Legendarni treneri Zvezde i Partizana pripadaju retkom, elitnom, društvu stručnjaka, a uskoro im se pridružuje „Posebni“

03.09.2021

19:28 >> 19:39

0

Autor: Adam Štulić

Portugalac ulazi u klub 1000, u kojem trenutno ima samo 46 stratega

Legendarni treneri Zvezde i Partizana pripadaju retkom, elitnom, društvu stručnjaka, a uskoro im se pridružuje „Posebni“
Copyright Žoze Murinjo foto: Profimedia

Možete da ga volite ili ne volite, ali sve ono što je dosad uradio zaslužuje samo poštovanje. Žoze Murinjo je u Romi otvorio novu etapu u impozantnoj trenerskoj karijeri, koju će uskoro ukrasiti još jednom sjajnom brojkom.

Sledećeg vikenda, kada se, posle reprezentativne pauze, nastavi Serija A, legendarni Portugalac će ušetati u „klub 1000“, među retke trenerske ikone koje iza sebe imaju četvorocifren broj utakmica.

Trenutno se u odabranom društvu nalazi 46 stručnjaka, među kojima su i dva ogromna fudbalska imena iz bivše Jugoslavije, koji su, svaki na svoj način, obeležili deo istorije dva najveća srpska kluba Crvene zvezde i Partizana.

Ivica Osim foto: MN Press

Stariji „grobari“, koji su imali priliku da gledaju voljeni tim u jedinoj sezoni pod Ivicom Osimom, sigurno još ne mogu da prežale što „Štraus sa Grbavice“ nije duže potrajao na klupi kluba iz Humske. Na veliku žalost svih, pa i legendarnog trenera koji je Partizanu doneo trofej Kupa u sezoni (1991-92), ratni vihor ga je oduvao sa Topčiderskog brda, ali će „njegov“ Partizan ostati zapamćen kao jedan od „najlepših“ za gledanje u bogatoj istoriji crno-belih.

Osim je u ovom trenutku poslednji trener koji je u karijeri vodio najmanje hiljadu utakmica (1010), a na 29. poziciji, ispred legendarnog Mata Bezbija, nalazi se Dušan Bajević (1148 mečeva).

Nenad Kovačević, Dragan Stojković Piksi i Dušan Bajević foto: MN Press

Princ sa Neretve je u leto 2006. godine, za vreme predsednikovanja današnjeg selektora Srbije Dragana Stojkovića, na velika vrata ušao u Crvenu zvezdu. S pedigreom stratega koji je prethodno čuda činio u Grčkoj sa AEK, Olimpijakosom i PAOK, Bajević je na „Marakani“ dočekan uz „zvona i fanfare“, ali saradnja nije proteka onako kako su svi očekivali, pa je iz Ljutice Bogdana išetao usred utakmice s Vojvodinom, posle zahteva s tribina „Dušane, odlazi“!

Murinjo će u odabrano društvo ući utakmicom protiv Sasuoloa i trebalo bi da bude posebno oprezan ukoliko veruje u karmu. Jer, iako će Roma protiv ekipe čiji dres s puno uspeha nosi srpski reprezentativac Filip Đuričić, biti favorit, Portugalac će se sigurno setiti kako je upropastio jubilarni meč Arsena Vengera, čiji je Arsenal doživeo pravi debakl od Čelsija (6:0) 2014. godine.

Pročitajte još

Legedarni Francuz nalazi se na drugom mestu ove liste sa 1701 utakmicom u karijeri, a neprikosnoven je veliki Ser Aleks Ferguson, koji je trenirajući Ist Stirlingšir, Sent Miren, reprezentaciju Škotske, Aberdin i na kraju Mančester junajted odradio 2155 mečeva na trenerskoj klupi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike