Liga šampiona: Ko mora da pobedi, a ko može da „meša karte“?

01.12.2020

07:28 >> 07:50

0

Zanimljivo kolo u elitnom takmičenju

Liga šampiona: Ko mora da pobedi, a ko može da „meša karte“?
Copyright Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Najbolji evropski fudbal se ponovo igra. Zbog pandemije koronavirusa i svega što se dešava više nema poznatih dvonedeljnih pauza između termina. Grupna faza će biti završena već naredne nedelje.

No, do tada ima da se odigra jedno celo kolo, utakmice su na programu u utorak i sredu, a sve to možete pratiti uživo na kanalima „Arene sport“.

Pre svega toga je portal „24sedam“ napravio analizu grupa i toga kome su tri boda imperativ, a ko može da odmara glavne igrače i da „meša karte“.

GRUPA A

Tabela: Bajern Minhen 12, Atletiko Madrid 5, Lokomotiva Moskva 3, Salcburg 1

U prvom terminu (18.55) u Moskvi igraju Lokomotiva i Salcburg. Matematika je jasna, tri boda su neophodna i jednima i drugima ako žele da ostanu u trci. Ekipa srpskog trenera Marka Nikolića je do sada ostvarila tri remija (Salcburg i dva puta Atletiko). Remi bi im i ovde, u teoriji, bio dovoljan, mada bi to više vodilo ka trećem mestu i Ligi Evrope, nego borbi za neko od prva dva.

Pročitajte još: Srpski trener Marko Nikolić preživeo na klupi Lokomotive

Sa druge strane austrijska ekipa mora da slavi, nerešen ishod bi ih ostavio u teorijskoj borbi za treću poziciju, poraz bi značio da će Atletiko na kraju dočekati samo u meču za prestiž…

Drugi par, od 21.00 čine Atletiko Madrid i Bajern. Trener gostiju Hans-Diter Flik je odlučio da odmara nosioce igre, doduše neki su i povređeni. U Madrid nije poveo Dejvisa, Gorecku, Levandovskog, Kimiha, Nojera, Tolisoa, Martineza, Sara, Tilmana. Razlog je jasan, čak i dva ubedljiva poraza ne mogu da ih pomere sa prve pozicije.

Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Za razliku od njih gladijatori Čola Simeonea moraju da dođu do tri boda i pokažu zbog čega su, posle žreba, bili proglašeni za sigurnog prolaznika u narednu fazu. Bavarci jesu oslabljeni, Madriđani jesu favoriti, ali nikada ne treba potceniti Nemce…

GRUPA B

Tabela: Borusija Menhengladbah 2, Real Madrid 7, Šahtjor 4, Inter 2

Od 18.55 će se igrati prvi meč ove grupe. U Kijevu će Šahtjor dočekati Real, a Inter će navijati za španski tim. Madriđani gotovo sigurno neće obraćati pažnju na stanje na tabeli u ovom meču. Razlog je prost – osveta.

Šahtjor ih je na startu takmičenja deklasirao, rezultat možda to ne govori (3:2), ali igra i dešavanja na terenu su bili takvi da je sve moglo da bude rešeno mnogo ranije i ubedljivije u korist današnjeg domaćina. Imaće i ukrajinska ekipa za šta da igra, prvo za bodove koji bi mogli da ih ostave u igri za nokaut fazu, a drugo iskupljenje za navijače pošto su u prethodna dva meča dobili dva šamara od Borusije (dva poraza, ukupan skor 10:0).  Dobra vest za Zidana je što se Benzema vraća u tim, a loša je što neće biti povređenog Azara.

Pročitajte još: Da li će Konte dobiti otkaz u Interu do Božića?

Od 21.00 Borusija na svom stadionu ima priliku da ostvari istorijski uspeh za klub, jer bi im tri boda protiv Intera osigurala prolaz. Nalaze se u odličnoj formi i kada se na to doda da su u pet poslednjih mečeva postizali golove u prvih 20 minuta, onda je jasno kakav napadački potencijal imaju.

Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

U odnosu na njih, tim iz Milana je u situaciji „biti ili ne biti“. Neophodne su im dve pobede, protiv Menhengladbaha i Šahtjora, da bi postojale teorijske šanse za prolaz. Sve osim trijumfa im večeras znatno komplikuje situaciju. Uz to se sve češće priča da bi Antonio Konte mogao da dobije otkaz zbog slabih partija u eliti, tako da će ovaj susret i za njega biti motiv više.

GRUPA C

Tabela: Mančester siti 12, Porto 9, Olimpijakos 3, Marselj 0

U ovoj grupi su stvari prilično jasne. Samo pravo čudo može da spreči Siti i Porto da prođu dalje, tako da će se veća borba voditi za treću poziciju i Ligu Evrope.

Pročitajte još: Gvardiola ponovo pričao o Mesiju

Posebno pošto jedan od mečeva igraju upravo prva dva tima, u Portugaliji. Pep Gvardiola bi, zbog činjenice da su već prošli i da su mu igrači potrebniji u Premijer ligi, mogao da napravi određene rotacije. „Zmajevi“ sa druge strane mogu da igraju i na remi, pošto im je i to dovoljno. Trener Konsisao neće moći da računa na Marka Grujića koji je u prošlom kolu dobio crveni karton.

Gledajući bodove, znatno zanimljivije bi trebalo da bude na „Parku Prinčeva“. Marselj mora da pobedi, jer nema nijedan poen posle četiri kola, dok Olimpijakos može i sa bodom da obezbedi treće mesto. U Pireju su ih savladali minimalnim rezultatom, a u slučaju istog broja bodova se gleda međusobni skor.

MN Press

Na terenu se neće naći srpski igrači, pošto su i Nemanja Radonjić i Lazar Ranđelović povređeni.

GRUPA D

Tabela: Liverpul 9, Ajaks 7, Atalanta 7, Midtjiland 0

Gledajući stanje na tabeli ovo je jedna, od dve, najzanimljivije grupe u Ligi šampiona. Jirgen Klop je zbog povreda, korone i umora u prošlom kolu protiv Atalante previše kombinovao i to mu se obilo o glavu. Italijani su odneli sva tri boda sa „Enfilda“.

To ne samo da je dodatno zakomplikovalo situaciju u grupi, nego je okršaj između Liverpula i Ajaksa učinilo još zanimljivijim. Tri boda su potrebna i jednima i drugima, ali im u isto vreme odgovara i podela bodova.

Pročitajte još: Liverpul u ogromnim problemima: Van Dajk mora na operaciju, sezona najverovatnije završena!

Zvuči čudno, ali tako je. Neverovatan šok bi morao da se dogodi pa da Atalanta ne uzme ceo plen protiv Midtjilanda kod kuće, ako se to dogodi, a u Engleskoj bude remija stanje na tabeli bi bilo ovako – Liverpul 10, Atalanta 10, Ajaks 7, Midtjiland 0.

Deluje da to nikako ne odgovara „kopljanicima“, ali Dušan Tadić i ekipa bi u tom slučaju držali sudbinu u svojim rukama. U poslednjem kolu bi u direktnom duelu sa Atalantom rešavali pitanje prolaska u nokaut fazu, odnosno plasmana u Ligu Evrope. Istu situaciju bi imali i „crveni“ koji bi dočekali danskog predstavnika na stadionu Borusije Dortmund i tako stavili tačku.

Profimedia

Sve u svemu, biće zanimljivo na većini stadiona…

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike