"Orlovi", danas se sećamo jedne, a sutra prizivamo novu “petardu”

10.10.2020

11:10 >> 22:07

0

Autor: Jovan Terzić

U susret duelu Srbije i Mađarske...

"Orlovi", danas se sećamo jedne, a sutra prizivamo novu “petardu”
Copyright MN Press

Na današnji dan pre 11 godina, 10. oktobra 2009, fudbalska reprezentacija Srbije ubedljivom pobedom nad Rumunijom u Beogradu (5:0) “overila” je plasman na Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi.

Golove su postigli Nikola Žigić u 37, Marko Pantelić u 50, Zdravko Kuzmanović u 78. i Milan Jovanović u 87. i 90. minutu.

Sećajući se tog spektakularnog izdanja našeg tima, a na krilima euforije posle sjajne partije i pobede u Norveškoj, prirodno je da se uoči sutrašnjeg duela Srbije i Mađarske priželjkuje nova “petarda”, baš kao što je to bilo u poslednjem susretu sa severnim komšijama – 1997. godine, takođe u Beogradu i na stadionu Crvene zvezde.

Seriju pogodaka otvorio je Savo Milošević u 17. minutu, a onda smo gledali ples Predraga Mijatovića po terenu. Čak četiri gola u toj utakmici dao je nekadašnji as Real Madrida.

Bilo je to u baražu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, u revanšu posle 7:1 za “plave” u Budimpešti.

Kraljevina Jugoslavija/SFRJ/SRJ – Mađarska 7-9-15

Naša reprezentacija (pod različitim imenima) i Mađarska odigrale su dosad 31 međusobnu utakmicu. Mađari su slavili 15 puta, naši fudbaleri 7, a devet duela završeno je bez pobednika. Sve to gol-razlikom 61:53 u korist Mađarske. Najubedljivija pobeda našeg tima je 7:1 (1997), a njihovog 4:0 (1959). Najviše golova postignuto je u duelu na Olimpijskim igrama 1964, kada je bilo 6:5 za Mađare.

Sutrašnja utakmica (20.45) nema toliku važnost, jer se igra u okviru Lige nacija koja – osim rejtinga – ne donosi mnogo toga, ali bi svakako bilo lepo da naši fudbaleri odigraju još jednu partiju poput one u Oslu. Još kada bi to ponovili i u sredu u Istanbulu (protiv Turske, takođe u Ligi nacija i, takođe, od 20.45)…

Nije, međutim, aktuelna generacija Mađara naivan rival.

U četvrtak su izabranici Italijana Marka Rosija protutnjali Sofijom i savladali Bugarsku 3:1 za mesto u finalu baraža za Evropsko prvenstvo, gde će 12. novembra ugostiti Island.

Pobedu su obezbedili Vili Orban (17. minut), Žolt Kalmar (47) i Nemanja Nikolić (75).

U septembarskim utakmicama Lige nacija savladali su Tursku u gostima 1:0, a izgubili kod kuće od Rusije 2:3. Uspeli su u toj utakmici golovima Šalaija i Nikolića da poslednjih 20 minuta učine zanimljivim, međutim, ne i da stignu ranije stečenu prednost rivala.

Selektor “orlova”, Ljubiša Tumbaković, sigurno će dosta promeniti sastav u odnosu na duel sa Norveškom, ali nesporan igrački kvalitet naših reprezentativaca, sada pojačan odličnom atmosferom u timu i podrškom javnosti, trebalo bi da donese prevagnu u korist Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike