Košarkaš zvani vernost: Tri decenije u jednom klubu, da li znate još nekoga ko može da mu parira?

14.02.2022

17:30

0

Legenda Panatinaikosa je jedino ime do koga smo došli nakon detaljnog analiziranja

Košarkaš zvani vernost: Tri decenije u jednom klubu, da li znate još nekoga ko može da mu parira?
profimedia-0021127659 - Copyright Profimedia

Koliko košarkaša znate, a da su celog života bili posvećeni jednom klubu? 10, 15, trojicu, nijednog?

Felipe Rejes je jedna od poslednjih Evroligaških legendi, koja se oprostila od košarke tokom leta 2021. godine, a pre nekoliko dana, uručena mu je i nagrada Legende Evrolige, za sve učinjeno u tom takmičenju.

Na spisku igrača koji su pre kapitena Reala uzimali to priznanje, nalaze se Šarunas Jasikevičijus, Huan Karlos Navaro, Ramunas Šiškauskas, Teodoros Papalukas, Dimitris Dijamantidis i Mirsad Turdžan.

Ali, nijedan od pomenutih igrača nije proveo celu karijeru u samo jednom timu.

"Licitacija" da pronađemo "košarkaškog" Frančeska Totija, u našoj redakciji je krenula baš tim redosledom, da bismo na kraju stigli samo do jednog imena - Fragiskos Alvertis.

47-godišnji zvaničnik Panatinaikosa, seniorsku košarkašku karijeru počeo je upravo u dresu "Zelenih" 1990. godine i punih 19 sezona sa ponosom nosio dres. Vernost istoj boji, traje i do dan, danas.

Po završetku karijere je ostao u klubu, a nešto kasnije je preuzeo ulogu asistenta trenera. Ali se tu nije predugo zadržao, već je usledila funkcija generalnog menadžera. I sve to u istom klubu.
U periodu dok je igrao za "Zelene", bio je i glavni igrač nacionalnog tima Grčke.

Da nije reč o igraču koji je bio deo ekipe samo na klupi, govore i titule u kojima je učestvovao.
Čak pet trofeja Evrolige kao igrača, i jedan dok je na funkciji u klubu, 11 iz prvenstva Grčke, osam Kupa, samo su deo onoga što je završilo u rukama Alvertisa.

Takođe, proglašen je i za jednog od 50 najvećih učesnika Evrolige, a Panatinaikos je povukao njegov dres, te su time pokazali koliko cene kapitena i potvrdili da je bio standard doslednosti.

 

Profimedia
 

- Bilo je posebno igrati za isti tim tokom cele karijere i sada pokušavam da pomognem timu da se vrati na te visine. Veoma sam zadovoljan onim što sada radim jer sam i dalje deo tima u kojem sam odrastao. Ja sam i direktor naše akademije i svaki dan sam sa decom, što je takođe nešto veoma važno i zanimljivo. Još uvek živim pod pritiskom i atmosferom velikih utakmica koje mi nedostaju jer više ne mogu da igram - kazao je Alvertis grčkim medijima.

Njegova uloga u timu, menjala se u odnosu na saigrače i trenera, ali i godine, pa je tako 2004. godine u dogovoru sa trenerom Željkom Obradovićem, odlučeno da utakmice počinje na klupi i dobio je potpuno drugačiju ulogu u timu. Kapiten je postao igrač zadatka.

Kako se bližio kraj karijere, sve više se isticao njegov značaj u svlačionici, odnosno, Alvertis je bio duša tima.

Koliko je značio timu i kakvu ulogu je imao govori i rečenica legendarnog Željka Obradovića:

- Alvertis je najbolji kapiten kojeg sam ikada imao -  kazao je nekada davno Žoc.

Sa Dijamantidisom je činio ubitačan tandem na terenu, s obzirom na to da je pokrivao pozicije dva i tri. Upravo mu je Dimitris bio i najbliži saradnik kada je predvodio tim sa klupe.

Visina od 206 centimetara izdvajala ga je na poziciji beka, pa je njegova šuterska veština u kombinaciji sa visinom, predstavljala problem za rivalske odbrane. Poslednjih godina karijere, više je igrao na poziciji krila, a bio je jedan od prvih prepoznatljivih defanzivaca i igrač koji je mogao podjednako dobro da igra tokom iste utakmice, u oba smera.

1996. godina bila mu je izlazna na NBA draft, ali nije izabran, što je možda i bilo odlučujuće da karijeru provede u samo jednom timu. 

Nažalost, sa seniorskom reprezentacijom nije imao velikih uspeha, ali zato ima dva srebra sa šampionata Evrope u uzrastu do 16 i 20 godina.

Zeleni ga i dalje pamte kao harizmatičnog vođu, duge kose i sa bradom, mnogo pre današnjih trendova. Uvek je držao tim na okupu, a Panatinaikos je uvek bio iznad svega.

Na kraju, mi smo se bazirali samo na košarkaše iz Evrope, koji se mogu pohvalčiti vrhunskim karijerama, a vi razmislite, pa ukoliko smo zaboravili nekoga, slobodno javite.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike