Tragedija koja ne prestaje da boli: Dve godine od pogibije Argentinca Emilijana Sale

21.01.2021

19:33 >> 20:03

0

Avionska nesreća odnela je život talentovanog argentinskog napadača

Tragedija koja ne prestaje da boli: Dve godine od pogibije Argentinca Emilijana Sale
Copyright Profimedia

Na današnji dan 2019. godine tragično se okončao život argentinskog napadača Emilijana Sale. Dve godine od aviosnek nesreće koja je zauvek odnela talentovanog napadača još nije završen spor između francuskog Nanta i Kardifa.

Sala će ostati zauvek u srcima navijača “kanarinaca”, gde se dokazao i golovima napravio igračko ime zbog čega su ga poželeli da dovedu u Kardif, u redove tadašnjeg premijerligaša. Bio je to 21. januara 2019. Na putu za Kardif, mali avion sa nesrećnim fudbalerom kao jedinim putnikom je usled jakog nevremena i neiskustva pilota da savlada sve neprilike, završio u moru.

Telo 28-godišnjeg argentinskog napadača, čiji je nestanak zaprepastio planetu, pronađeno je u olupini letelice, “Pajper PA-46 Malibu” posle više od dve nedelje intezivne potrage. Izvadili su ga ronioci sa 67 metara dubine, dok ostaci pilota Dejvida Ibotsona nikad nisu pronađeni. Istraga britanskog biroa koja je završena u martu prošle godine godine zaključila je u izveštaju da je David Ibotson izgubio kontrolu nad letelicom tokom manevra kojim je želeo da izbegne loše vreme i vidljivost.

Istražitelji su takođe naglasili da let nije izveden u skladu sa standardima koji važe za komercijalne letove. Pilot se oslanjao na vid, tokom noćnog leta, po teškim vremenskim uslovima, iako nije imao dozvolu da upravlja tom vrstom letelice ili da leti noću. Avion je pao brzinom od 435 kilometara na sat, što isključuje mogućnost preživljavanja njegovih putnika. Veruje se da je Sala bio orovan ugljen-monoksidom pre nego što se avion srušio u more.

Uporedo sa traženjem razloga koji su doveli do ove tragedije, pred sudom u Nantu se poveo spor između Kardifa i francuskog kluba. Velšani, koji su poveli spor, nameravaju da utvrde na suđenju ulogu škotskog agenta Vilija Mekaja kao posrednika u transferu, kao i umešanost uprave Nanta i njegnog predsednika Valdemara Kite u organizaciji tragičnog leta. Nant i dalje insistira da dobije 17.000.000 evra obeštećenje za transfer Sale u Kardif, koji sa druge strane, odbija da plati pozivajući se na nepravilnosti u radu i u organizaciji leta.

Pročitajte još

FIFA je već dala presudu u korist Nanta naloživši Kardifu da plati prvu tranšu vrednu 6.000.000, dok Kardif pokrenuo spor i pred Sportskim sudom u Lozani, Prvo ročište će se održati tokom ovog proleća.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike