Srbija zaslužuje boljeg od Slaviše Kokeze!

01.03.2021

14:17 >> 20:00

0

Autor: 24sedam

Ako ima malo časti, Kokeza mora da podnese ostavku

Srbija zaslužuje boljeg od Slaviše Kokeze!
Copyright MN Press

Srbija zaslužuje boljeg od Slaviše Kokeze!

Valjda je svakome jasno kao dan da predsednik Fudbalskog saveza Srbije ne može da bude čovek koji je u nedelju odbio poligrafsko ispitivanje i tako izbegao da odgovori na pitanje da li je učestvovao u pripremanju ubistva predsednika Srbije!

Tako nešto bilo bi dovoljno za svakog ko u sebi ima trunku časti da odmah podnese ostavku! Momentalno i bez oklevanja.

Kokezu je nedavno u vezu sa ljudima kao što je Veljko Belivuk, optužen za najteža i najsurovija krivična dale, doveo Aleksandar Kajmaković zvani Aca Bosanac, posvedočivši da mu je Kokeza preporučivao usluge Velje Nevolje za obezbeđenje u restoranima koje je držao. Sama ta činjenica bila bi dovoljna za nekoga drugog da odstupi s mesta na kome se nalazi. A razlozi za Kokezin odlazak samo se talože, posle svega onoga čemu je čitava Srbija mogla da svedoči.

Sama činjenica da je Kokeza tokom nedelje i ponedeljka predstavljen u regionalnim i stranim medijima kao „predsednik srpskog fudbalskog saveza koji je priveden u policiju zbog veza sa mafijom“ bila bi dovoljna da čovek koji misli dobro FSS kaže – odlazim. Ugled u svetu institucije kakva je Fudbalski savez Srbije sada je značajno poljuljan i teško da može da se oporavi dok se ne dogodi promena koja je neophodna.

Da li FSS može sebi da dozvoli da ga u Komisiji nacionalnih fudbalskih federacija UEFA – a Kokeza je deo tog organa, predstavlja čovek za koga se priča da je povezan sa onima koji su optuženi za najteža krivična dela? Da uz ime FSS stoji i činjenica da njegovo ime predstavlja neko ko je odbio da odgovori na pitanje koje zvuči tako zastrašujuće. A sigurno da se i predsednik UEFA Aleksander Čeferin drži za glavu pitajući se kako mu i dalje u ovom organu sedi čovek koji se dovodi u vezu sa pripremanjem ubistva predsednika Srbije!

Profimedia

U fotelji na Terazijama 35 Kokeza je od 20. maja 2016. godine. Na tom mestu je nasledio Tomislava Karadžića, dobivši jedinstvenu podršku skupštinskih delegata. Tada mu je poveren četvorogodišnji mandat, koji je trebalo da traje do maja 2020. godine, a posle vanrednih izbora marta 2019. „nagrađen“ je novim mandatom do 2023. godine. Taj proces su osporili predstavnici Sindikata profesionalnih fudbalera, uz objašnjenje da je izbore raspisalo neodgovarajuće telo.

Dok mu Karadžić praktično bez borbe nije predao fotelju, malo je ljudi u svetu fudbala uopšte i čulo za Slavišu Kokezu. Zvanična biografija kaže – rođen je 1977. godne u Sarajevu, a fudbalsku karijeru je započeo u Čeliku iz Zenice, gde je igrao za mlađe kategorije ovog kluba od 1985. do 1991. godine. Njegov početak fudbalskog dela karijere u Srbiji vezan je za FK Brodarac, u kome je bio od 1999. do 2014. godine. Kasnije je bio deo uprave Crvene zvezde, pa prvi čovek Fudbalskog saveza Beograda.

A čime to Kokeza ima da se podiči od kada je stigao u FSS? Jedini uspeh kojim može da se podiči je plasman reprezentacije na Mondijal 2018. godine. A ni tu ništa nije bilo kako treba. Počevši od toga da je smenio Slavoljuba Muslina, selektora koji je doveo Srbiju na SP, do toga da je skinuo kapitensku traku sa ruke lidera generacije Brarnislava Ivanovića.

MN Press

Kokezina vladavina u FSS ostaće zapamćena i po tome što su svi koji su mu se na bilo koji način suprotstavili plaćali ceh. Najčešće se tako nešto dešavalo u komisijama koje su vezane za suđenje. Menjao je sportske direktore, selektore, a bilo je čak i priče, koliko god ona neverovatno zvučala, da je i sam želeo da zaigra na jednom meču.

Nije imao dovoljno časti da sam odstupi kada Srbija nije uspela da iskoristi zicer i eliminiše Škotsku u finalu baraža za odlazak na EP, takmičenje na kojem nas nema dve decenije. Umesto da prizna da nije uspeo, da podvije rep i kaže – odlazim kao prvi čovek organizacije čija reprezentacija nije uradila ono što je morala, on je prodao priču „svi smo krivi“. Ceh je tada, po običaju, platio neko drugi – tadašnji selektor Ljubiša Tumbaković.

I onda je Kokeza lansirao novu dimnu zavesu. Trajala je dugo saga oko dolaska Dragana Stojkovića Piksija na mesto novog selektora. Priča koja je trajala, trajala i trajala…

Svoje pravo lice Kokeza je pokazao u momentu kada je naišao na kritike Nemanje Vidića. Dopustio je sebi da se upusti u verbalni rat sa čovekom koji je oduvek važio za igrača sa izraženim „ja“ i koji interesno ni na koji način nije povezan sa Srbijom. Čudili su nam se tada iz kolevke fudbala, ko je taj čovek koji napada bivšeg kapitena njihovog velikana Mančester junajteda. Ma nisu mogli čudom da se načude.

I kada smo već kod Engleza, nije loše podsetiti kako se kod njih to radi. Recimo, pogledajmo šta se desilo kada je Greg Klark podneo ostavku na mesto predsednika njihovog saveza. Tada je upotrebio reč koja je protumačena kao rasistička prilikom opisa tamnoputih fudbalera. I šta se desilo? Odmah je podneo ostavku.

Pročitajte još

Šta mislite, koliko bi prošlo vremena od trenutka kada bi predsednik FS Engleske bio pozvan na razgovor u policiju do momenta kada bi u medijima moglo da se pročita – prvi čovek FA je podneo ostavku.

Ako Slaviša Kokeza ima makar malo časti u sebi, više ni dana neće biti predsednik Fudbalskog saveza Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike