Srpkinje uspešne u "mehuru": Litvanke pale u Istanbulu

12.11.2020

16:46 >> 17:16

0

Autor: M. Rogač

Izabranice Marine Maljković ostvarile treću pobedu u kvalifikacijama za EP

Srpkinje uspešne u "mehuru": Litvanke pale u Istanbulu
Copyright MN Press

Tri pobede iz tri utakmice. Tako izgleda učinak košarkašica Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2021. godine. Srpkinje su do trećeg trijumfa stigla u “balonu” u Istanbulu na otvaranju drugog “prozora” protiv Litvanije – 82:71 (14:14, 25:13, 27:22, 16:22).

Na putu ka prvenstvu Evrope stoje im još tri prepreke – jedna u Turskoj, a dve u narednom “prozoru” u februaru. Sledeći rival je domaća reprezentacija u subotu od 16.00, a tu selekciju su naše devojke već uspele da dobiju pre godinu dana u Beogradu – 59:56. Tri dana posle toga dobile su i Albaniju u gostima – 139:34.

Upravo ekipa Albanije nije doputovala u ovaj “mehur”, pa Turkinje danas nisu imale planiranu utakmicu, baš kao što neće u subotu imati Litvanke.

Sa novim plejmejkerom u startnoj petorci Amerikankom Ivon Anderson Srbija je otvorila meč sa Litvanijom. Međutim, već posle nekoliko minuta je bilo jasno da se igra naše reprezentacije neće značajno menjati. U odbrani su Marinine izabranice bile kao i uvek agresivne, požrtvovane i motivisane, a u napadu je dirigentsku palicu i najveću odgovornost od starta je nosila Sonja Vasić. Ubacila je brzo sedam poena, ispratila je borbena Nevena Jovanović, pa je Srbija zahvaljujući njima povela – 11:4.

Pročitajte još – Ivon Anderson jedva čeka da zaigra za Srbiju: Nisam se dvoumila kad me je Marina pozvala

Kad je Sonja otišla na klupu, Litvanke su iskoristile taj period da se vrate u igru. Napravile su seriju poena i povele, a na terenu se pojavila i 14-godišnja Jocite, košarkašica Asvela. Izašla im je tada na crtu njena klupska koleginica Aleksandra Crvendakić, koja je postala u 14. minutu prva dvocifrena igračica na meču. Čim je granicu od deset poena prešla i Sonja Vasić, Srbija je ponovo ubedljivo vodila – 30:18. Nisu se zaustavljale naše devojke, pre svih Crvendakićeva, pa se prednost samo povećavala do plus 19… Do kraja prvog poluvremena protivnice su uspele da smanje na 12 razlike – 39:27.

Po povratku na teren košarkašice Litvanije su smanjile na jednocifreni zaostatak, ali je Srbija brzo odbila taj nalet i preuzela kontrolu. Razigrala se Ivon Anderson, odlično se u reketu snalazila Sara Krnjić, pa je pred poslednju deonicu ponovo prednost našeg tima bila velika – 66:49.

Ponestajalo je Marininim devojkama snage u nastavku, ali ne toliko da dozvole preokret. Preuzela je odgovornost kada je bilo najpotrebnije kapiten Jelena Bruks i odlučno povela tim ka pobedi, a pomoć joj je stigla od Nevene Jovanović koja je ubacila u završnici dve trojke.

LITVANIJA: Meškonijite 15, Miškinijene 6 (10 sk), Timofejeva, Nacickaite 7 (3 sk), Petronite 9, Juškaite 15, Jocite 6, Šikšnuite 9 (5 sk), Miknaite, Šulske 4 (5 as), Zdanevičijute.

SRBIJA: Anderson 13 (4 sk, 7 as), Bruks 8, Čađo, Crvendakić 19 (4 sk, 3 as), Jovanović 10 (5 sk, 2 as), Krnjić 9 (4-4 za dva), Nogić, Škorić 6, Stanaćev, Stanković 2, Vasić 15 (6 sk, 4 as), Zec.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike