Stepanović, za 24sedam: Kostić je Nemac „zamenjen” u porodilištu, a Samardžića sam „video” u Zvezdi 

18.09.2020

15:17 >> 15:51

0

Očekivanja najpopularnijeg fudbalskog brka uoči večerašnjeg starta Bundeslige 

Stepanović, za 24sedam: Kostić je Nemac „zamenjen” u porodilištu, a Samardžića sam „video” u Zvezdi 
Copyright Profimedia/Oliver Behrendt/Pixathlon/SIPA/2006141333

Bio je prototip modernog levog beka, pa trener koji je vratio slavu velikom Ajntrahtu, a i danas, kada pojave u fudbalu samo komentariše daleko od terena, opet je zanimljiv i navijačima u Nemačkoj i u rodnoj Srbiji. Dragoslav Stepanović, popularni Stepi, za 24sedam prenosi svoja očekivanja od nove sezone u Bundesligi, govori o šansama ostalih klubova da zaustave Bajern, o srpskim fudbalerima u Nemačkoj, o želji da supertalentovani Lazar Samardžić posle Hertinog dresa obuče dres Crvene zvezde.

MN Press

Da li se i vama čini da Bajern neće imati ozbiljnog rivala u novoj sezoni Bundeslige? 

– Znate, jednom davno Franc Bekenbauer je dao svoje predviđanje budućnosti reprezentacije ujedinjene Nemačke. Tada je on rekao otprilike ovo: „Mi smo kao Zapadna Nemačka bili veoma jaki, a sad kada se udružimo sa igračima iz Istočne Nemačke, nećemo imati ozbiljnog rivala na planeti.“ Desilo se, međutim, suprotno. Zašto? Pa zato što je u fudbalu teško napraviti takvu prognozu! Mnogo je faktora u igri, nekada se jednostavno ne poklope kockice u ekipi, a treniraju i konkurenti koji žele da ti pokažu da su bolji ili ravnopravni sa tobom. Zato mislim da ne treba unapred Bajern proglašavati za šampiona Nemačke – priča, za 24sedam, Dragoslav Stepanović.

Kako biste opisali ulogu trenera Hansa Ditera Flika u stvaranju šampionskog Bajerna? 

– Reč je o izuzetnom doprinosu relativno nepoznatog fudbalskog trenera, ali, očigledno, taktički izuzetno potkovanog, i ne samo to. Flik je pokazao još jednu stranu svog trenerskog umeća time što je od mnogo zvezda napravio kompaktan tim u kojem i oni na klupi nestrpljivo i bespogovorno čekaju na svojih deset minuta šanse da pokažu šta znaju. Veliki trener, koji je prvu priliku da radi samostalno dobio tek u Bajernu.

Parovi 1. kola Bundelige
PETAK
Bajern-Šalke (20.30)
SUBOTA
Ajntraht-Armenija (15.30)
Keln-Hofenhajm (15.30)
Štutgart-Frajburg (15.30)
Union Berlin – Augsburg (15.30)
Verder-Herta (15.30)
Dortmund-Menhengladbah (18.30)
NEDELJA
Lajpcig-Majnc (15.30)
Volfsburg-Leverkuzen (18)

Ko će Bajernu najviše smetati na putu odbrane titule u Ligi šampiona? 

– Meč sa Pari Sen Žermenom je pokazao da nadmoć Bajerna nije prevelika. Videćete, katarski šefovi će nastaviti da ulažu u Parižane, neće se zadovoljiti sa finalom, tek će dovoditi prave igrače dok ne osvoje Ligu šampiona. Zatim, nikad ne treba otpisati Real Madrid… Međutim, mene trenutno jedna druga stvar zanima. Da li će ključni ljudi u UEFA shvatiti koliko dobrog je doneo ovaj sistem takmičenja sa jednom utakmicom. Zamislite da su u Lisabonu onakve utakmice gledali navijači na tribinama. Pa oni bi od uzbuđenja 90 minuta stojeći pratili neverovatne mečeve. Ako se bude gledao samo interes igre, onda će zadržati ovu završnicu Lige šampiona!

Šta mislite o izjavi Ulija Henesa da Borusija Dortmund isključivo brine za profit od transfera mladih fudbalera, a da im rezultati nisu prioritetni? 

– Uli Henes se uvek pojavi kada Bajernu treba na neki način pomoći. U Dortmundu su bili isprovocirani tom izjavom i veoma ljuti, jer, slažem se s njima, nije Borusija klub kakvim ga je Henes predstavio. Pre svega, oni su magnet za mlade igrače, jer znaju da je to sredina gde će dobiti šansu da razviju svoj potencijal. Eto, na primer, u Dortmund je došao mladi Amerikanac Reina, čijeg sam oca ja doveo svojevremeno u Bajer Leverkuzen. Po nekoj logici, sin mog igrača je morao da bude bliži Bajeru, a on je, znajući za sve prethodne primere, odabrao da pojača Dortmund, i mislim da nije pogrešio.

Profimedia/Oliver Behrendt/Pixathlon

Među mlađima je popularan i Lajpcig, sudeći po transferima Lazara Samardžića i Danija Olma? 

– Da, tako ispada. Ja sam gledao Lazara u nekoliko situacija nakratko, a onda odem na „Jutjub” i ostanem zadivljen… Kakvu on levicu ima, od samog Boga datu. Mislio sam dugo da bi Zvezda mogla da ga dovede. Naše je dete, ništa mu ne bi bilo nepoznato i dobio bi priliku na „Marakani” da pomogne i sebi i Zvezdi. Međutim, izgleda da je odlučio da ode u Lajpcig, i nisam siguran da je doneo najbolje rešenje. S obzirom na to kako mi sada izgleda ekipa, neće biti većeg prostora za njega ako neko ne napusti tim do kraja prelaznog roka.

Da li se slažete s tim da trenutni broj srpskih fudbalera u Bundesligi ukazuje na to da vlada oseka naših u Nemačkoj? 

– Možda je tako, ali do oktobra se taj broj može promeniti. Videli smo da je moj Ajntraht poslao Mijata Gaćinovića u Hofenhajm u zamenu za Švajcarca Cubera. To nam govori da je korona značajno uticala na navike klubova i da ćemo sve više takvih razmena gledati. Kao da svi čekaju potez jednog kluba koji bi krenuo ozbiljno da se pojačava, da bi i ostali živnuli na tržištu. Još su suzdržani, niko se ne usuđuje da troši, ali mislim da je pitanje vremena kada će sve vratiti na staro. Siguran sam da postoje ambiciozni klubovi…

Kao na primer Herta? 

– Recimo, Herta, gde je došao veoma bogati investitor i odmah uložio 150 miliona evra u klub i planira da nastavi to da radi, jer, kako reče, glavni grad mora da ima i glavni klub. To je, naravno, veoma korisno za nemački fudbal, da se pojave još tri ili četiri kluba koja bi se umešale u borbu za trofej zajedno sa Bajernom i Dortmundom.

Gde je mesto vašem Ajntrahtu? 

– Verujte da s velikim nestrpljenjem čekam početak lige baš zbog Ajntrahta. Otišlo je mnogo nosilaca igre, došli su drugi umesto njih, a trener Adi Hiter je najavio da se vraća visokom presingu. Ostao nam je Filip Kostić, kao jedini iz tima koji je vrhunski igrao pre dve sezone, ali i njegove mogućnosti nisu velike ako ostane jedina pretnja za protivnike. U tom slučaju će pažnja rivala biti usmerena ka njemu, a kad ga odbrana odseče neće biti 20 asistencija kao pre. Inače, kad Nemci pričaju sa mnom o njemu, obično se pitaju kako je moguće da jedan srpski fudbaler toliko trči. Ja im u šali kažem da je on Nemac, samo je zamenjen u porodilištu. Ne bih se iznenadio i ako bi Kostić promenio sredinu. Tada bismo došli mnogo teže do sedmog mesta, što mislim da je naša mera.

Kako vam se čini godina iza Luke Jovića? 

– Teško mi je da se setim jednog igrača koji je prešao u veliki klub i napravio toliko gluposti za kratko vreme. Nije lako ni pobrojati ih, ali se nadam da je iz toga nešto naučio i da će kao igrač ogromnog talenta znati da sve to iskoristi na pravi način. On mora da shvati jednu važnu stvar – nigde nije bio standardan, pa čak ni u Ajntrahtu dok za trenera nije došao Adi Hiter. Kod Nike Kovača bio je samo jedna od opcija u napadu, dok je igrao u Lisabonu za Benfiku nije ni toliko dobio. Dakle, moraće da se bori, da se ugleda, recimo, na Kostića, koji nije bio na nekom nivou tokom igranja za Štutgart i Hamburger, ali je u Frankfurtu pronašao sebe, najviše zahvaljujući uloženom trudu.

Samo da nam proradi inat protiv Norvežana 

Stepanović se nada da će „orlovima“ u Oslu u meču baraža protiv Norveške proraditi srpski inat i da ćemo dočekati učešće našeg tima na jednom EP.

– Iskreno, verujem u naš inat. U pitanju je samo 90 minuta u kojima mora da stane sve najbolje što imamo i znamo. Malo me je zbunio otkaz Nemanje Matića, jer smo svi računali na njega. Zbunjuje me i formacija, ali me raduje želja igrača da ostanu neporaženi u meču protiv Turske, iako su imali igrača manje. Delovalo mi je da nam rival ne bi dao gol da se meč igrao do sutra, čak mislim da smo bili bliži vođstvu uprkos hendikepu – zaključio je Stepanović.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike