Evo zašto Jokića nema na okupljanju reprezentacije!

21.06.2022

12:18

0

Pešić na prvog centra može da računa tek od avgusta

Evo zašto Jokića nema na okupljanju reprezentacije!
20190810mmJokic05 - Copyright MN Press

Vest da će najbolji centar NBA lige, Nikola Jokić igrati za reprezentaciju Srbije na Evropskom prvenstvo, koje će se održati u septembru, obradovala je naciju.

Ali, dok se najbolji srpski košarkaši okupljaju, za prvi deo priprema, na spisku selektora Svetislava Karija Pešića, nije bilo njegovog imena, što je mnoge zbunilo.

Međutim, na spisku Pešića su igrači koji  će konkurisati za mečeve FIBA kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u košarci, a zbrka je nastala zbog različitih FIBA "prozora" i kvalifikacija za jedno takmičenje usred priprema za drugo.

Srbije će igrati na Evrobasketu od 1. do 18. septembra, ali našu reprezentaciju tokom leta očekuju i dva FIBA "prozora" za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2023.

Prvi je na programu već naredne nedelje, kada slede mečevi sa Letonijom i Belgijom, a selektor je pojasnio da na tim mečevima Jokića neće biti zbog pravila osiguranja igrača koji nastupaju u NBA ligi.

Tačnije, prema dogovoru NBA i FIBA, osiguranje pokriva igračima maksimalno 28 dana u reprezentativnom programu pre početka Evrobasketa, što zapravo znači da Pešić na Jokića može da računa tek od avgusta.

Očekuje se da tada bude deo tima, kada će se igrati drugi prozor kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, u mečevima protiv nekog od selekcija Grčke, Turske i Velike Britanije, nakon čega sledi nastavak priprema i početak Evropskog prvenstva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike