Stojković pred debi: Imam jasnu sliku tima koji će vratiti optimizam narodu

23.03.2021

16:10

0

Autor: D. B.

Poslednje obraćanje medijima selektora Stojkovića uoći početka kvalifikacija za SP

Stojković pred debi: Imam jasnu sliku tima koji će vratiti optimizam narodu
Copyright MN Press

Optimizam je tu. Prave poruke su upućene, a novi selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi uverava i shvaćene. Deluje da su “orlovi” spremni za novi početak.

Na startu Republika Irska. Tim koji obično ne pobeđuje Srbiju. Ali i tim koji retko gubi od nacionalnog tima Srbije. Pobeda bi bila idealan početka puta koji bi na kraju trebalo da odvede ekipu koja je od danas i zvanično dobila novog kapitena na Mondijal 2022.

Svoj karakter Stojković je možda najbolje pokazao u momentu kada je upitan da li zna za podatak da Srbija 11 godina nije pobedom započeka kvalifikacije za neko veliko takmičenje.

Nisam znao za taj podatak. Učinićemo sve da srušimo sutra tu tradiciju. Uostalom, one su tu da biste imali šansu da ih obrnete u vašu korist – objasnio je Stojković.

Deluje da je upravo ova vrsta samopouzdanja nešto što je nedostajalo “orlovima” ranije. A samopouzdanje Stojkoviću ne manjka. A i kako bi. Ipak je on Piksi.

Iskren da budem ne obraćam previše pažnje na Republiku Irsku i njihov sastav – počeo je odgovor na pitanje da li zna koliko su Irci desetkovani doputovali u Beograd i da će im braniti trećeligaški golman: – Znam ono što trener treba da zna da bi mogao da igračima obrati pažnju. Poštujem Irsku, a to ko će im braniti… Dobro je što golman ne igra, nego samo brani.

O tome da ima malo vremena da prenese svoje zahteve igračima Piksi ne želi ni da polemiše. Kaže, ima dovoljno vremena za sve.

Ovo je prva utakmica. Veoma teška i veoma značajna. Ne postoji garancija u fudbalu da ćete pobediti ili da ćete izgubiti. Zato je sve i interesantno. Veoma je važno i kakvu igru prikažete. Nekada možete da budete mnogo bolji i da ne pobedite, a nekada i obrnuto. Naše misli su usmerene da odigramo dobro, da dominiramo i da pobedimo. Zbog toga se i spremamo. Nisam zadovoljan nerešenim. Učinićemo sve da startujemo pobedom i duboko verujem da možemo.

Ne želi Stojković da upadne u zamku i da unapred upisuje pobedu protiv Iraca pred dolazak Portugalaca u Beograd (27. mart).

Ne postoji razlika u utakmicama koje slede. Svaka će tražiti maksimum mogućnosti i kvaliteta. Ne možete da birate raspored. Sudbina je htela da moja prva utakmica bude protiv Iraca u Beogadu. Tu ne mogu ništa da promenim.

Nema kod Stojkovića ni ideje da upadne u drugu zamku, onu u kojoj bi govorio o tome da li će Srbija izaći sutra uveče sa dva napadača.

Svi igrači koji imaju ofanzivne karakteristike su napadača. Ne smemo sebe da limitiramo. Može i sa dva, ali može i sa tri. Videćemo sutra. Tim imam u glavi i sigurno neću čekati poslednji momenat da se odlučim. Nisam imao problema što se tiče izbora igrača. Nemam dilemu i imam čistu i jasnu sliku u glavi.

Pročitajte još

Pokušao je Piksi i da dočara da li je osetio na prvim treninzima i kod igrača optimizam koji njega krasi od momenta kada je preuzeo mesto selektora.

Nalazimo se na zajedničkom projektu. Ulog je veliki. Odlazak na SP je prioritet i obaveza koji igrači moraju da shvate. Mnogo je lepo biti na Mondijalu, a važno je iz mnogo stvari, pište i fudbalsku istoriju. Optimista sam po prirodi i ne želim da se predam. Pratim igrače, gledam kako se ponašaju i ništa više ne tražim nego da budu kao u klubovima. Ne tražim da lete, već da igraju lep, dinamičan fudbal koji će vratiti optimizam narodu. Oni to mogu. Neće biti lako, ali moramo da budemo spremni na velika dela – objasnio je Piksi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike