Četiri opomene Zvezdi za proleće

07.12.2020

06:57 >> 08:26

0

Autor: J. T.

Crveno-belima se, ne tako davno, dešavalo da ostanu bez prednosti u drugom delu sezone

Četiri opomene Zvezdi za proleće
Copyright MN Press

Fudbaleri Crvene zvezde dominiraju Superligom Srbije. Imaju velikih devet bodova više od drugoplasiranog Partizana i kao prvi će na zimsku pauzu. Videćemo samo s kojom razlikom kada se odigraju preostala dva kola jesenjeg dela sezone, a u kojima se crveno-beli sastaju sa OFK Bačkom kod kuće i Metalcem u Gornjem Milanovcu, dok crno-beli igraju protiv Voždovca u gostima, pa dočekuju Mladost.

Deluje da izabranici Dejana Stankovića sigurno koračaju ka četvrtoj uzastopnoj, ukupno 32. tituli, ali četiri sezone iz prošlosti teraće ih da maksimalno ozbiljno pristupe zimskim pripremama i ne opuštaju se pre vremena.

Posebno jer dve u kojima su njihovi prethodnici u istom dresu ispustili prednost stečenu u prvom delu trke nisu bile tako davno.

Dvaput je Zvezdu prestigao najveći rival, Partizan, a po jednom Hajduk i Dinamo.

Prvi su to učinili Splićani, u sezoni 1949/’50, zatim Zagrepčani (1981/’82), a onda crno-beli u sezonama 2009/’10. i 2016/’17. 

ZVEZDINI PREOKRETI

Kada je reč o sezonama u kojima je Partizan imao prednost na zimskoj pauzi, ali se na kraju Zvezda radovala, to se dogodilo triput: 1952/’53, 1991/’92. i 2013/’14.

Govoreći o Superligi Srbije, Partizanovi preokreti došli su posle tri i šest bodova prednosti. Prvi put uspelo im je to pod komandom sadašnjeg trenera Aleksandra Stanojevića, koji je bio treći te sezone na Partizanovoj klupi.

Počeo je Slaviša Jokanović, već u septembru ga nasledio Goran Stevanović, a u aprilu je ekipu preuzeo Stojanović. Crveno-beli su u sezonu ušli sa Vladimirom Petrovićem Pižonom na klupi, ali je on iznenada smenjen u martu, iako je ekipa bila prva na tabeli. I dan-danas je nejasno zašto su tadašnji predsednik Vladan Lukić i njegovi saradnici odlučili da na mesto trenera umesto klupske legende postave Ratka Dostanića.

Zvezda je vodila sve do pet kola pre kraja, kada je na “Marakani” – pred praznim tribinama, zbog kazne od pet utakmica igranja bez podrške izrečene usled ranjavanja navijača tokom kup utakmice sa OFK Beogradom – poražena od Javora sa 0:1, golom Jovana Nikitovića iz penala, a dva kola kasnije i u Humskoj istim rezultatom. Igrač odluke tada je bio Radosav Petrović.

U sezoni 2016/’17, crveno-beli su vodili do četiri kola pred kraj i utakmice sa Voždovcem na krovu tržnog centra. Šokantan poraz od 2:3 značio je gubitak prvog mesta, a ubrzo potom i odlazak Miodraga Božovića, odnosno dolazak Vladana Milojevića.

Taj potez ispostavio se kao početak najuspešnijeg perioda po klub iz Ljutice Bogdana još od 1991. i evropske titule. I dalje traje, a na Dejanu Stankoviću i njegovim fudbalerima je da ga nastave.

Uz to što se izborila za šesnaestinu finala Lige Evrope, četvrtom uzastopnom titulom aktuelna generacija dodatno bi se upisala u klupsku istoriju kao jedna od najuspešnijih. Devet bodova prednosti je dobra zaliha, ali daleko od toga da je sav posao završen.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike