Lakši put do elite: Zbog čega je važan koeficijent klubova?

04.12.2020

07:44 >> 08:03

0

Autor: D. B.

Crvena zvezda je prvi put od uvođenja aktuelnog načina bodovanja stigla do 50. mesta u Evropi

Lakši put do elite: Zbog čega je važan koeficijent klubova?
Copyright Srđan Spiridonović, MN Press

Proleće u Evropi je obezbeđeno. Obezbeđen je i značajan priliv novca u klupsku kasu (do sada nešto više od osam miliona evra, uz mogućnost da se pobedom protiv Libereca u poslednjem kolu zaradi id dodatnih 570.000 evra). Ali, još jedan segment je vrlo važan kada su u pitanju fudbaleri Crvene zvezde.

Rečenica Zvzedine „hobotnice“ Milana Borjana posle „nule“ protiv Hofenhajma tek dan kasnije dobijaju na značaju.

Nije mala stvar osvojiti 10 bodova, nezgodna je grupa bila, ostavili smo srce na terenu, borili smo se za klub. Najvažnije da smo osvojili dovoljno bodova na prođemo dalje, a sad idemo u Liberec da popravimo taj saldo i osvojimo još bodova za koeficijent – poručio je Borjan posle remija sa Nemacima.

Baš taj deo priče, vezan za koeficijent crveno-belih, je treća najvažnija stvar.

Prvi put od kada je UEFA uvela taj način bodovanja, Crvena zvezda je u top 50 timova Starog kontineta.  Pažljivi statističar rezultata beogradskog kluba, twitter korisnik „Playtony“ predstavio je tabelu trenutnih koeficijenata klubova u Evropi koji kaže da je šampion Srbije trenutno na 50. mestu.

A zašto je ova tabela bitna? Pa sve je vezano za status nosioca na žrebu za evropska takamičenja sledeće sezone. U Superligi Zvezda maršira ka novoj titulu, a ako uspe da upiše i četvrtu uzastopnu titulu, ponovo će u kvalifikacije za Ligu šampiona. Priča o tome ko bi mogli da budu rivali je na suviše dugom štapu, ali ono što ova pozicija donosi je siguran status nosioca u 3. kolu kvalifikacija za elitno klupsko takmičenje, a može da se dogodi i da bude nosilac i u plej-ofu.

Kalkulacija je i dalje mnogo, nepoznanica je i dalje suviše, ali je po onome što sada može da se zaključi Zvezdi potrebno za mesto nosioca u plej-ofu kvalifikacija da budu bolji u konačnom plasmanu od Jang bojsa pošto su juče pretekli švajcarski tim i potrebno je da ostanu bolji od njih. Dobra stvar bi bila i eliminacija škotskog Seltika, a crveno-beli mogu da prestignu i prvaka Češke ukoliko to budu Viktorija, Slavija ili Sparta.

Zbog svega toga je sada još jače odzvanjaju reči Milana Borjana.

Pročitajte još: Ko bi mogli da budu rivali Zvezde u sledećoj rundi Lige Evrope

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike