Zaboravite frku oko stvaranja Super lige, pripremite se za rat FIFA i UEFA, samo što nije počeo

10.09.2021 | 12:43 >> 12:47

Autor: Dejan Petković

Dve najjače fudbalske organizacije imaju potpuno različite poglede na izgled sportskog kalendara

Copyright Arsen Venger/MN Press i Aleksander Čeferin/Profimedia

Dok Arsen Venger u ime FIFA pravi najbolji mogući plan za implementaciju svetskih prvenstava na svake dve godine, dotle na planeti raste broj protivnika takvoj ideji.

Prvi su u tome problem videli atletičari, odnosno njihov zastupnik predsednik Atletske federacije Sebastija Kou, a potom se oglasila i UEFA preko prvog čoveka Aleksandera Čeferina koji je kratko i jasno poručio šta misli o ideji – “ubijanje fudbala”.

Kada se tome doda da je Premijer liga zajedno sa 36 nacionalnig takmičenja potpisala izjavu i navela u njoj da se nepokolebljivo protivi predlogu FIFA o novom kalendaru takmičenja. Venger je kao direktor razvoja u FIFA rekao da bi njegov plan mogao da se sprovede od 2028. godine, nekoliko nedelja pre Olimpijskih igara u Los Anđelesu. Zato je čuveni srednjoprugaš Kou na pitanje britanskog Gardijana da li bi učestali fudbalski turniri na najvišem nivou mogli da uguše ostale olimpijske sportove tokom leta, odgovorio kratko – “da!”.

Copyright Arsen Venger na stadionu Crvena zvezde/MN Press

– Ne vidim dobar razlog za to. Ovde možda postoje privatni interesi, ali letnji sportovi štite raznolikost. Dvogodišnje Svetsko prvenstvo neizbežno će se sukobiti i sa Olimpijskim igrama – rekao je Kou i nastavio:

– Veliki sam ljubitelj fudbala, ali bojim se da ćete mnogo igrača staviti pod veliki fizički stres. Svi klubovi i lige se tome protive. I moj instinkt kaže da možete da ugurate stvari u kalendar ako zaista želite, ali ponekad manje postane više.

Čeferin je bio još oštriji u kritici Vengerovog predloga.

– Možemo odlučiti da ne igramo na SP. Koliko ja znam, Južnoamerikanci su na istoj strani. Pa sretno sa takvim Svetskim prvenstvom. Mislim da se to nikada neće dogoditi jer je toliko protiv osnovnih fudbalskih principa. Igrati svakog leta jednomesečni turnir za igrače je to ubistvo – rekao je Slovenac koji je imao na umu da iz iste kuhinje dolazi predlog da se svake druge godine igraju i kontinetalni šampionati.

Čeferin, međutim, najavljuje za sledeći utorak sastanak 55 članica UEFA i obećava da neće uvesti EURO svake dve godine ako prođe novi kalendar.

– Možda bi to bilo dobro za UEFA u finansijskom smislu, ali problem je što bismo tako ubili fudbal. Ubijamo igrače. Ne vidim klubove koji dozvoljavaju igračima da odu i to bi nas potpuno podelilo. Razgovarao sam sa Zvonimirom Bobanom i on mi je rekao je da se igrači ne mogu potpuno oporaviti od Svetskog prvenstva ili EURO do novembra. Zamislite da se to dešava svake godine.

Na drugoj strani, bivši menadžer Arsenala rekao je da ima podršku većine članica FIFA i da će konačna odluka biti “demokratska”, a da je treba očekivati do novembra.

Copyright Tanjug/Richard Juilliart/UEFA via AP,

Na pitanje o mogućoj pobuni, bivši menadžer Arsenala je odgovorio:

– Ako ljudi imaju bolje ideje, otvoren sam za to. Pozdravljam svaku ideju koja je bolja od moje. Ali ubeđen sam svi možemo da prihvatimo da je ovo najbolje rešenje.

FIFA je juče saopštila da se Japan povukao kao domaćin Svetskog klupskog prvenstva 2021. godine zbog situacije sa Covidom u zemlji. Novi organizator biće naknadno objavljen.

Fudbal posle krize sa formiranjem Super lige dbija novi povod za velike podele i lomove.

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam