Kako je Partizanova legenda velikom Mileru dala nadimak "mali debeljko" i vratila ga u fabriku da fizikališe

16.08.2021

08:16 >> 08:22

0

Gerd Miler se na početku svoje karijere suočio sa nezgodnim Zlatkom Čajkovskim

Kako je Partizanova legenda velikom Mileru dala nadimak "mali debeljko" i vratila ga u fabriku da fizikališe
Copyright Gerd Miler/Profimedia

Nedelja je odnela zauvek jednog od najvećih fudbalera koje je svet imao. Golgeter, rekorder, neustrašivi Gerd Miler preminuo je u 75. godini ostavivši iza sebe neverovatna igračka ostvarenja koja ga čine legendarnim i besmrtnim ne samo u nemačkim okvirima.

Miler je sa reprezentacijom Zapadne Nemačke osvojio Svetsko prvenstvo 1974. godine i EP dve godine pre. U Bajernovom dresu penjao se tri puta na krov Evrope (1974, 1975, 1976), dva puta je osvajao Zlatnu kopačku kao najbolji strelac i jednom je podigrao Zlatnu loptu. Za nacionalni tim je odigrao 62 utakmice i postigao je 68 golova, dok je za Bajern sakupio 607 nastupa na kojima je dao 566 golova. Vladao je ovim brojkama sve dok ga prošle sezone sa liste večitih nije skinuo Robert Levandovski.

– Ne možete naučiti napadača da postiže golove. Morate imati instinkt, morate sve da radite brzo i da šutirate sa obe noge. Ili postoji osećaj za gol ili ga nema. Napadač mora verovati svojoj intuiciji. Misliti u ovom položaju znači izgubiti duel. Bilo je mnogo epizoda u mojoj karijeri kada nisam gledao u loptu koju su imali moji saigrači, već sam čitao pokrete protivnika, pogađajući koja će zona tamo biti slobodna za šut. Ponekad nisam morao da se naprežem da bih postigao gol – bila je lekcija Milera za sve napadače o tome kako treba da igra jedan centarfor.

Čak i za ono vreme sa 176 centimetara nije imao pravu visinu da bio napadač, a danas, kada je sve ukalupljeno i vodi se briga u selekcijama da se ne izađe iz šablona, Miler verovatno ne bi mogao da prođe tranziciju iz omladinskog u seniorski fudbal. Međutim, njega je vodila jaka vera i samopouzdanje. Sa 15 godina napustio je školu i postao radnik u jednoj tkačkoj fabrici. Igrao je fudbal sa amaterima, sve dok ga Bajernovi ljudi nisu primetili i doveli u klub.

Ni kasnije nije završio školu. Sin kamiondžije i domaćice video je sebi drugačiji put, pri čemu je smrt oca u njegovoj 15. godini sve dodatno otežala. Ipak, na fudbalu je sve išlo kako treba. Igrajući za amaterski tim iz Nordlingena uspeo je da zabije čak 204 pogodaka na 180 mečeva, iako je sve to radio sa jedno desetak kilograma viška. To sve nije smetalo minhenskom velikanu da ga za par hiljada maraka kupi 1964. godine.

Po dolasku u prestonicu Bavarske stvari se nisu razvijale glatko. Legenda Partizana Zlatko Čajkovski, koji je u Humskoj igrao od 1946. do 1955. godine,  tada je vodio Bajern i nije želeo u timu “malog debeljka sa širokim kukovima”, kako ga je on opisivao. Izgledao mu je nespretan, što je malom Mileru donelo teško razočaranje. Uporni “Čik” Čajkovski nije popuštao, a taj nedostatak mečeva uticao je i na to da tinejdžer ne zarađuje koliko mu je bilo potrebno za život.

Zbog toga je morao da potraži dodatni način da dođe do novca, a snašao se tako što je postao fizički radnik, utovarivač. Rad u tkačkoj fabrici izgledao je posle svega kao gospodski posao, pa je Miler zato razmišljao jedno vreme da od svega digne ruke i da se vrati svojim mašinama.

Mnogo godina kasnije, Miler će pokazati veliku zahvalnost Čajkovskom istakavši u jednom intervjuu da je on bio najvažniji za njegov fudbalski razvoj.

– Bio je veliki šaljivdžija. On mi je i dao nadimak “Mali debeli Miler” – rekao je legendarni strelac o treneru Zlatku Čajkovskom.

Bivši defanzivac Partizana je sa Sepom Majerom i Francom Bekenbauerom izborio plasman Bajerna iz “cvajte” u elitnu Bundesligu, posle čega je krenuo uspon kluba i jedne fenomenalne generacije igrača.

– Ti nisi čovek od velikih reči, ali zabijao si golove bez puno priče – pričao je o Mileru njegov kapiten “Kajzer Franc” Bekenbauer.

Miler je proveo u Bajernu 15 najlepših godina svog života.

– Ni Bekenbauer, ni Zeler nisu učinili više za nemački fudbal od Milera – rekao je jednom prilikom i legendarni Pol Brajtner.

– Posle Frica Valtera, koji je vodio reprezentaciju do pobede na Svetskom prvenstvu 1954. godine, Gerd je bio i ostao najvredniji igrač u ovoj zemlji. On je bio temelj svih pobeda Bajerna i nemačke reprezentacije u 20. veku.

Sunovrat jedne vrhunske karijere i sportskog života počinje odlaskom iz Bajerna 1979. godine. Miler prihvata poziv iz SAD da bude jedan od pionira uspostavljanja fudbala kao sporta na kontinentu, ali mu loš poslovni potez sa restoranom navlači na vrat dugove, pa poreske organe. Na sve to izlazi na videlo problem sa alkoholizmom, koji se završava razvodom. Umesto lečenja, legenda je nezadrživo klizila u provaliju i tako deset godina utapanja u viskiju dok nije video ispruženu prvu ruku pomoći.

Zlatko “Čik” Čajkovski/Profimedia

Ona je bila ruka Ulija Henesa, 1991. godine koji je sredio da Miler završi na lečenju u jednom rehabilitacionom centru nadomak Minhena, nakon čega se vratio u klub kao trener druge ekipe Bajerna. Na ovom mestu je bio 20 godina, sve do 2011. godine kada su počeli prvi simptomi podmukle bolesti.

Dogodilo se to sa Bajernom na priprema u Italiji kada se posle jedne šetenje izgubio tražeći hotel. Pronađen je i dalje nesvestan svega što mu se dogodilo. Odmah je upućen nazad u Minhen, gde su doktori dijagnostikovali Alchajmerovu bolest. Klub je tu vest vešto skrivao, objavivši je tek 2015. godine kada je Miler sa kućnog lečenja morao da pređe u dom za lica koja ne mogu da se staraju o sebi.

Njegova supruga je krajem 2020. godine u intervjuu za Bild govorila o njegovom stanju i tom prilikom otkrila da je konstantno u krevetu.

– Gotovo je 24 sata u krevetu, retko je budan… – kazala je Uši, te dodala:

– Predivno je kada barem malo otvori oči. Ponekad očima uspe da mi pokaže nešto što znači da ili ne. On je miran, mislim da ne pati, ali polako prelazi u drugi život u snu – navela je tada supruga Gerda Milera.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike