Ko su "Mega Nikole", tandem koji je nosio tim do završnog turnira Evrolige: Vaterpolista iz Lestera i dečko kome gen nije dao izbor nego da bude sportista

30.03.2021

13:16

0

Upoznajte imenjake Jovića i Đurišića, momke koji su budućnost srpske košarke

Ko su "Mega Nikole", tandem koji je nosio tim do završnog turnira Evrolige: Vaterpolista iz Lestera i dečko kome gen nije dao izbor nego da bude sportista
Copyright MN Press

Mladi košarkaši Mege trijumfom na juniorskom Evroliginom kvalifikacionom turniru u Beogradu plasirali su se na Fajnal-ejt, koji će se kao i svake godine igrati u vreme seniorskog Fajnal-fora.

Pobedom u finalu nad Crvenom zvezdom 82:80, Megini juniori pridružili su se Barseloni i Realu, koji su prva mesta osvojili na kvalifikacionim turnirima u Valensiji, odnosno Istanbulu.

Za preostalih pet učesnika najprestižnijeg turnira za košarkaše do 18 godina u Evropi, Evroliga će dodeliti specijalne pozivnice.

Do velikog uspeha, ekipu Mege vodila su dvojica supertalentovanih košarakaša – Nikola Jović i Nikola Đurišić, tandem za budućnost srpske košarke koji je igrama oduševio brojne stručnjake.

– Bili smo svesni da smo favoriti. Nas dvojica smo i prošle godine igrali na ovom turniru, osvojili smo treće mesto i znali smo šta nas čeka – kaže Nikola Jović, a na njegovu priču nadovezuje se imenjak Đurišić.

– Iako smo u finalu gubili sa čak 19 poena razlike nijednog trenutka nismo gubili nadu. Bili smo veoma motivisani, ali i strpljivi. Kad smo u poslednjoj deonici uhvatili priključak, kao da smo znali da nam trijumf neće izmaći. Presrećni smo i veoma ponosni na sve što smo uradili.

Sa prosekom od 29,3 poena po meču Jović je bio najbolji strelac turnira. Ako se tome doda podatak da je imao i 10,3 skokova i 4,5 asistencija u proseku, jasno je da je s razlogom proglašen i za najkorisnijeg igrača turnira.

– Ovo MVP priznanje je vrhunac mog dosadašnjeg rada. To je nagrada za trud i sve to veoma prija, ali za mene je najvažnije da je moja ekipa osvojila prvo mesto i da smo ovaj izuzetno jak turnir završili bez poraza – kaže Jović kome društvo u idealnoj petorci turnira pravi saigrač Đurišić.

– Individualna priznanja dobijaju na značaju samo ako ekipa od toga ima koristi, odnosno na kraju trijumfuje. Za nas je najvažnije da smo se plasirali na Fajnal-ejt. Ići ćemo sa velikim ambicijama, želimo da osvojimo titulu i pokažemo da smo najbolji u Evropi. Mislim da to možemo, jer nam je ovaj trijumf ulio veliko samopuzdanje – konstatuje Đurišić.

Promo/KK Mega Soccerbet/Twitter

Nikola Jović rođen je u Lesteru, gde mu je otac radio, a zanimljivo je da je čak šest godina trenirao vaterpolo u Partizanu, što je na neki način bila posledica činjenice da mu je majka bila plivačica.

– Imao sam visinu, otac mi se u takođe bavio košarkom i želeo sam da probam. Igrao sam za KK Sava, a na poziv Mege učestvovao sam na pionirskom turniru Kupa Radivoja Koraća. Dobro sam odigrao i ponudili su mi da pređem u Megu. Tu sam već treću sezonu i prezadovoljan sam – otkriva svoje početke Jović koji je za prvi tim debitovao ove sezone na finalnom turniru Kupa Radivoja Koraća u Novom Sadu, a najbolju partiju zabeležio je u ABA ligi protiv Splita sa učinkom od 10 poena i devet skokova.

Put Nikole Đurišića pod obruče bio je pođednako zanimljiv. Sin je naše čuvene odbojkašice Vesne Čitaković Đurišić i fudbalera Duška Đurišića, oprobao se u mnogim sportovima.

– Rođen sam u Gentu, a prateći maminu odbojkašku karijeru, osim u Belgiji, živeo sam u Italiji, Turskoj i Nemačkoj. Sa osam godina sam došao u Srbiju, trenirao sam fudbal, karate, tenis, džudo, sve do momenta dok me stric Perica Đurišić, koji je košarkaški trener, nije odveo na trening u KK Put. Od prvog momenta sam se zaljubio u košarku – objašnajava Đurišić, koji je već sa 16 godina godina debitovao u seniorskoj konkurenciji u dresu OKK Beograd u KLS ligi, gde prosečno beleži 15,9 poena, 3,2 skoka i 3 asistencije po meču.

MN Press

Jović i Đurišić ističu da im je san da zaigraju u NBA ligi i uvereni su da je najbolji put da se stigne do najjače košarkaške lige sveta upravo iz Mege.

– Nema dileme da je Mega najbolja sredina za razvoj mladih igrača. Sistem koji je postavljen izvanredno funkcioniše i u prilog tome najbolje govore rezultati, odnosno broj draftovanih igrača i onih koji su direktno iz dresa Mege zaigrali u NBA – kaže Đurišić, a njegove reči potvrđuje i Jović: – Imamo vrhunske uslove za rad i razvoj. Saigrač mi je Marko Simonović, koga su na prethodnom draftu izabrali Čikago Bulsi. Za mene je to prilika za sticanje neprocenjivog iskustvo i učiniću sve da ostvarim svoj dečački san“.

Joviću i Đurišiću predvišaju se blistave karijere u budućnosti, a s obzirom na međusobni odnos koji imaju mogli da postanu ubojiti tandem srpske košarke.

Pročitajte još

– Znamo se tri godine. Od momenta kad smo upoznali imamo sjajnu saradnju na trenu i van njega. Đurišić je izuzetno talentovan”, kaže o svom saigraču Jović, a sa ništa manje komplimenata mu odgovara imenjak Đurišić – Odlično se poznajemo i izvanredno kapiramo na terenu. Jović može da uradi sve sa loptom i zato je veoma zabavno igrati sa njim.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike