Zvezda osvojila Draženov dom! Cibona mučila šampiona do kraja, veliki korak Beograđana ka prvom mestu pred plej-of!

21.03.2022

19:52

0

Autor: 24sedam

Srpski i regionalni šampion slavio u Zagrebu

Zvezda osvojila Draženov dom! Cibona mučila šampiona do kraja, veliki korak Beograđana ka prvom mestu pred plej-of!
IMG_8278 - Copyright ADmiralBet ABA liga/Cibona/Mihal Jacic

Košarkaši Zvezde ostvarili su primarnu stvar koju su sebi zacrtali pred put u Zagreb. Pobedom u Draženovom domu, crveno-beli su napravili veliki korak ka osvajanju prvog mesta na kraju ligaškog dela sezone u AdmiralBet ABA ligi i sigurno se niko na Malom Kalemegdanu neće osvrtati na način na koju su izabranici Dejana Radonjić srušili veoma upornu Cibonu - 78:74 (20:12, 18:20, 16:24, 24:18).

A pobeda je izvojevana teško. Verovatno i teže nego što se očekivalo, iako je pre meča najtrofejniji trener u istoriji Zvezde upozoravao na poletnost i sjajnu formu u kojoj su se nalazili "vukovi" pred dolazak srpskog i regionalnog šampiona.

Imala je Zvezda dvocifrenu prednost u finišu prve i početkom druge deonice, imala je i plus devet sredinom četvrte, ali ništa od toga joj nije bilo dovoljno da izbegne dramatičnu završnicu u kojoj su titulu junaka podelili Nikola Ivanović i Ognjen Dobrić.

Sigurno su crveno-beli počeli meč, trojkama Dobrića i Markovića u seriji 11:0 stigli su do velikih 20:9, međutim mladi tim Cibone nijednog trenutka nije pomišljao na predaju, mada im je posao olakšala i velika "žuta minuta" u ofanzivi Zvezde na startu druge deonice. Više od pet minuta su crveno-beli bili bez poena u tom periodu, što su domaći iskoristili da nanižu 14 poena i naprave veliki preokret (26:22).

Od tog mometa utakmica je bila potpuno otvorena. Rezultatska klackalica bila je na snazi do završnih 60-ak sekundi susreta, koji su većim delom meča obeležile velike serije na obe strane. Zvezda je sa 10:0 došla do plus šest pred odlazak na veliki odmor, domaći su sa 8:0 stigli do najvećih plus šet sredinom treće deonice (47:42), da bi beogradski tim sa 11 uzastopnih poena poveo 65:56 u 34. minutu meča. 

Iako su mnogi pomislili da je u tom momentu meč prelomljen, pošto je Cibona bila bez poena više od četiri minuta na startu završnog kvartala, tako nisu mislili Amar Gegić i Toni Nakić, koji je sa dve trojke kreirao seriju Cibosa 12, kojom je u 38. minutu domaćin poveo 68:67. Eksplodirao je u tom momentu Draženov dom, zagrebačkim hramom košarke počeo je da se širi miris velike pobede, međutim crveno-beli su ga brzo ugasili nepogrešivim izvođenjem slobodnih bacanja Mitrovića (2/2) i Ivanovića (4/4), koji su Zvezdu usmerili ka mirnijoj završnici i velikom trijumfu.

CIBONA: Radovčić 4, Prkačin 1, Gegić 19 (7 sk, 5 as), Vildoza 8, Majcunić, Novačić, Gnjidić, Branković 17 (8/9 za dva, 6 sk), Drežnjak 2, Krajnović, Rivers 7, Nakić 16.

CRVENA ZVEZDA: Lazarević, Volters 12, Davidovac 2, Mitrović 11 (10 sk), Kalinić 14, Dobrić 14, Simonović, Ivanović 11, Marković 3, Vajt 9, Kuzmić 2.

Adrmiral Bet ABA liga, 23. kolo:

Subota:
Zadar - Cedevita Olimpija 77:92
Partizan - Igokea 83:70
Studentski centar - Budućnost 89:84 

Nedelja:

Mega - Mornar 70:83
Krka - FMP 60:93

Ponedeljak:
Borac - Split 59:64
Cibona - Crvena zvezda 78:74

 

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Kalinić je promašio trojku, na drugoj strani neprecizan sa poludistance bio je Nakić. Minut i 13 sekundi pre kraja Ivanović staje na liniju penala i ima priliku da donese crveno-belima značajnu prednost pred završnih 70-ak sekundi susreta. Crnogorski plejmejker je pogodio oba puta - 73:69. KRAJ! Zvezda je pobedila 78:74, odlučujuću trojku pogodio je Dobrić.

38. MINUT - Ivanović je promašio iz prodora, na drugoj strani u polukontri Branković zakucava, a potom Nakić pogađa trojku za vođstvo Cibone na ulasku u 38. minut. Radonjić traži još jedan tajm aut - 68:67. Ivanović i Kalinić promašili su otvorene trojke, ali je na ofanzivnom skoku veliki posao uradio Luka Mitrović, koji sa linije penala vraća Zvezdi minimalnu prednost - 69:68. Vildosa gubi loptu u prodoru, a potom Ivanović pogađa dva bacanja. Cibosi još jednom gube loptu, Zvezda ima napad i plus tri pred završna dva minuta meča - 71:68.

36. MINUT - Gegić prekida košgeterski post domaćih, ali ofanzivni skok i poene uz faul nije nadogradio pogođenim dodatnim bacanjem. Promašenu trojku Markovića, kažnjava ubačenim šutem van linije 6.75 Nakić. Cibonina nada u veliku pobedu je još živa, Radonjić traži minut odmora na polovini četvrte četvrtine 65:61. Mini seriju domaćih 5:0 prekida Kalinić poenima iz reketa. Na isteku 36. minuta Zvezda vodi 67:63 posle poena Radovčića.

34. MINUT - Cibona je bez koša više od tri minuta u četvrtom kvartalu, što Zvezda koristi i poenima Ivanovića iz prodora i Kalinića sa linije penala (2/2) dolazi do plus četiri - 60:56. Ivanović pogađa i trojku, crveno-beli mnogo lakše dišu u Zagrebu - 63:56. Domaći traže minut odmora. Cibona je bez poena preko četiri minuta, domaći su već u bonusu, pa Ivanović sa linije penala (2/2) nastavlja Zvezdinu seriju 11:0, za velikih plus devet.

32. MINUT - Poenima Voltersa iz prodora otvoren je četvrti kvartal - 56:56. To su bili jedini poeni za prva dva minuta četvrte deonice.

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Seriju Zvezde 9:2 trojkom uz pomoć table prekida Gegić, a potom Rivers poentira sa poludistance. Kalinić ubacuje trojku za izjednačenje, ali vođstvo domaćinu čuva Gegić poenima iz ofanzivnog skoka u samom finišu treće deonice - 56:54.

ADmiralBet ABA liga/Cibona/Mihal Jacic
 

28. MINUT - Posle zakucavanja Mitrović crveno-beli su imali napad za vođstvo, ali je u dodavanju pogrešio Stefan Marković. U kontri je to kaznio Gegić, autokošem Brankovića i trojkom Vajta crveno-beli dolaze do novog vođstva pred završna dva minuta treće četvrtine - 51:49.

26. MINUT - Seriju domaćih 6:0 nije sa linije penala uspeo da prekine Luka Mitrović (0/2), na drugoj strani Gegić se izborio za dva penala posle ofanzivnog skoka. Pogodio je nekadašnji košarkaš Partizana oba pokušaja, za maksimalnih plus pet Cibosa - 47:42. Vajt zakucava za prekid serija domaćih 8:0. Na isteku 26. minuta domaći vode 47:44.

24. MINUT - Zvezda je u seriji promašaja i grešaka na startu drugog poluvremena, crveno-beli su bez poena tri minuta, a Cibosi poenima Brankovića poravnavaju rezultat - 38:38. Volters ponovo prekida Zvezdin pad, trojkama Gegića i Vildose domaći stižu do plus tri na polovini treće deonice - 45:42.

ADmiralBet ABA liga/Cibona/Mihal Jacic
 

22. MINUT - Oba tima su prokockali po dva uvodna napada u trećem kvartalu. Prve poene u nastavku meča postigao je Vildosa sa linije penala (2/2) - 38:34.  Na isteku 22. minuta Zvezda vodi 38:36, posle poena Nakića. 

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Odlično su crveno-beli finiširali prvo poluvreme. Volters je ubacio šest poena u poslednjih minut i po drgue deonice, Zvezda serijom 10:0 dolazi do vođstva 38:32 pred druge dve četvrtine.

ADmiralBet ABA liga/Cibona/Mihal Jacic
 

18. MINUT - Zvezda odgovara serijom 6:0 i posle poena Kalinića iz prodora ponovo vodi 28:26. Mini serija Cibosa 6:0 na drugoj strani, posle dva ubačena bacanja Drežnjaka domaći vode 32:28 pred završna dva minuta prvog poluvremena.

16. MINUT - Više od pet minuta su crveno-beli bez koša u drugoj deonici, Branković zakucava i povećava plus Cibosa u 26. minutu - 26:22. Radonjić zove još jedan tajm aut. Seriju 14:0 Cibone prekida Dobrić poenima iz reketa. Posle izgubljene lopte domaćina, Dobrić još jednom poentira, ovoga puta u kontri. Rezultat je izjednačen na isteku 16. minuta - 26:26.

ADmiralBet ABA liga/Cibona/Mihal Jacic
 

14. MINUT - Cibona je na ulasku u 13. minut prepolovila prednost Zvezde poenima uz faul i pogođenim dodatnim bacanjem Riversa - 22:17. Posle zakucavanja Gegića, Radonjić zove minut odmora. Domaći su u seriji 7:0 i prišli su na minus tri - 22:19. Nije crveno-belima pomogao ni minut odmora, Rivers zakucavanjem i Vildosa trojkom vraćaju plus domaćinu - 24:22, 14. minut.

12. MINUT - Poenima Mitrovića je otvoren drugi kvartal - 22:12. Prve poene za domaće u nastavku meča postiže Radovčić sa linije penala (2/2). Na isteku 12. minuta Zvezda vodi 22:14.

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Skoro pet minuta su domaći bez poena, što crveno-beli kortiste i posle trojke Markovića i poena Dobrića dolaze do prvog dvocifrenog plusa na meču - 20:9. Prvi period je završen trojkom Nakića uz zvuk sirene - 20:12.

ADmiralBet ABA liga/Cibona/Mihal Jacic
 

8. MINUT - Mitrović zakucava u 7. minutu za, dosad najvećih, plus pet - 14:9. U završna dva minuta prve deonice, crveno-beli ulaze sa plus šest, posle polovičnog učinka Mitrovića sa linije penala - 15:9.

6. MINUT - Branković sam vodi Cibonu na startu meča. Postigao je mladi centar svih osam poena Zagrepčana u prvih pet minuta, Zvezdi vođstvo čuva Vajt zakucavanjem, ali i promašenim dodatnim bacanjem - 9:8. Posle šest minuta igre crveno-beli vode 12:9 posle trojke Dobrića na isteku napada. 

ADmiralBet ABA liga/Cibona/Mihal Jacic
 

4. MINUT - Posle više od dva minuta igre, Kuzmić postiže prve poene za Zvezdu, kojoj prvu prednost na meču donosi Kalinić trojkom u 4. minutu. 5:2. Na isteku 4. minuta igre crveno-beli vode 7:6.

2. MINUT - Posle prokockanih uvodnih napada, prvi do vođstva stižu domaći koji na isteku drugog minuta igre vode 2:0.

 

 

 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike