Kari ogromnim magnetom sa balkona okuplja igrače: Mi smo u najtežoj grupi, ali se o tome ne priča

24.06.2022

16:40

0

Prvi trening za kvalifikacione mečeve već večeras

Kari ogromnim magnetom sa balkona okuplja igrače: Mi smo u najtežoj grupi, ali se o tome ne priča
IMG-f3a042574132d6bc831ae93c2b772c3e-V - Copyright 24sedam

Muška košarkaška reprezentacija Srbije večeras počinje pripreme za mečeve kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, a rivali će biti Letonija i Belgija.

Selektor Svetislav Pešić, pre početka priprema, obratio se medijima, te je govorio o predstojećim izazovima.

- Skupili smo se, ovo su sve momci koji su pozvani, među 25 kandidata, 15 se priključilo. Polako se skupljamo, treniramo, borimo se, pokušavamo da napravimo što je više moguće. Momci pokazuju veliki entuzijazam, žele da se pripremimo dobro. Čekamo Danila Anđušića, na spisku je i Jović. Videćemo. Možda će biti protiv Belgije. Ovo su sada košarkaši koji su kandidati za prvu utakmicu - naveo je Pešić, pa se osvrnuo na rivale:

- Letonija ne igra Evropsko prvenstvo, imaju samo jedan cilj, a to je da odu na Svetsko prvenstvo. Neću da kažem da su bolji od Litvanije, koja je kandidat za medalju na Evropsko prvenstvo, ali ako znate da su oni pre neko veče dobili Litvaniju sa 20 razlike, doduše, Litvanija nije u kompletnom sastavu, ali i Letoniji je falilo... Uverili smo se koliko je to talentovana ekipa koja je po meni jedan od glavnih favorita, zajedno sa Turskom i Grčkom. Biće borbe do kolena, pogotovo u prvoj utakmici u Rigi. Protiv Belgije su imali 9 hiljada gledalaca. Kod nas se to odavno nije desilo - kazao je selektor o prvom rivalu, a meč u Rigi na programu je 30. juna, dok se sa Belgijom igra u Čairu, 3. jula.

Nakon ovog prozora, doći će do spajanja grupa, a potom najbolje tri selekcije odlaze na Mundobasket.

- Vrlo je važno da se zna da idemo u grupu sa Grčkom, Turskom i Velikom Britanijom. Grčka će biti prva jer je oba puta pobedila Tursku. Naša situacija, koliko god pokušavam da to pojasnim, izgleda da me svi slušaju, a ne čuju... imali smo najtežu grupu i u drugoj fazi ćemo imati najtežu - naveo je Pešić, te dodao:

- Treći prozor prve runde, tako ja nazivam, jer postoji dve runde. Ovo je sada treći prozor prve runde u kojoj su dve utakmice. Kada se završe ove dve utakmice, bez obzira što ćemo se Belgija, Letonija i mi kvalifikovati, mnogo je važno sa koliko bodova ćemo ući u narednu fazu. Dobro je što smo pobedili Slovačku, ali to se neće računati u drugoj rundi.

Takođe, prisutnima se obratio i Dragan Tarlać.

- Očekuje nas najzahtevniji prozor, ne samo zbog termina, već i rezultate i svega što sledi posle. A to su bodovi koji se prenosi i koji će umnogome odrediti startnu poziciju u kvalifikacijama i sve ono što sledi. Sezona je za nekoga završena odavno, za nekoga skoro, a nekome i traje, Danilu Anđušiću. O svim tim izazovima i kompletnoj slici, mi smo obevestili klubove u prostorijama KSS. Upoznali smo ih sa onim što nas očekuje. Bio je dobar i konstruktivan i dobar razgovor - dodao je Tarlać, te uputio molbu:

- Zamolio bih da se u ovom trenutku najveća pažnja pokloni onome što je ispred nas, prozorima, a ne Evrobasketu. Da se momcima koji su danas tu da se pruži najveća podrška jer, zaista, očekuju nas dve zahtevne utakmice. Mnogo će nam značiti svaka vrsta podrške - završio je Tarlać, te je selektor dodao:

- Niko me nije posebno iznenadio. Tarlać je već rekao, izazovna sezona je bila iza nas. Sa svima smo u kontaktu, ima puno povreda, operacija, neki igrači koji su pozvani su operisani. Recimo Trifunović. Radanov je operisan. Teška sezona, neki igrači koji su želeli, koji su iskusni, imaju povrede i na kraju krajeva, nije humano da vršimo pritiske. Nemanja je zdrav, Bobi je zdrav. Bjelica je slobodan agent i može odmah da trenira. Bogdanović je operisan, to je pod upitnikom. Ostaje u Americi do jula, tamo se oporavlja, i posle toga ćemo videti da li će biti dostupan za Evropsko prvenstvo.

Pokuševski nije dobio dozvolu. Mi smo u kontaktu, on želi, ne postavlja se pitanja da li želi da igra. Ali, nije dobio dozvolu kluba, jer oni smatraju da kvalifikacije nisu obavezno takmičenje, a po ugovoru FIBA i NBA mora da se stavi na raspolaganje za zvanična takmičenja. To su za NBA Svetsko, Evropsko i Olimpijske igre. On je kandidat za Eurobasket, videćemo da li će klub da mu dozvoli - naveo je Pešić, pa pojasnio plan rada:

- Spisak se krati pred put za Rigu. Večeras trening, sutra trening pre podne, popodne idemo za Niš. Prekosutra, u nedelju imamo trening, uveče imamo trening utakmicu sa Bugarima. Tamo ostajemo do 29. kada letimo za Rigu. Tamo treniramo, igramo utakmicu i vraćamo se za Niš i pripremamo se za Belgiju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike