Revolucionarno: Čeferin želi “Fajnal for” Lige šampiona od 2024. godine

29.05.2021

11:12

0

Autor: D. P.

Slovenac se zalaže za turnir četiri najbolje ekipe na kontinentu, jer se Lisabon 2020 pokazao kao uspešan projekat

Profimedia

Predsednik UEFA Aleksander Čeferin u intervjuu za “L ekip” izjavio je da će se šampion Evrope od 2024. godine dobijati na “fajnal for” turniru, umesto višedecenijskog odigravanja finalne utakmice na neutralnom terenu, sa polufinalima u dva meča.

Nije teško pretpostaviti da se Slovenac na ovu ideju zakačio posle uspešno sprovedenog turnira “Final 8” prošle sezone, koji je silom prilika zbog kašnjenja sa primenom kalendara takmičenja usled korone, organizovan u Lisabonu.

– Lično bih voleo da se to uradi. Zalažem se za “Fajnal 4 “u Ligi šampiona. Moglo bi biti sjajno. I efikasno u pogledu prihoda ako se to dobro uradi. O ovoj ideji razgovaramo, ali nije odlučeno. Nema žurbe. To možemo da odlučimo za godinu dana – rekao je Čeferin i nastavlja:

– Svideo nam se “Fajnal 8” prošle godine u Portugalu. Ali “Fajnal 8” trajao je duže od dve nedelje i to je previše. Za “Fajnal 4”, posle 2024. godine, postoje prednosti i nedostaci. To može biti fantastičan događaj sa fudbalskom nedeljom dopunjen drugim dešavanjima poput koncerata.

MN Press

Lisabon nije mogao da iskoristi svoj istorijski trenutak u koji je silom prilika uleteo, jer pandemija je harala kontinentom u svom najjačem talasu. Neki drugi grad domaćin mogao bi da oseti sve pogodnosti budućeg fudbalskog spektakla sa četiri najbolja tima u Evropi. Čeferin ističe i negativne strane ove ideje:

– Izgubili bismo mečeve, posebno kod kuće. Televizije bi takođe imale manje mečeva. Postoje finansijska i marketinška pitanja kojima treba upravljati.

Postoji računica po kojoj jedan klub koji dođe do polufinala dobija sigurnih nekoliko miliona evra od organizacije utakmice na svom terenu. Taj novac bi budući polufinalisti izgubili.

Tanjug/AP Photo

Čeferin, takođe, planira popuštanje prema bogatim klubovima u pogledu njihove namere da troše više novca. Uprkos toj slobodi, došlo bi i do uvođenja takse na razbacivanje novcem uvođenjem “poreza na luksuz”, po ugledu na Amerikance. Slovenac sa saradnicima želi da spreči monotoniju i stallne trijumfe samo bogatih klubova, a jedna od ideja je da se pravilo iz Lige šampiona o registraciji 25 igrača plus fudbalera iz sopstvenih akademija proširi i na domaća prvenstva.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pročitajte još

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti