Zvezdin prvi korak ka Evroligi! Dobrić i Ivanović izvukli crveno-bele iz Partizanove zamke!

27.05.2022

20:04

0

Autor: 24sedam

Šampion upisao prvi trijumf u finalu plej-ofa AdmiralBet ABA lige

Zvezdin prvi korak ka Evroligi! Dobrić i Ivanović izvukli crveno-bele iz Partizanove zamke!
0MAR98 - Copyright MN Press

Prvi korak ka Evroligi napravila je Crvena zvezda. Srpski i regionalni šampion trijumfalno je počeo odbranu jadranskog trona, pošto je u prvom meču finala plej-ofa AdmiralBet ABA lige savladala Partizan - 90:76 (19:23, 23:16, 24:19, 24:18).

Izabranici Dejana Radonjića uspeli su u prvobitnoj nameri - da odbrane domaći teren u, po nepisanom pravilu, najvažnijoj utakmici doigravanja. Koliko je to opteretilo crveno-bele najboje se videlo tokom prve deonice u kojoj je Partizan bez mnogo poteškoća potpuno kontroliao dešavanja na parketu.

Crno-beli su ušli u meč sa jasnom vizijom kako žele da napadnu Zvezdu. Koprivica i Avramović sigurno su vozili "Valjak", koji je dobrim šutem sa distance gradio prednost do najvećih plus sedam u 11. minutu posle trojke Ledeja (26:19).

Malo toga je štimalo u Zvezdinom orkestru u tim momentima. Pokušavao je Radonjić da pronađe petorku koja će zaustaviti nalet Partizana, koji je veoma lako prokockao stečenu prednost. Najzaslužniji za to bili su Ognjen Dobrić i Dejan Davidovac, koji su kao i bezbroj puta u prošlosti bili tas na derbi vagi koji je prednost prebacio na Zvezdinu stranu.

Ubacili su momci stasali u crveno-belom dresu četiri ekstremno važne trojke u drugoj deonici, kojima su potpuno zbacili okove sa ruku svojih saigrača, a onda je u finišu prvog i početkom drugog poluvremena usledio Zvezdin uragan koji je u potpunosti usmerio ostatak meča.

Serijom 14:2, koju su trojkama kreirali Ivanović (kraj prvog poluvremena) i Dobrić (dve na početku drugog) Zvezda je otišla na ogromnih 53:41. Mučio se Partizan na otvaranju treće deonice u napadu, za četiri minuta igre jedine poene ubacio je Panter sa linije penala (četiri), pa je već tada moglo da se nasluti ko će na kraju proslaviti premijerni trijumf.

Mini nadu crno-belima na startu završnog kvartala dao je Mur sa dve vezane trojke (70:64), ali je onda odgovornost preuzeo Ivanović, odgovorio sa uzastopna ubačena šuta van linije 6.75 za definitivan slom Partizanovih nada da bi mogli do brejka u prvom meču.

Drugi duel finalne serije na programu je u nedelju od 20 časova. Nominalni domaćin ponovo će biti Crvena zvezda.

CRVENA ZVEZDA: Lazarević, Volters 11, Davidovac 10 (2-2 za tri, 5sk, 2as), Mitrović 14 (3sk), Lazić, Kalinić 3 (3sk, 5as), Dobrić 14 (5-4 za tri, 4sk), Holins 7, Ivanović 18 (8-3 za tri, 5as), Marković 2, Vajt 4, Kuzmić 7 (3sk).

PARTIZAN: Panter 15 (6-2 za tri, 3as), Vukčević, Ledej 11 (3-2 za tri, 3sk), Zagorac, Avramović 10 (6-2 za tri, 5sk, 4as), Koprivica 7, Smailagić 4 (4sk), Mur 12 (4-2 za tri), Glas, Lesor 9 (6sk), Trifunović, Madar 8.

Uskoro opširnije...

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - KRAJ! Zvezda je u prvom meču finala plej-ofa savladala Partizan - 90:76.

38. MINUT - Pošto je Ledej pogdio jedno od dva penala, Zvezdina klupa je dobila tehničku grešku zbog prigovora, a Panter je ubacio slobodno bacanje. Ivanović čuva Zvezdi plus 12 poenima iz prodora . 82:70. Smailagić pogađa dva penala. Zvezda u poslednja dva minuta ulazi sa velikih 84:72.

MN Press
 

36. MINUT -  Uspela je Zvezda da odbije nalet Partizana. Posle dve trojke Ivanovića, poene u reketu je dao Mitrović za plus 12 crveno-belih 78:66. Na isteku 36. minuta crveno-beli vode 80:68.

34. MINUT - Ivanović je pogodio dve izuzetno važne trojke za Zvezdu, između kojih je Lesor poentirao u reketu rivala - 76:66.

32. MINUT - Četiri laka i brza poena za Zvezdu na otvaranju četvrtog kvartala za Zvezdu, kojoj Holins i Vajt donose velikih 70:58, pre završnih devet minuta četvrte četvrtine. Obradović traži tajm aut, posle kojeg Mur pogađa dve vezane trojke za ekspresno prepolovljenu prednost crveno-belih - 70:64. 

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Na poslednji dvominutni odmor crveno-beli idu sa vođstvom 66:58. Partizan je na jednocifrenom minusu održao Zek Ledej, koji je ubacio ekstremno važnu trojku za "valjak".

MN Press
 

28. MINUT - U završna dva minuta treće deonice Zvezda ulazi sa plus devet - 62:53.

26. MINUT - Dobrić je nezaustavljiv u trećoj deonici. Ubacio je još jednu trojku, ali je Panter na drugoj strani spremio odgovor i sa pet poena vratio "valjak" na jednocifren minus - 58:49. Volters poenima iz prodora prekida nalet Pantera, ali na drugoj strani Lesor pogađa dva penala - 60:51, na isteku 26. minuta.

 

 

24. MINUT - Prvi put na meču Zvezda ima dvocifrenu prednost, posle poena Dobrića vodi 50:39. Crno-beli su bez poena skoro dva i po minuta u trećoj deonici.Crveno-beli su već izašli iz bonusa, što koristi Panter da sa linije penala (2/2) ubaci prve poene za "valjak" u nastavku meča, za prekid Zvezdine serije 8:0 - 50:41, 23. minut. Dobrić pogađa trojku na isteku napada i uvećava plus Zvezde - 53:41. Nova dva ubačena bacanja Pantera. 

 

 

22. MINUT - Potencijalni problem za Partizan mogao bi da bude treći faul Ledeja već u prvom napadu u trećoj deonici. Kuzmić je bio polovično precizan sa linije penala, a potom je i Holins napravio treću ličnu grešku - 43:39. Posle promašene trojke Avramovića, Volters ubacuje trojku za Zvezdinih maksimalnih plus sedam sedam - 46:39. Crveno-beli prave ekspresnih 6:0, posle novi poena Voltersa Obradović mora da traži tajm aut 48:39.

DRUGA ČETVRTINA

40. MINUT - Na kraju prvog poluvremena Zvezda vodi 42:39, posle trojke Ivanovića u samoj završnici druge deonice.

18. MINUT - Zvezda je posle polovičnog učinka Ivanovića ijoš jedne trojke Davidovca otišla na plus četiri, ali je tu prednost pred završna dva minuta sa linije penala prepolovio Avramović - 39:37.

MN Press
 

16. MINUT - Partizan je ponovo na plus pet posle druge trojke na meču Avramovića - 33:28. Mini seriju crno-belih 5:0 sa dva ubačena bacanja prekida Ivanović. Promašenu otvorenu trojku Pantera poenima iz ofanzivnog skoka kažnjava Davidovac, koji potom ubacuje i trojku za novo vođstvo Zvezde- 35:33. Lesor pogađa dva penala za izjednačenje.

14. MINUT - Dobrić drži Zvezdu u ovim momentima. Ubacio je još jednu trojku, posle koje Mitrović postiže lake poene na asistenciju Ivanovića. Brzo su crveno-beli istopoli plus Partizana, Obradović traži prvi minut odmora - 28:28. Madar poenima sa poludistane prekida mini seriju rivala i čuva vođstvo "valjku" - 30:28.

MN Press
 

12. MINUT - Drugu deonicu trojkom otvara Ledej, za novi najveći plus crno-belih 26:19. Prve poene za Zvezdu u nastavku meča ubacuje Kalinić sa linije penala (1/2). Posle trojke Dobrića, važna dva poena za crno-bele postiže Ledej - 28:23.

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Partizan stiže do maksimalnih plus pet u 9. minutu posle trojke Madara. Radonjić traži prvi tajm aut na meču - 20:15. Seriju Partizana 8:2 sa linije penala je prekinuo Stefan Marković (2/2). Posle zakucavanja Mitrovića, Marković je dirao loptu zbog čega je kažnjen tehničkom greškom. Madar je pogodio slobodno bacanje, kao i dva pre poena Mitrovića, Zagorac promašuje otvorenu trojku na isteku prve deonice. Partizan vodi 23:19.

MN Press
 

8. MINUT - Ubcio je Panter svoju prvu trojku na meču, ali je potom uzeo dva teška šuta i promašio. Mitrović je zakucavanjem u polukontri poravnao rezultat, ali samo na trenutak, pošto Ledej svojim prvim poenima na meču donosi Partizanu plus dva pred završna dva minuta prve deonice - 17:15.

6. MINUT - Seriju Zvezde 7:0 trojkom sa osam metara prekida Aleksa Avramović - 11:9. Koprivica poenima uz faul i pogođenim dodatnim bacanjem vraća plus na stranu Partizana - 12:11. Mitrović čuva minimalni plus Zvezdi na isteku 6. minuta igre.

MN Press
 

4. MINUT - Koprivica sa četiri poena vuče "valjak" na početku meča, Zvezda do prvog vođstva dolazi posle trojke Holinsa - 7:6, 3. minut. Kuzmić zakucava na asistenciju Kalinića za 9:6 na isteku 4. minuta meča.

2. MINUT - Holins je promašio otvorenu trojku na drugoj strani prve poene na meču postiže Avramović. Volters odmah poravnava. Na isteku 2. minuta Partizan vodi 4:2 posle zakucavanja Koprivice.

 

 

 

 

U "Pioniru" je večeras i Igor Rakočević. Nekadašnji kapiten Zvezde pozdravljen je ovacijama prilikom ulaska u dvoranu.

 

 

Oko pola sata pre prvog sudijskog podbacivanja na teren su istrčali košarkaši oba kluba.

 

 

 

Ispred dvorane "Aleksandar Nikolić" sat vremena pre početka meča nema velikih gužvi. Pomalo iznenađujuće, na blagajnama beogradskog hrama košarke još ima karata za prvi meč finala plej-ofa AdmiralBet ABA lige. Opširnije pročitajte OVDE.

24sedam/Milan Nastić
 

Zvezdu će večeras u "Pioniru" bodriti i nekadašnji reprezentativac Srbije Darko Miličić.

Oko dva sata pre početka meča oko dvorane Aleksandar Nikolić se raspoređuju jake policijske snage, a u isto vreme je u beogradski hram košarke ušao i centar Crvene zvezde Ognjen Kuzmić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike