Savić za Arenu otkrio kako su Panter i Ledej stigli u Partizan: Tržište se promenilo, teško je naći adekvatno pojačanje!

14.03.2022

20:00

0

Autor: 24sedam

Sportski direktor Partizana gost emisije „U obruču“

Savić za Arenu otkrio kako su Panter i Ledej stigli u Partizan: Tržište se promenilo, teško je naći adekvatno pojačanje!
Zoran Savić - Copyright MN Press

Zoran Savić, sportski direktor Partizana bio je gost emisije ''U obruču'' na TV Arena sport. Savić je na početku emisije govorio o pripremnom periodu crno-belih pred start sezone.

- Imali smo dosta turbulentno leto, kasno smo počeli da pravimo sastav. Sačekali kraj juna za potpis Željka, doveli smo 11 novih igrača plus Miletić koji je došao za prošlosezonski plej-of. Glavni u sastavu su bili igrači koji nisu bili u timu u prethodnoj sezoni. Otežavajuća okolnost je bila što niko od 15 igrača nikada nije radio sa Željkom Obradovićem – kazao je Savić.

Partizan je nakon pobede nad Crvenom zvezdom poražen od Lijetkabelisa u Evrokupu, a potom je usledilo gostovanje Budućnosti i prva pobeda u ''Morači'' posle osam godina.

- Taj period posle Kupa je bio težak jer su nam skoro svi igrači otišli u reprezentativne selekcije i bukvalno su ostala dva-tri igrača koja su trenirala. Neki igrači su se vratili još bolji kao npr. Avramović, koji je imao jednu dobru šutersku rolu u reprezentaciji tako da mu je to sigurno pomoglo da uđe u formu, što je vratilo samopouzdanje i ostalim igračima koji su bili u nacionalnoj selekciji. Reprezentativna pauza ostavi traga što se videlo i u ekipi Budućnosti. Zvezda je igrala utakmice i imala kontinuitet. Dobro smo odigrali protiv Zvezde i šteta za one dve izgubljene lopte na kraju jer smo mogli da budemo bolji u međusobnom skoru što bi nam donelo prednost domaćeg terena.

Kakva je situacija na evropskom tržištu i koliko je teško pronaći adekvatnog igrača?

- Tržište se jako promenilo u poslednjih četiri-pet godina. Zbog situacije sa kovidom bilo je igrača iz NBA lige koji su za 10 dana uzimali 150 hiljada dolara, čak su neki dolazili i iz penzije. I mi i Zvezda smo tražili centra dosta dugo, tržište je takvo da nema igrača. Mi smo odlučili da više nikog ne dovodimo, ili dovedeš nekog ko stvarno može da pomogne ili se osloniš na snage koje imaš - kazao je Savić i osvrnuo se na dva najzvučnija pojačanja koja su letos stigla među crno-bele.

- Ledeja smo potpisali bukvalno za tri sata jer smo imali informaciju da će da ga puste iz ugovora, imali su dugogodišnji ugovor sa njim i morali su da ga plate da bi izašli iz ugovora. Isto tako brzo bilo je i sa Panterom, dali smo ponudu i za pola dana je odlučio da dođe. Tražili smo dva kvalitetna igrača ali nismo znali da ćemo potpisati dvojicu košarkaša koji su igrali Fajnal-for Evrolige prošle sezone.

Koliko je realno da se Partizan i Crvena zvezda vrate proizvodnji igrača iz spostvenog pogona, po čemu su bili prepoznatljivi u jednom periodu, pogotovo Partizan?

- Sigurno da je to ideja, ali to je jedan proces koji nije brz ni lagan. Igrači koji završe juniorski staž i napune 18 godina nisu ni telesno ni mentalno spremni da mogu odmah da odgovore na zahteve. Ideja je da napravimo mlađe kategorije, imamo saradnju sa Dunavom gde igračima može da se kontroliše minutaža i igrači imaju priliku da negde igraju pre dolaska u Partizan. Predsednik Mijailović ima ideju da napravi trenažni centar za mlađe selekcije, sada je teška situacija jer igrači treniraju u 10 dvorana, Arena je zauzeta non-stop. Moramo da dovodimo decu ne samo sa srpskog tržišta već i iz regiona i Evrope. Mladi igrači odlaze u inostranstvo možda čak i zbog toga što ne vide da će igrati u budućnosti – kazao je Zoran Savić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike