Srbija me fascinirala u Portugalu, bilo je sjajno! Hrvatski selektor za 24sedam otvorio dušu

20.12.2021

11:46

0

Autor: J. N.

Zlatko Dalić odveo Hrvate na novi Mundijal i dobio produžetak ugovora sa HNS

Srbija me fascinirala u Portugalu, bilo je sjajno! Hrvatski selektor za 24sedam otvorio dušu
Luka Modrić i Zlatko Dalić - Copyright Profimedia

Zlatko Dalić, fudbalski stručnjak koji je postao simbol za najvažniju sporednu stvar u Hrvatskoj, za 24sedam priča o svom timu, Srbiji, Mundijalu, žrebu za Katar...

Kada ste prošli put govorili za naš portal poželeli ste da se vaša i naša reprezentacija nađu u Kataru. Vaše želje su se ispunile. Kako se sada osećate posle još jednog uspeha, plasmana na Svetsko prvenstvo? 

- Mi smo se plasirali u Katar, ostvarili svoj cilj i mogu reći da nam je "pao kamen sa srca", jedan veliki teret je bio poslednjih meseci i stalni pritisak oko toga da li ćemo se plasirati direktno ili preko baraža. Odigrali smo dobro u ovom jesenjem delu kvalifikacija, napravili dobre rezultate i naročito dobro odigrali protiv Rusije, pobedili i završili kao prvi u grupi što je za nas jako važno. Zaista sam srećan i ponosan na još jedan uspeh hrvatske reprezentacije, ovo je još jedan uspeh svih nas i jako lep osećaj i sad imamo godinu dana mira i pripreme za Svetsko prvenstvo.

Poslednji sudijski zvižduk na utakmici sa Rusijom obeležile su vaše suze. Šta vam je tog momenta prolazilo kroz glavu?

- Kada je sudija odsvirao kraj osetio sam veliko olakšanje, jednostavno su me savladale sve te emocije, sav pritisak koji je bio i jednostavno nisam imao kontrolu nad tim emocijama. Znao sam da smo konačno ostvarili svoj cilj i da će sad sve biti lakše. Suze i emocije su u tom trenutku bile jače od mene i to nisam mogao sakriti.

Ko vam je prvi čestitao uspeh? 

- Te prve čestitke su bile od strane mojih saradnika i mojih igrača na terenu i onda kako to obicno biva, dobio sam puno poruka. Na mnoge nisam stigao da odgovorim i da se zahvalim ljudima.

Jedna od nagrada stigla je pre nekoliko dana, produžetak vašeg mandata kao selektora do 2024. godine? 

- Dobio sam ponudu od saveza da produžim ugovor i to sam prihvatio jer je za mene ponos i čast da vodim reprezentaciju svoje države, a mislim da imamo dobru reprezentaciju koja može da odigra još puno dobrih mečeva. Imam podršku saveza, podršku navijača, sjajnu reprezentaciju, a za mene je ovo divan posao koji volim. Mislim da sebi ne mogu priuštiti bolji i lepši posao od selektorskog.

Ono što je novost za hrvatsku reprezentaciju je to da se Mario Mandžukić priključio vašem stručnom štabu. Kakva su očekivanja kada je vaša saradnja u pitanju? 

- Moja želja je da se što vise tih bivših igrača reprezentacije uključi u stručni štab i rad reprezentacije. To je dobar put jer oni imaju svoje znanje i svoje iskustvo, svoju harizmu, svoju karijeru koja je velika i bitna i da onda mlađi igrači koji sad dolaze u reprezentaciju imaju za trenere one na koje mogu da se ugledaju. Ja ću zato dati sve od sebe da nekadašnje igrače koji žele da budu treneri uključim u taj posao jer su oni meni velika pomoć. Jedan od njih je upravo Mario Mandžukić za kojeg znamo kako je srcem igrao i bio borben igrač, on može puno toga da prenese mladim igračima i da bude od pomoći i meni i stručnom štabu. Moram da kažem da mi je izuzetno drago što se on priključio timu.

On je imao impresivnu igračku karijeru, odigrao je 89 mečeva i postigao 33 gola u dresu reprezentacije. Takođe je bio u vašem timu kada ste osvojili srebrnu medalju u Rusiji?  

- On je imao veliku fudbalsku karijeru koju je odlučio da prekine i upisao je trenersku školu. On je postigao najvažniji gol u istoriji hrvatskog fudbala u 109. minutu protiv Engleza u polufinalu Svetskog prvenstva i mislim da ima puno toga da pokaže mlađim generacijama koje dolaze.

Ko vam se od igrača najvise istakao tačnije koga biste pohvalili za trud i angažovanje i da li ima onih koji nisu pokazali dovoljno u kvalifikacijama? 

- Ne bih izdvajao igrače na one koji su bili bolji i koji su bili lošiji. Mi smo se plasirali na SP kao tim i mislim da ukoliko reprezentacija, bilo koja, ne funkcioniše kao tim i kao porodica ne može ostvariti rezultat, naročito ako nema zajedništva. Mi smo ga imali i pokazali kad je bilo najpotrebnije tako da ne želim da ističem pojedince jer važan je kolektiv, važna je ekipa!

Hrvatskoj reprezentaciji ovo će biti šesti put da će igrati na Svetskom prvenstvu. Kako vama zvuči ta brojka? 

- Ovo je Hrvatskoj 12. veliko takmičenje, dva smo propustili  jedno Svetsko prvenstvo i jedan Euro i smatram da Hrvatskoj uvek treba da bude cilj da se plasira na veliko takmičenje, a ako posle napravi i dobre rezultate to je samo plus. Mi smo mala država koja za konkurenciju ima jako velike zemlje tako da je ovo jako veliki uspeh za nas. Važan je kontinuitet, mi smo se šesti put plasirali na SP i to je važno zbog uspeha, rezultat i celokupnog hrvatskog fudbala.

U Rusiji ste napravili fantastičan rezultat i rekli ste nam prošli put da teško da neko može da ponovi takav uspeh. Da li sada mislite da možda bas vi i vaš tim možete da ponovite to?

- Rusija je bila nešto sjajno, drugo mesto na svetu, velika konkurencija i biće tesko tako nešto ponoviti. Trebaće vremena, trebaće godina, treba mladi igrači da stasaju. Naravno, mi ćemo pokušati da napravimo dobar rezultat u Kataru. Imamo dosta novih igrača, imamo sjajnu generaciju, mislim da će im trebati vremena da dostignu zrelost ali uz ove starije igrače koji ostaju u reprezentaciji, ti mlađi mogu puno da naprave. Naravno da priželjkujemo uspeh iz Rusije ali to će biti jako teško napraviti. 

Da li ste pratili reprezentaciju Srbije u kvalifikacijama i ako jeste sta je za vas bio najjači utisak? 

- Pratio sam koliko sam mogao cele kvalifikacije. Bili ste u borbi sa Portugalom, a ono što me posebno fasciniralo je poslednja utakmica u Portugalu koja je bila odlučujuća. Na gostujućem terenu, protiv domaće ekipe koja je bila favorit pokazati onako dobru igru, naročito drugo poluvreme, bili su odlučni, agresivni, od rezultata 0:1 vratiti se u igru i pobediti Portugal u gostima. Bilo je sjajno i Srbija se zasluženo plasirala na SP.

 

 

Kako vidite potencijalni meč Hrvatske i Srbije u Kataru?

- Čekaćemo žreb koji je 1. aprila sledeće godine, videćemo koga ćemo dobiti u grupi i naravno da bismo želeli da izbegnemo jake reprezentacije. Ako želiš napraviti nešto na SP moraš proći grupu, moraš proći jake protivnike tako da o eventualnim protivnicima ne bih sad govorio. 

Da li vas je neka reprezentacija iznenadila što mora kroz baraž do plasmana na SP kao što je to slučaj Portugala? 

- Mislim da su najveće iznenađenje Portugal i Italija koje kroz baraž moraju da traže svoje mesto u Kataru, a jedna od njih neće biti tamo. Italija je sigurno najveće razočarenje jer su aktuelni Evropski prvaci. To su ostvarili pre pola godine, a sad nisu uspeli da prođu kvalifikacije. 

- Moramo da pomenemo vašeg mentora Miroslava Ćira Blaževića, šta vam je rekao posle plasmana u Katar? 

- Ćiro je moje mentor i čovek koji mi je mnogo pomogao u karijeri. Čujemo se, komentarišemo, srećan je bio nakon uspeha. Jedan je od prvih koji mi je čestitao, koji veruje u mene i stalno me bodri. On je čovek koji je puno uradio za hrvatski fudbal, on za mene ostaje "trener svih trenera", jedan veliki gospodin i hvala mu na svemu što je uradio za mene i za fudbal.

Kraj je godine, kad podvučete crtu možete biti ponosni na uspeh. Šta biste poželeli sebi i fudbalskoj javnosti u novoj godini? 

- Rezultatski je ova godina za mene bila uspešna, ostvarili smo plasman na SP, na Euru smo prošli grupu, ispali od Španije, sve u svemu mogu biti jako zadovoljan. Poželeo bih svima nama da nas ova korona konačno zaobiđe, da svi zajedno počnemo normalno da živimo. Iskoristio bih priliku da svima poželim puno zdravlja, sreće i uspeha u novoj godini i da nam bude bolja nego što je ova bila. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike