Teren pored Arene od sada nosi ime legendarnog Dušana Dude Ivkovića! Brojne legende prisustvovale svečanosti (GALERIJA)

29.03.2022

17:51

0

Autor: 24sedam

Tu su bili Predrag Danilović, Ostoja Mijailović, Željka Obradović, Željko Rebrača...

Teren pored Arene od sada nosi ime legendarnog Dušana Dude Ivkovića! Brojne legende prisustvovale svečanosti (GALERIJA)
duda-teren-01 - Copyright MN Press

Beogradsku arenu je još 1994. trebalo da otvori nezaustavljiva četa Dušana Ivkovića. Svetski i dvostruki evropski šampion, kao i olimpijski vicešampion zbog sankcija i rata nije mogao ni da učestvuje, kamoli da bude domaćin planetarnog šampionata kao što je planirano, ali je ta generacija zauvek ostala upamćena kao jedna od najboljih u istoriji ove igre. Arena je deceniju kasnije završena i ubzo je postala sinonim za dom kraljice igara, a tik pored nje danas je obnovljen košarkaški teren posvećen čoveku koji je ostavio neizbrisiv trag pod ubručima. Legendarnom Dudi.

Vrpcu su presekli njegovi sinovi Petar i Pavle, kao i Željko Obradović, Dudin najbolji učenik, prijatelj i kum.

- Neko ko je bio prijatelj, kum, učitelj, otac. Ne mogu da opišem koliko sam zahvalan na svemu što me je naučio. Veoma sam srećan što sam imao takvog prijatelja i učitelja - kratko je nakon svečanosti prokomentarisao Željko Obradović.

Predsednik košarkaškog saveza Srbije, Predrag Saša Danilović, sa Dudom je dugo sarađivao, te je imao šta da kaže o legendarnom treneru.

- Ovo je pravi način da klinci koji budu igrali shvate ko je bio Duda Ivković, koliko je značio Evropskoj i svetskoj  košarci. Ponosan sam što smo bili prijatelji sa porodicom Ivković, celog života - istakao je Danilović.

Medijima se obratio legendarni Željko Rebrača.

- Svi mi koji živimo košarku preponosni smo što smo danas ove i štos e teren otvara za jednu od najvećih košarkaških legendi. Mesto je isto specifično, pored Arene, gde se igra najbolja košarka i mislim da zaslužuje da bude ovde. Duda je privatno bio šmeker, poseban čovek, od koga sam stvarno mnogo i naučio. 92. godine, Bodiroga i ja, kao najmlađi smo ušli u reprezentaciju, kada smo se spremali za Barselonu i ta dva meseca ću posebno pamtiti, jer su bila i drugačija i na kraju nismo otišli, ali sam shvatio i šta znači reprezentacija i preneo je na mene poseban duh, koji  me je kasnije i formirao, da ja budem najbolja verzija sebe - istakao je Rebrača, te se na kraju osvrnuo koliko otvaranje ovakvih terena znači za Srbiju i Beograd:

- Za promociju košarke znači mnogo, a sigurno i za neke nove klince, neki će stasati ovde, neki novi reprezentativci i sigurno da je mesto odlično, da budu najbolji. Mi ranije, možda i nismo imali takve uslove, nadam se da će oni da iskoriste ovo mesto, da igraju najbolju košarku.

Velikan evropske košarke, član košarkaške Kuće slavnih preminuo je 16. septembra prošle godine, u 78. godini. Pola veka trenerske karijere obeležio je neverovatan niz od 28 trofeja, sa blistavim momentima u gotovo svakog deceniji.

Od juniora Radničkog, pa do poslednje stanice sa Anadolu Efesom, niska uspeha se gotovo nikad nije prekidala. Od zlatnih stranica koje je ispisao mogle bi da se sastave sabrana dela jugoslovenske, srpske i evropske klupske košarke.

Tri evropska zlata i jedno srebro, titula svetskog prvaka i olimpijskog vicešampiona, dve Evrolige sa Olimpijakosom. Lista igrača (i trenera) koje je pogurao u neslućene visine možda govori i više od trofeja - od Petrovića, Rađe, Kukoča, Divca, Paspalja, Danilovića, Đorđevića, Spanulisa, pa do svih onih momaka sa kojima je 2009. prekinuo sedmogodišnju tišinu Orlova na velikim šampionata, evropskim srebrom u Poljskoj. Neki od njih su kasnije ispunili Dudin san iz devedesetih – da zaigraju protiv „drim-tima“, pa i da ga dobiju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike