Zvezda u Belgiji: Po "zimnicu" i prekid crne serije

26.11.2020

06:07 >> 05:55

0

Autor: Jovan Terzić

Crveno-beli večeras igraju važnu utakmicu u borbi za šesnaestinu finala Lige Evrope

Zvezda u Belgiji: Po "zimnicu" i prekid crne serije
Copyright MN Press

Fudbaleri Crvene zvezde igraju od 18.55 na “Gelamko areni” u Gentu utakmicu 4. kola Lige Evrope. Biće to njihovo peto gostovanje u Belgiji, a prethodna četiri nisu dobro prošla. Svaki put dosad vratili su se praznih šaka iz zemlje poznate po kvalitetnom pivu i čokoladi.

Dvaput su igrali protiv Anderlehta i po jednom protiv Briža i Žerminal Ekerena.

Prvo gostovanje u ovoj zapadnoevropskoj državi imali su marta 1982, kada ih je Anderleht u Briselu savladao 2:1. Bilo je to u četvrtfinalu Kupa šampiona, a isti ishod bio je i u Beogradu.

Pet godina kasnije, novembra 1987, Zvezdini fudbaleri su doputovali u Briž na revanš 2. kola Kupa UEFA s prednošću 3:1, ali ih je domaćin deklasirao i pobedom 4:0 prošao u narednu fazu takmičenja.

Usledio je ponovni dolazak u Belgiju zbog Anderlehta, 1992. u poslednjem kolu grupne faze Kupa šampiona, i opet poraz – 2:3.

UKUPAN BILANS

Protiv belgijskih klubova Crvena zvezda je dosad odigrala devet utakmica, a bilans je tri pobede, jedan remi i pet poraza, uz 15 datih i 19 primljenih golova.

Poslednje pre današnjeg gostovanja bilo je septembra 1997. u prvom kolu Kupa pobednika kupova. Rival je bio tadašnji Žerminal Ekeren (danas Beršot), a slavio je 3:2. Potom i po čuvenoj provali oblaka izbegao poraz u Beogradu – 1:1. Akter tih duela bio je sadašnji Zvezdin trener Dejan Stanković. I ne samo akter, nego i strelac drugog gola za crveno-bele u gostima. Nedovoljno, ipak, za prolaz…

Nada se Stanković, kao i svi u Crvenoj zvezdi, da je vreme da se neuspešan niz konačno prekine. Da li će biti tako, saznaćemo večeras.

Stanković iskren: Prihvatio bih ovih šest bodova, ali i sutra idemo po pobedu

Trenutno stanje na tabeli L grupe Lige Evrope je: Hofenhajm 9, Zvezda 6, Slovan Liberec 3, Gent bez bodova. Imajući u vidu da Slovan gostuje u Nemačkoj, a u poslednjem kolu igra sa crveno-belima koji su ih u beogradskom duelu savladali 5:1, Stanković i njegovi igrači imaju mnogo razloga za optimizam, ali moraće da odrade svoj deo posla na terenu.

Za početak, mnogo bi im značilo da se neporaženi vrate iz Genta.

Dosadašnji dueli crveno-belih sa klubovima iz Belgije:

1981/82. Kup šampiona (četvrtfinale): Zvezda – Anderleht 1:2, 1:2
1987/88. Kup UEFA (2. kolo): Zvezda – Briž 3:1, 0:4
1991/92. Kup šampiona (grupna faza): Zvezda – Anderleht 3:2, 2:3 (Zvezda domaćin u Budimpešti)
1997/98. Kup pobednika kupova (1. kolo): Zvezda – Ekeren 1:1, 2:3
2020/21. Liga Evrope (grupna faza): Zvezda – Gent 2:1, ?

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike