Zvezdine legende proslavile veliku godišnjicu! Titula koja je bila uvod u zlatne godine naše košarke (GALERIJA)

27.04.2022

15:50

0

U finalu je tada pao jugoslovenski drim tim

Zvezdine legende proslavile veliku godišnjicu! Titula koja je bila uvod u zlatne godine naše košarke (GALERIJA)
20220427np50gCZ096 - Copyright MN Press

Košarkaši Crvene zvezde, na današnji dan, sada već davne 1972. godine, osvojili su titulu prvaka države, koja je uticala na tok istorije kako kluba, tako i jugoslovenske košarke.

Postavili su tada crveno-beli temelj mnogobrojnih uspeha, koji su se potom nizali i na nivou reprezentacije.

Sastav Crvene zvezde u sezoni 1971/1972 činili su: Rakočević, Lazarević, Sarjanović, Pešić, Cvetković, Latifić, Kubura, Bogosavljević, Kapičić, Simonović, Vučinić, Žugić, Pavlović, Slavnić; Trener ekipe je bio Bratislav Đorđević.

Prvenstvo tadašnje Jugoslavije bilo je jako i ujednačeno, a crveno-belima je glavna konkurencija bio tadašnji drim tim sa ovih prostora, ekipa Jugoplastike.

Sistem takmičenja je bio takav da prvoplasirani tim na tabeli osvaja titulu, ali je Zvezda prvu poziciju delila upravo sa Jugoplastikom, pa je poslednje kolo nosilo i najveći pritisak.

Crveno-beli su tada izašli na megdan Partizanu, koji nije predstavljao veliki problem, dok je Jugoplastika slavila na gostovanju protiv Željezničara, pa je šampiona odlučila majstorica - koš razlika i međusobni duel nisu imali uticaja na poziciju na tabeli.

Žrebom je odlučeno da se meč za titulu igra u legendarnoj dvorani, ljubljanskom Tivoliju, 27. aprila 1972. godine. Splićani su bili bolji u uvodnim minutima, ali je potom usledila rezultatska klackalica, pa je Zoran Slavnić bio heroj, na 30 sekundi do kraja, kada je pogodio za produžetak, 67:67. A onda je džoker sa klupe, Zoran Lazarević, promenio tok meča i pomogao Zvezdi da slavi 12. put titulu državnog prvaka što je značilo i plasman u najjači rang evropskog takmičenja.

Crvena zvezda je te sezone igrala i finale Kupa Pobednika Kupova gde je 21. marta u Solunu poražena u finalu od Simentala (74:70). Istorija je ispisana dve godine kasnije, kada je ova okosnica tima donela prvi evropski trofej na ovim prostorima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike