Partizan je bio šampion, igrao Evroligu, a Grobari nisu znali ko je Nolan Smit: Šta je sve bilo u 8 godina od poslednje pobede u Podgorici

14.03.2022

08:00

0

AdmiralBet ABA liga je bila sasvim drugačije takmičenje tada

Partizan je bio šampion, igrao Evroligu, a Grobari nisu znali ko je Nolan Smit: Šta je sve bilo u 8 godina od poslednje pobede u Podgorici
aba kolaž - Copyright MN Press

Partizan je pobedio Budućnost u Podgorici posle osam godina pauze.

Crno-beli su tako pobedili u dva uzastopna derbija u AdmiralBet ABA ligi (pre toga Crvena zvezda) i ostali u trci za prvim mestom tabele pred plej-of.

Partizan je poslednji put pobedio Budućnost u Podgorici 24. marta 2014. godine. Bilo je tada 61:65. Ekipu su do trijumfa tada vodili Bogdan Bogdanović i Žofri Lovernj i Saša Pavlović, a tadašnji trener crno-belih Duško Vujošević rekao je da su pobedu iščupali "partizanski moral, duh i inat".

Posle toga je Partizan još sedam puta gostovao u Podgorici i sedam puta gubio. Budućnost važi za jednog od najnezgodnijih domaćina u celoj ligi, ali nisu brojke razlog ovog podsećanja, već hoćemo da vas podsetimo na to kako je pre samo osam godina ova liga bila potpuno drugačija.

MN Press
 

Partizan je naime tada bio aktuelni šampion, igrao je Evroligu, a "grobarima" ime Nolan Smit nije imalo baš nikakav posebni značaj…

Da počnemo podsećanje od Evrolige. Bilo je to prvi put posle mnogo godina da Beograd ima dva predstavnika u elitnom takmičenju. Pored Partizana, tada je igrala i Crvena zvezda, koju je u svojoj prvoj punoj sezoni vodio Dejan Radonjić, sada njen najtrofejniji trener i onaj sa najviše pobeda u AdmiralBet ABA ligi.

Među tri uvodne pobede u grupi Partizana bila je i ona u Istanbulu nad Fenerbahčeom, koji je tada u svojoj prvoj sezoni vodio upravo Željko Obradović.

MN Press
 

Bila je to teška grupa u kojoj su bili još i velikani CSKA Moskva i Barselona, kao i Nanter i Budiveljnik.

Zvezda je bila u grupi u kojoj su bili Panatinaikos, Lokomotiva Kubanj, Ritas, Baskonija i Makabi Tel Aviv, šampion Evrolige na kraju te sezone. Zanimljivo je da su crveno-beli odmah na povratku u elitu počeli svoj "teror" u gostima nad Baskonijom.

Zanimljivo je da su crno-beli prošli dalje sa skorom od 3/7, a Zvezda nije sa 4/6.

Partizan je posle toga igrao Top 16 u novoj grupi, završio sa 3/10, ali već je uveliko bio koncentrisan na ABA ligu, čiji je šampion išao direktno u Evroligu. To je bilo i takmičenje sa starom upravom, a Beograd je željno očekivao turnir.

MN Press
 

Tada je na Jadranu bili prilično gusto u borbi za plej-of. Zvezda je dominirala ligom, na kraju imala 22 pobede. Tada Cedevita iz Zagreba je bila prilično jaka i završila je sa 19 pobeda, dok je Partizan imao 18.

Cibona je dobrim partijama u završnici izborila poslednje mesto za "fajnal for", koji je tada odlučivao o šampionu i koji se igrao u Beogradu i koji je naneo rane navijačima Partizana koje će večno pamtiti.

Ipak, prvo polufinale igrali su Zvezda i Cibona, koja je tada bila u velikim finansijskim problemima. Arena je tada bila poluprazna jer su "Delije" bojkotovale regionalno takmičenje, bez obzira što je ono direktno odlučivalo o plasmanu u Evroligu.

Zvezda je bila apsolutni favorit, ali je u Ciboni igrao tada "vunderkind" Dario Šarić, koji je posle bio i MVP turnira i koji je maltene svojeručno doneo trofej "vukovima". Zagrebačka ekipa pobedila je crveno-bele 75:70, a do trijumfa ih je predvodio Džerel Blesingejm sa 28 poena...

MN Press
 

Šarić je iste godine izabran sa 12. mesta na draftu NBA, gde i sada igra…

Potom je Partizan igrao protiv Cedevite. Podsetimo, crno-beli su tada bili u velikim finansijskim problemima, a njima je godinama pre toga bio model da kroz Evroligu prave igrače, onda ih prodaju i od toga žive. Sa Zvezdom u naletu, jakom Cedevitom i jakom Budućnošću, to je postajalo sve teže.

Ipak, u ujednačenoj utakmici, Partizan je stekao u finišu solidnu prednost, a onda je usledio nepromišljen faul, povratak u igru Zagrepčana i prava drama u finišu meča. Crno-beli su imali pretposlednji napad, Milenko Tepić je sekund pre kraja šutnuo i promašio, ostale su četiri sekunde.

Lopta je došla do Nolana Smita, koji je pretrčao pola, a onda sa više od osam metara iz naskoka šutnuo: lopta je malo igrala po obruču i uz zvuk sirene ušla u koš za pobedu 81:79, potpuno utišala prepunu Arenu i, ispostaviće se posle, objavila početak kraja dominacije Partizana.

- Gledao sam to stotine puta! Moja odbrana je bila užasna, ali, znate šta, mnogo sam iz nje naučio. A ako bih mogao da biram utakmicu gde sam porastao, to bi definitivno bila ta utakmica - rekao je on jednom prilikom.

Crno-beli su posle toga osvojili prvenstvo Srbije, poslednji put do sada.

Što se tiče Cibone, ona je odustala od Evrolige zbog finansijskih teškoća, a njeno mesto pripalo je Zvezdi, koja je u toj sezoni 2014/2015. počela svoju dominaciju Jadranom i Srbijom.

Da li je promena na pomolu? April je sve bliži…

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike