a to je nama izazov, da vidimo gde smo, šta smo, koliko možemo da  im se suprotstavimo. Znači, niko nije precrtan, niko nije odstranjen, niko nije eliminisan i to trener reprezentacije želi da potcrta. Ne da precrta, nego da podvuče. Siguran sam da ovi igrači kojima verujem, da će odgovoriti zahtevima koje sam odredio da će uneti novu energiju. Ne samo sa fizičkog aspekta, nego i sa energije. Verujem u njih. To su krasni momci, vredni, željni uspeha, željni svega. Nema nikakvih dilema.

Pešić je rekao da će biti dodatnih skraćivanja, jer se ne može voditi 15 ili 16 igrača, ali da će on do poslednjeg trenutka zadržati što više igrača da sa njima radi.

Novinari su insistirali na Teodosiću, ovog puta na uticaju na svlačionicu, atmosferu, na to što je vođa…

- Lider se ne stvara. Najgore je kad trener odredi ko je vođa. Lider zavisi od njegovih igračkih sposobnosti i od naravno podrške koje mu daje okolina. Ne bih ja nikog proglašavao liderom. I nema ni potrebe. Niko se ne može do kraja zameniti. Kao što ne može niko, kao što ne može Bodiroga, ni Sale Đorđević, a ko će biti lider - to će vreme pokazati. Imamo igrače koji su igrali velike utakmice i znaju kako se drži korak i izdržava pritisak.

A ko će biti kapiten?

- Kapiteni su određeni, to su Lučić i Bjelice, to je bila želja i moja i igrača. To je objašnjeno, ne bih ja širio tu priču. Nikakvih incidenata nije bilo, tako da se nadam da sam vrlo jasno rekao koji su razlozi da idemo u ovom pravcu.

Kako to dva kapitena?

- Mi imamo dva kapitena u ovom momentu.

Da li vas je pogodila reakcija javnosti?

- To je jasno, sve se promenilo po malo, ali mi smo ostali tamo gde jesmo. Ništa me nije iznenadilo, jer sam ja i pre 20 godina doživljavao te napade. Mene to uopšte ne dodiruje. Ja sam svestan šta je moj posao, odrekao sam se mnogih stvari u životu da bih došao ovde u Srbiju da pomognem koliko mogu mojim znanjem i iskustvom. Prepreke su kod trenera svaki dan, samo je pitanje kako ih rešavati. Dok god je košarka cilj, uspećeš. Ako košarka postane sredstvo… Živimo u takvom svetu.

Ispod možete videti kakav je bio tok konferencije.

BLOG UŽIVO:

- Završili smo prvu fazu priprema za Evropsko prvenstvo, nismo mogli Marjanovića i Bogdanovića zbog povreda. Prva faza je prošla dosta dobro, ono što smo planirali je 100 odsto ostvareno. Radi se na poboljšanju fizičke sposobnosti. Znate da većina nije igrala za reprezentaciju u "prozoru", neki su otkazivali zbog povreda, zbog premorenosti, neki zbog privatnih razloga.

Selektor je objasnio kakva je situacija sa dva potencijalno precrtana kandidata.

- Smailagić je došao posle operacije i u dogovoru sa Partizanom dogovorili smo da nastavi tamo da radi, pa da vidimo. Oporavak je moguć, baš kao i kod Avramovića. I dalje je u mirovanju, radićemo ponovo snimak da se utvrdi stanje.

O utakmici sa Crnom Gorom:

- Veoma korisno za nas, u dresovima sa FIBA sudijama. Sve je to dobro prošlo.

Selekcija tima...

- Morali smo da donosimo neke odluke koje se obično rade u pripremnom periodu. Nema tu nikakve tajne. Analiziramo i fizičku i mentalnu spremnost i konkurenciju. U miru smo videli ko je gde, dosta igrača nisam dugo trenirao... Trebalo je da vidim na kom su nivou kad su zajedno. Svi koji se bave sportom znaju da se moraju donositi određene odluke. Tu su neke zakonitosti kojih se pridržavamo.

Slučaj Miloša Teodosića

- Vidim da je bilo različitih komentara i stavova po pitanju Teodosića. Po prvi put u karijeri mi se dešava da nisam stigao da informišem ekipu, a već su svi portali objasnili da je elimisan, precrtan, pa čak i odstranjen iz ekipe. Moram da kažem da ste pogrešno informisani! Odluka je bila zajednička i moja i predsednika i direktora da nema potrebe da izlazimo u javnost. Naš posao je ekipa i ekipa zna tačno šta je trener mislio. Sa Teodosićem je obavljen dosta dobar razgovor, moja odluka nije laka ne samo zato što je on dugo u reprezentaciji. Možda je malo iznenađen, ali to je sastavni deo života i sporta. Rekao sam mu direktno da ne mogu, nakon svega što sam video, da mu ponudim status i mesto koje je imao u reprezentaciji. Okrećem se igračima kojima u ovom trenutku mogu više da daju. Zahvalio se, ja sam zahvalio njemu zbog načina na koji je prihvatio.

Radi se i dalje.

- Okrenuli smo se redovnim treninzima, slede nam tri utakmice da se malo uigramo, da rešavamo pitanja u odbrani i napadu. Okrećemo se jakim utakmicama da bismo videli gde se nalazimo u ovom trenutku. Slovenija je za nas izazov. Nakon toga sa Italijom, koja nas je izbacila sa Olimpijskih igara. Tražio sam da igramo baš sa njima, da bude jaka utakmica, da izazove i motiaciju i pritisak i sve što je potrebno.

Šta je sa Nemanjom Bejlicom?

- Neće putovati sa ekipom, malo mu je bolje, za vikend će raditi detaljni snimak. Za nas je svaki dan važan. Ne igramo mi samo kvalifikacije za SP iako nam je to sad u fokusu. Žao nam je kad se igrač povredi, ali gledamo da nam naš medicinski tim izađe u susret. Dolazili su nam doktori i noću da urade snimanja, zahvaljujemo im na tome. Da ponovim. Niko nije precrtan, niko nije odstranjen, niko nije eliminisan i to trener reprezentacije želi da podvuče!

Selektor je i dalje siguran u svoj izbor.

- Igrači u koje verujem će odgovoriti zahtevima, apsolutno sam miran. Uneće novu energiju koja je potrebna našoj reprezentaciji. Sve su to vredni momci, željni uspeha i sa moje strane nema nikakvih dilema. Imamo sada 16, 17 igrača. Videćemo kako će se sitaucija odvijati pre svega sa Bjelicom. Razmišljamo pozitivno. Biće tu još nekih odluka. Ne možemo da idemo sa 15, 16 igrača na EP, nego sa 12. Svi treniraju, svi imaju šansu, ja ih podržavam. Pokušavamo da odredimo uloge koje svaki od nas treba da izvršava. To je proces pravljenja ekipe i pravljenja igre i svega onoga što ide uz to. Neko radi ovako, neko onako.

Ko će biti lider posle Teodosića?

- Lidera ne određuje trener, nego se sam nametne. Niko se nikada ne može zameniti jer svaki igrač nosi svoju specifičnost. Imamo igrače koji su već pobeđivali velike utakmice i umeju da iznesu teret. Nadam se korak po korak da će toga biti.

A ko je novi kapiten?

- Kapiteni su već određeni, to su Lučić i Bjelica. To je bila moja želja! Imamo dva kapitena u ovom momentu.

Oproštajna žurka Teodosiću...

- Postoji pravilo da je najvažnije ono što se dešaa na terenu. Svaki igrač može da radi šta god hoće, ako na terenu radi ono što se od njega traži. Nisam ja policajac, ja sam selektor Srbije.

- Doživljavao sam ja kritike i napade i vređanja i pre 20 godina. Ništa me nije iznenadilo. Ne dodiruje me to uopšte, svestan sam šta treba da uradim. Odrekao sam se mnogo toga u životu. Prepreke treba imati svaki dan, samo je pitanje kako ih rešavamo. Dosad sam uspešno rešavao. Dok god je košarka cilj, uspećeš. Kad postane sredstvo da dođeš do cilja, to nije dobro.

Ali Srbi vole da pobeđuju.

- Volimo mi i da se malo puvamo. Kod nas je izraženo ogromno samopuzdanje, pa smo i iz tih razloga pobeđivali. Ne samo zbog talenta, tehnike, taktike, trenera, nego i zbog samopouzdanja. A onda se to raširi među publikom. Kad se izgubi utakmica to se doživi malo teže, a koliko sam video brzo se oporavljamo.

Malo i o košarci.

- Fali nam kontakt, fali nam igra... Crna Gora je bila odličan rival, dogovorio sam sa njihovim trenerom kako ćemo šta da igramo i u napadu i u odbrani. Tražili smo sve te stvari. Bila je prava, dobra košarka. Uvek može bolje i tome i služe pripreme i utakmice. Da vidimo ko može, šta može, koliko može i da li može. Fali od svega pomalo, ali to su hendikepi s kojima se suočavamo i moramo da učinimo dodatni napor da ih eliminišemo. Za mene je važno da mi kažu ako nešto ne valja ili ne odgovara. Ima dobrih predloga, a to nam je potrebno. Da razgovaramo svaki dan, da čistimo stvari koje nam ne trebaju i da forsiramo one koje nas čine boljima i individualno i kao ekipu.

Atmosfera u reprezentaciji?

- Radna atmosfera, radimo dobro, a uvek može bolje. Ne bih se ja nešto hvalio sad time. O EP i ne razmišljam, meni je fokus na naredne dve utakmice u kvalifikacijama. Gledamo da nekako dobijemo Grčku ako možemo. To bi bilo fantastično, ne samo zbog kvalifikacija za SP, nego zato što je bolje kad se pobeđuje nego kad se gubi - zaključio je srpski selektor.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike