A sad, po vizu za Katar! Uporni Azeri pali na „Marakani“, Srbija ide u Lisabon na utakmicu generacije!

12.10.2021

20:54

0

Azerbejdžan savladan, Vlahović spašavao posle kiksa Rajkovića

A sad, po vizu za Katar! Uporni Azeri pali na „Marakani“, Srbija ide u Lisabon na utakmicu generacije!
SRB_vs_AZE--025 - Copyright MN Press

Fudbalska reprezentacija Srbije igraće "finale" kvalifikacija sa Portugalom 14. novembra u Lisabonu, jer su večeras pobedom (3:1) na Marakani protiv Azerbejdžana zadržali pravo da u odlučujućem meču izbore vizu za SP u Kataru 2022.

Golove za Srbiju postigli su Vlahović iz penala u 30. i 53. minutu i Tadić sa bele tačke u 83. minutu. Jedini pogodak za goste postigao je Mahmudov u 45. minutu.

Utakmica je odigrana pred manje od 5.000 navijača, što se teško može opravdati lošim vremenskim prilikama, jer se nacionalni tim borio kao domaćin poslednji put u ovim kvalifikacijama. Izgleda da ovaj tim i selektor ispaštaju tuđe grehe i da će uz pobede morati da naprave još neki dodatni napor da bi zavredeli naklonost publike. Igra u drugom poluvremenu, majstorstvo Vlahovića, moglo bi da bude rešenje za ovaj problem.

Sa istim rasporedom na terenu, ali sa potpuno drugačijim ulogama igrača, Srbija je probala da od starta pritiskom natera protivnika na brzu kapitulaciju. Međutim, taktika nije imala "prođu". Nije bilo ničeg na Marakani od čega bi se otresiti Azerbejdžanci uplašili.

Ambijent - čak ni pozorišni. Igra "orlova" - problematična na više načina. Možda će se nekom učiniti paradoksalnom, ali Srbija je bila najdefanzivnija otkako je Piksi došao za selektora. Sa Veljkovićem i Nastasićem kao bočnim štoperima nije bilo prave saradnje sa Kostićem i Lazovićem po krilima kao kad su u timu Milenković i Pavlović, pa su tako tri centralna defanzivca kod svakog našeg napada ostajali gore na centru i ne pokušavajući da svojim ubacivanjem zbune goste.

To, naravno, nikako nije značilo da nam je odbrana bila sigurnija. Naprotiv. Dva puta se našim navijačima krv ledila u žilama od pokušaja azerbejdžanskog tima, ali jednom je mali ofsajd zaustavio akciju, a drugi put se Dadašov propisno obrukao šutirajući pored gola sa oko 15 metara.

Uprkos svim ograničenjima nije se odustajalo od bočnih udara i nije baš to bilo ni toliko loše, ali nekako te povratne lopte Lazovića i Kostića nisu pronalazile Jovića i Vlahovića u pravim položajima. Gol smo, ipak, postigli zasluživši ga upornošću i pravim profesionalnim odnosom, koji je zafalio Rajkoviću u 45.minutu, kada je dozvoljeno rivalu da izjednači. Mukom stečeni pogodak iz penala na jeftin način je anuliran poigravanjem našeg prvog golmana, tako da se u nastavku moralo sve ispočetka.

Suprotno nekim ranijim situacijama, Srbija je u drugom poluvremenu bila odlučnija, napadački konkretnija i usklađenija, ali šta je to vredelo kad je golman Magomedalijev pravim čudima među stativama zaustavljao već viđene pogotke. Ništa nije mogao u 53.minutu posle Vlahovićevog "otpatka" za 2:1, ali je zato zaustavljao Mitrovića, pre njega Jovića, Sergeja sve neverovatnim paradama.

Moguće je da bi golman gostiju postao junak utakmice da na terenu nije bio Vlahović. Posle dva gola zaradio je i penal. Navijači su želeli da ga on i izvede, time zaokruži nastup het-trikom, ali Tadić nije popustio novom velikom ljubimcu srpskih navijača. I pored glasnih zvižduka, kapiten je sa 11 metara stavio tačku na ovaj meč.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike