"Fudbal se vraća kući": Britanci su spremni da preuzmu organizaciju EP, kreću po domaćinstvo Mundijala 2030. godine

02.03.2021 | 06:11 >> 06:36

Autor: Adam Štulić

Premijer Boris Džonson objavio velike planove

Copyright Profimedia

Britananski premijer Boris Džonson ponudio je čelnicima UEFA da Engleska bude domaćin celog turnira predstojećeg EP, čija će se polufinala i finalna utakmica igrati na londonskom “Vembliju”.

– Jedni smo od domaćina EURO. Kod nas će se igrati polufinala i finale. Ukoliko UEFA želi, spremni smo da se još neke utakmice igraju kod nas, ali u ovom trenutku ta odluka je na njima – kazao je premijer Velike Britanije, podstaknut  izjavama ministra zdravlja Meta Henkoka, koji je istakao da dve vakcine koje se koriste u Velikoj Britaniji već spašavaju živote i daju dobre rezultate s obzirom da broj hospitalizovanih pacijenata opada brže nego što su očekivali.

Ostrvski mediji pišu i da se njihova Vlada neće zaustaviti samo na tome, već žele da odu korak dalje i uđu u trku za dobijanje organizacije Mundijala 2030. godine.

– Mnogo želimo da fudbal “vratimo kući” 2030. godine. Smatram da je to pravo mesto. Ovde je dom fudbala, to je pravo vreme. To bi bila prelepa stvar za celu zemlju – rekao je sa “San” Boris Džonson.

Pročitajte još

Pojedina saznanja govore da ministar finansija Riši Sunak planira da uloži 2.8 miliona funti u promociju Velike Britanije i Isrske za zajedničku organizaciju Mundijala koji bi trebalo da se odigra za devet godina, dok bi se još 25 miliona funti iz nacionalnog trezora uložilo u infrastrukturu i izgradnju oko 700 novih terena širom Ujedinjenog kraljevstva.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam