Hrvatska se trese: Zdravko Mamić je izašao pred mikrofon i otkrio imena potkupljenih sudija

16.03.2021

14:38 >> 15:27

0

Autor: D. B.

Vrhovni sud Hrvatske u ponedeljak je potvrdio njegovu osuđujuću presudu

Hrvatska se trese: Zdravko Mamić je izašao pred mikrofon i otkrio imena potkupljenih sudija
Copyright YouTube/Prinstscreen

Vrhovni sud Hrvatske u ponedeljak je potvrdio osuđujuću presudu za braću Mamić, Zdravka i Zorana, kao i bivšeg direktora Dinama Damira Vrbanovića, zbog malverzacija u finansijskom poslovanju zagrebačkog kluba. Mlađi Mamić osuđen je na četiri godine i osam meseci zatvora i odmah je podneo ostavku na mesto trenera Dinama, Vrbanović je dobio tri godine, dok je Zdravko Mamić, koji se već dugo nalazi u BiH, dobio šest i po godina robije, uz obavezu da vrati 6.860.000 evra.

Utorak je bio dan tokom koga je Zdravko Mamić izašao pred medije i izneo svoju stranu čitave priče.

Znam da volite konkretne stvari, i biće i više nego konkretno: imena i događaji za kakve ste retko čuli. Budite strpljivi da kažem opšte stvari. Nalazimo se u mojoj prvoj domovini, BiH. Rođen sam u Bjelovaru, ceo život sam u Zagrebu, poreklo mi je iz BiH, ali danas kažem da je BiH moja prva domovina. Ukoliko dođe do toga da idem u zatvor, javno kažem da ću ga služiti u BiH. Nisam begunac, bio sam na službenom putu. Nisam bio dužan da budem na izricanju presude, kada je izrečena ostao sam u matičnoj državi – počeo je Mamić.

On tvrdi da više nije ni savetnik u Dinamu, u koji ga je otac doveo na probu.

– Došao je Veljko Kobešćak i isterao celu generaciju iz Dinama. Tako i mene. Svet mi se srušio, a nisam znao da je to velika usluga. Zainatio sam se. Moj stariji brat Stojko igrao je u Hajduku poslednju utakmicu s Vardarom i bilo je 0:0. Zoran se rodio 1971. Meni je Dinamo iznad života. Ja danas slavim 50 godina u Dinamu, uvek sam bio u nekoj ulozi tamo. Na “Maksimiru” sam gledao utakmice sa drveta iz maksimirske šume. Vodio sam navijače Dinama kad smo pobedili Crvenu zvezdu s 1:0. Bio sam odmah prebijen nemilice od policijskog zapovednika. Bio sam sav u krvi, a predsednik Dinama Ivo Vrhovec me izvukao krvavog ispod tih pendreka. Vodio sam navijanje Dinama 1986. na “Poljudu”, kad smo pobedili Hajduk sa 4:0.

Zatim se vratio na period kada je došao u Dinamo kao funkcioner.

– U Dinamo sam došao 1992, u vreme rata. Predsednik države je bio pokojni Tuđman. On je bio najveći navijač Dinama u istoriji. Dolazio je i na treninge, da ne pričamo o prijateljskim utakmicama. Dinamo je počeo da raste, a ja sam svojim novcima dizao Dinamo iz pepela. Predsednik Tuđman je želeo da se naš klub ne zove Dinamo. Ja mu se divim i danas, želio je da se Hrvatska putem sporta profiliše širom svet. Bio sam svedok na stadionu kad je 1.000 grla uzvikivalo “građanski, građanski”. Onda se uplela politika. Tuđman je naredio da to bude Kroacija, da se pronosi slava hrvatske države. Ja sam uvažavao glas navijača i sve sam organizovao i stvorio klimu, uz pomoć tada uglednog gospodina Šelendića i gospodina Canjuge, i dogovorili smo se da ćemo ići u povratak imena Dinamo. Canjuga i ja smo vratili ime Dinamo – opisivao je Mamić.

Sve to je objasnio kako bi stigao do momenta kada je sa navijačima Dinama, “Bed blu bojsima”, tokom vladavine Tuđmana, na ulazu na stadion podigao spomenik poginulim navijačima Dinama.

– Dao sam svoje pare kojima se Dinamo spasavao. Bio sam suvlasnik s Ćirom Blaževićem. Dolazi 2000. godina, i tada se Dinamo raspada. Klub je dužan nekoliko stotina miliona kuna, a duguje državi, igračima… Klub ostaje bez ijednog igrača, a sa stotinama tužbi. Tada izvodim puč. “Mičem” Canjugu i druge, Ćiru Blaževića, Mirka Novosela, i počinje oporavak Dinama. I opet smo prvi, ne znam ništa drugo nego biti prvi.

Nastavlja potom Mamić priču o putu kroz istoriju.

– U klub dovodim najvećeg heroja Mirka Barišića. Zašto hvalospevi njemu? Pa 2000. godine je od Dinama i Bog digao ruke, a taj čovek, najveća moralna vertikala u Hrvatskoj, prihvatio je da bude predsednik Uprave, upumpavao je novac “Simensa”. Ja mu tada kažem – nemojte me uzeti u izvršni odbor, da ne kažu da sam se borio da bih bio u toj vladi. Klub vode Barišić, Ćiro Blažević i Velimir Zajec. Ali Dinamo je toliko dužan da Barišić 2002. mene moli da dođem i preuzmem funkciju izvršnog potpredsednika. Opet treba budala da bude – Zdravko Mamić.

Kako sam priznaje, u tom momentu je vlasnik velike menadžerske agencije. Klijenti su mu treneri, ali i igrači – od Modrića, Da Silve do Ćorluke.

– A ja 2001. samo na jednom poslu dobijem 8.000.000 maraka od transfera Balabana. Dobijem 8.000.000 maraka na svoj privatni račun. Niko nije na taj iznos platio cent poreza, jer je novac, kao uvek u Hrvatskoj, dolazio u inostranstvo, i tamo bi nestajao. Novac je isplaćen u inostranstvu. Agenciju dajem Dinamu besplatno. Sve sam potrošio u te igrače. Dolazim u klub u desetom mesecu 2002. godine. Ubrzo pozajmljujem Dinamu 82.000.000 kuna privatno, sa svojih računa, jer su blokirani, u stečaju, i tada imaju dva računa. Moja porodica daje sve, i babovinu. Sve smo založili u poslovne banke za Dinamove kredite.

YouTube/Prinstscreen

Dakle, u tim momentima, prema Mamićevim rečima, Dinamo je blokiran, a zatim je otišao u stečaj i nastavio da posluje kao udruženje građana.

– To su bili poslednji trenuci kada je Hajduk bio prvak. Od tada je samo Dinamo. Postoje veliki uspesi Dinama u Evropi. Pa i 1998. i 2008. ostvarili smo rezultat i 20 godina kasnije drugi smo na svetu.

Kako tvrdi, Dinamo danas vredi 300.000.000 evra, i upozorava sve koji su ostali u Dinamo da radi poštenja naprave revizorski zapisnik koji će pokazati u kakvom je stanju ostavio klub.

Znam i obaveštavam javnost da je moguće da Dinamo za tri meseca neće postojati. Javni je podatak na stranicama Fine, vide se rezultati Dinama i vidljivo je da se godišnje troši 55.000.000 evra. Dinamo se finansira preko bankovnih kredita, oni se vraćaju transferima i igranjem u takmičenjima. Jedna nerešena utakmica i Osijek završava na prvom mestu, a Dinamo u Konferencijskog ligi. Ona nema prihoda od Lige šampiona, Lige Evrope, nema prodaje kao do sada… Tri meseca se ne isplaćuju redovno plata i klub ide u stečaj u tom crnom scenariju.

Tvrdi i da Dinamo u budžet Hrvatske uplaćuje više za godinu dana nego kompletan hrvatski sport za pet godina.

Milijardu evra smo moja uprava i ja u drugom mandatu doneli u Dinamo. Znate šta u Izraelu rade – idu u mrtvačnice i dižu one na samrti da bi mogli da rade i da uplaćuju porez. Šta je Hrvatska uradila meni i mom bratu, a doneli smo milijardu evra? Da smo prognani? Da bude ugrožen Dinamo i sav hrvatski fudbal? Pametnom dosta. Koristim priliku da zahvalim Barišiću, najvećem čoveku mog života, jer mi je dao podršku da mogu služiti našem Dinamu. Hvala i saradnicima, predsednici uprave Vlatki Peras, članovima Uprave, celoj administraciji kluba. Čuvajte Dinamo, hvala svim članovima Skupštine, Izvršnog i Nadzornog odbora, sto ih je u svakom trenutku. Nisu pokleknuli pred zlodelom koje su napravile pravosudne institucije Hrvatske. Skupština je kao vlasnik kluba odobrila rad naše uprave, donela je odluku da klub nije oštećen, da ne želi novac, ako presuda bude pravosnažna. Zamislite tu snagu, nećemo novac koji nije naš – temperamentno je pričao Mamić.

Uputio je Mamić i poruku igračima koji u četvrtak igraju protiv Totenhema u Ligi Evrope.

– Divovima koji su gledali svoje glave na poternicama – veliko hvala. Želim i molim igrače da se ujedine još više i da pokušaju da naprave moguće, a neki bi rekli i nemoguće protiv Totenhema. Molim da “izginu” na toj i svakoj sledećoj utakmici. Sada se brani Dinamo kao nijedne godine do sada. Dinamo mora ove godine biti prvak. Apelujem da ne potonu u defetizam i da ne pobegnu iz ovog hrvatskog cirkusa.

Profimedia

Tokom priče o stadionu, Mamić je pokušao da dokaže ko ga je saplitao.

– Nadam se da je svakom slepcu jasno da je Dinamo bio opstruisan od ljudi u gradskoj upravi i svima koji su zdušno radili na tome da se niko ne odvaži da krene u gradnju stadiona. Tražili smo da nam vrate zemljište i stadion u vlasništvo jer su ga oteli 1992. godine. Još je uknjižen na Dinamo. Vratite i prestaće laži i obmane da se porezom građana finansira Dinamo. Grad brine o svojoj imovini, a to je gradski stadion, a Dinamo je protočni bojler preko koga ide taj novac za održavanje stadiona. Vratite nam stadion i nikad više Zagreb i građani neće morati da ulože nijedan evro. Ako nećete vratiti Dinamu njegovu imovinu, ako nećete da vratite zemljište, dajte nam pravo korišćenja, sami ćemo sagraditi stadion. Nećete ni to? Dajte nam koncesiju, sami ćemo izgraditi. Ali oni neće, ne daju nam naš stadion, ni koncesiju, jer mi bismo izgradili stadion.  A ja sam bio u filmu sa saradnicima, ne u filmu “16. mart na današnji dan”. Ja sam živeo u futuru. Ja sam Zdravko Mamić kojeg slučajno vidite, ja sam u 2024. godini. Vukao sam poteze i s upravom investirao tokom kovid vremena. Dali smo 10.000.000 i više keša da bismo imali mlade igrače. To su vizionari, ja sam u 20204, a pokvarene sudije, oni donose ovakve odluke. Dinamo će možda ostati bez prihoda iz inostranstva.

I tu je priča došla i do presude.

– Donela ju je najveća institucija pravosuđa, ti koji su to učinili biće upisani u istoriji kao krvnici, kao i oni koji su osudili Stepinca. Ovo je montirani proces. Oni koji ne znaju, ponavljam, moj brat i ja nismo osuđeni ni za jednu kunu utaje poreza. Državni budžet nije oštećen, to u presudi nigde ne piše. U optužnici je pisalo da je nastala šteta od 12.000.000 kuna, ali u presudi je nema. Nema niti jednog evra pranja novca! Dinamo, svi organi kažu da nisu oštećeni. Kaže se da sam izneo novac iz Dinama. Ima li neko ovde da sam preko njegovog računa izneo novac? Naravno da nema! Da li sam ga izneo preko goluba? Nisam, ne možete nositi toliko novca. Ja sam novac, ako ćemo po optužnici, neovlašćeno izneo preko Modrića i Lovrena, koji su otvorili račune u bankama i primili te iznose koji mi se stavljaju u presudi. Preko privatnog ugovora koji smo imali Modrić i ja, sastali smo se i potpisali sporazum o podeli novca.

Vratio se tu Mamić i na fudbalere Modrića i Lovrena.

– Ako moramo vratiti mi, moraju i oni. Ja sam srećan da su oni izvan svega toga, ali ako ćemo pošteno, oni su saučesnici, novac je kod njih, oni su došli na sud i rekli da su potpisali te ugovore i anekse, došli u banku i digli novca. Pa ili smo zajedno u delu ili nije niko? Kakva pamet je potrebna da to možete da napišete? To je nemoguće. Kako je moguće da 93 svedoka tužilaštva svedoče u korist braće Mamić? Sud za vreme suđenja, odnosno DORH, podigne optužnicu protiv Lovrena i Modrića za lažno svedočenje! Da bude smešnije, advokati Modrića i Lovrena traže da im se suđenje prebaci u Zagreb. Šta se događa tamo? Prvostepena presuda u kojoj su oslobođeni krivokletstva, i sada imate da su govorili istinu, a sudija u obrazloženju kaže da su lažni svedoci. Jeste li čuli takvu presudu, da su oni koji daju iskaz suprotno od želje DORH-a lažni svedoci? Protiv toga nema odbrane. Jesam li tužan? Nisam.

Tanjug/AP Photo/Joan Monfort

Kaže, sve ovo govori da građani vide ko odlučuje o njihovim životima.

– Ja nisam i ne bih preporučio ljudima da pasivno gledaju kako ostaju bez posla, kopaju po kantama, da su plate radnika za nedostojan život. Ako je to vaša budućnost, žao mi je, mislim da se ne smemo predati i reći tim ljudima da je dosta. Ljudima koji se zovu Đuro Sesa. Ne postoji institucija u Hrvatskoj u kojoj nije predsednik. Kleptoman, kriminalac, varalica, zlotvor, čovek koji odlučuje o pravu u jednoj suverenoj državi. Nije kleveta, istinu govorim. Spreman sam da se stavim na raspolaganje DORH-u da dokažem da je on kriminalac i da sam mu ja lično donosio novac u kancelariju da bi menjao već donesene presude. Jedna “bombica” – čuveno smenjivanje sudije Ježeka u dva predmeta obrazložio je time da previše revnosno obavljao zadatke i time ugrožava pravičnost postupka. Neka se time pozabave institucije. On je kolera pravosuđa, šest meseci premijer Vlade i opozicija, svi brane proceduru i izbor Sese za novog predsednika. Milanović zna da mora nešto da uradi. Sada hoće da iskorisiti ustavno pravo da navede časnog kandidata.

Mamić tvrdi i da su sudije najmanje 10 ili 15 puta bili njegovi gosti u svečanoj loži Dinama.

Uredno su bili moji gosti na “Maksimiru”. Neke sam slao i na prijateljsku utakmicu u Liverpul. Da li ćemo podržavati ljude, a jedan od njih se zove Zvonko Vekić, sudija Županijskog suda u Osijeku, koji je bio čovek koji se meni približio pre bilo kog postupka u Osijeku i koji je bio najbolji prijatelj svakodnevno s gospodinom Krušlinom. Ubijali su se u hrani i alkoholu svaki dan. Osim toga što su od mene tražili novac, a ukupno sam mu dao preko 500.000 evra – i imam za to dokaze – koje je trebao da podeli s Krušlinom i Antom Kvesićem, koji je bio član veća u drugom predmetu koji se vodi u Osijeku. Vekić je bio predsednik Veća, a Kvesić član Veća, i oni su mi potvrdili optužnicu. Čovek me je uredno reketario, tražio od mene da ga postavim na mesto predsednika suda u Osijeku jer je tada bio raspisan konkurs za predsednika suda u Osijeku. Čovek koji je sa svojom prijateljicom i njenom kćeri 2017. godine proveo sedam dana sa mnom u Dubaiju čekajući novu godinu.

Mamić tvrdi da je sa svim ovim upoznat DORH, da oni rade svoj posao, kako misle da treba.

– Znam da rade na tom predmetu, ne slažem se načinom i brzinom, pa sam im ponudio da moja supruga da iskaz jer žena ima čudesne dokaze. Nepoznati su na feštu došli Krušlin, bilo ih je petoro, plesali s mojom ženom, pokazivao joj je poruke koje je razmenjivao sa svojom ženom. Skoro sam ga tada prebio. Rekao mi je da me voli i da želi biti moj prijatelj, ali se boji da će morati da me osudi. Na to sam mu rekao kako ga nije sramota da me osudi. Sudije Vekić i Miljević su me skidale s njega. Koje je to sudstvo u kojem neko šeta po Dubaiju, dolazi u vikendice nepozvan? Taj Krušlin dolazi na stadion Dinama kad sam tu. Pevaju na mom radnom mestu “Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine”. Kada slave rođendan u vikendici gde smo se nalazili, to je plava torta. To je “k” od kamilice. Kakvi su to razbojnici, prvi imenom i prezimenom, događajem, kažem da sam to podneo 8. novembra DORH-u. Kao da sam znao, juče ujutro sam bio siguran da će biti ukidajuća presuda. Ne mogu dalje o detaljima, a ima ih puno, ukazao sam na problem. Neka se narod probudi, neka Sabor reaguje, neka Milanović, kojem se divim, nešto preduzme. Moj postupak počinje u Osijeku, kada počinje i trka za predsednika suda u Osijek

Pročitajte još

Mamić je nastavio u istom ritmu iznošenje šokantnih optužbi.

– Od mene se traži, direktno od Vekića, da bude predsednik suda u Osijeku. Da li bi to moglo ozbiljno pomoći u mojoj oslobađajućoj presudi u prvom postupku? Kada se branite, ne birate sredstva. Zgažena mi je porodica. Ja krećem u akciju. U prvom krugu Vekić dobija pet od šest glasova. Nisam dovoljno kupio, fali jedan glas, neki su me prevarili. Tri puta se ponavlja glasanje. Svaki put dobija pet glasova. Sesini ljudi su uzdržani u svakom krugu. To su takvi lopovi da su sve smislili i znali su kakav će biti rezultat da bi isprovocirali da Rašić ostane vršilac dužnosti još godinu dana. Isto državno sudsko veće raspisuje novi konkurs. Vekić dobije četiri, Vrban šest. Naravno da je to izlobirano, ja nisam naivan. Nedjeljko Boban, sudija visokog prekršajnog suda, od mene je uzeo 80.000 evra za glas za Vekića. Vrban je najveći kriminalac, biće kad-tad smenjen. Sesa potvrđuje moje navode da se u Osijeku vodi bratoubilački rat za predsednika suda, a zamenik predsednika Vrhovnog suda Mrčela došao je u Osijek u inspekciju i održao slovo svim sudijama i rekao da bi neki mogli povesti računa o odlascima na utakmice.

Posle dugog govora Mamić nije želeo da odgovra na pitanja.

– Volim te, Bosno. Volim te, svaki čoveče ove zemlje. Hvala svim institucijama BiH. Boravio sam u pritvoru, prolazio institucije, imao sam tretman kao svaki normalan građanin, nikad im to neću zaboraviti. Neka budu drugačiji od ovih koje sam imenovao u Hrvatskoj –  završio je Mamić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike