Novinari za 24sedam: Šta očekuje "sedma sila" od Piksijevog debija protiv Irske

24.03.2021

07:07 >> 08:18

0

Mini anketa našeg portala pokazuje da selektor uživa veliko poverenje, uprkos činjenici da se večeras po prvi put predstavlja Srbiji kao trener

Novinari za 24sedam: Šta očekuje "sedma sila" od Piksijevog debija protiv Irske
Copyright MN Press

Za vreme stare Jugoslavije navijači su sa nestrpljenjem čekali veće pauze na takmičarskom kalendaru kako bi gledali utakmice reprezentacije protiv selekcije novinara.

Narod je po običaju bio na strani ekipe sa predstavnikom “sedme sile” na klupi, jer se u zemlji sa 23.000.000 selektora verovalo da onaj odabrani od strane FSJ nikad nije birao najbolje za plavi tim.

Danas se manje sumnja. Postavi se povremeno pitanje opravdanosti ponekog selektorovog poziva, ali nema više te konfrontacije. Nova vremena ili manji izbor dobrih fudbalera kao da su stvorila veću saglasnost selektora i novinara, a kada bi se ona mogla izmeriti pred meč sa Republikom Irskom, sigruno bi se na toj vagi poverenja pojavila najveća moguća vrednost. Piksi je od novinara dobio jednoglasnu podršku, delom zbog starih zasluga, delom što se prihvatio teškog zadatka na razvalinama Fudbalskog saveza Srbije pred sam početak kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine.

U maloj anketi pred meč sa Republikom Irskom (20.45, stadion “Rajko Mitić”) novinari poznatih sportskih redakcija su za 24sedam istakli veru u pobedu “orlova” na Piksijevom selektorskom debiju i njegovu harizmu kao važan stimulans igračima na startu novog ciklusa kvalifikacija.

Vladimir Tomković, zamenik urednika sportske redakcije dnevnog lista Informer:

– Odmah ću reći da očekujem pobedu. Moguće da ona neće biti izražena većom razlikom od jednog gola, ali verujem da ćemo gledati dobru igru naše reprezentacije. Tako razmišljam jer će igrači biti motivisani da se pokažu pred novim selektorom, a siguran sam i na osnovu pročitanih izveštaja da će Piksi sa svoje strane doprineti većoj motivaciji. Naravno, igraće svoju ulogu i to što su ostavili onakav utisak protiv Škotske, pa će još jednom dobrom partijom tražiti način da se iskupe pred navijačima za taj neuspeh – kaže  Tomković i nastavlja:

MN Press

– Što se tiče sistema, mislim da je meč sa Irskom kao stvoren da se zaigra sa dva napadača, s tim da bi jedan po obavezno morao da bude Dušan Vlahović zbog forme u kojoj igra za Fjorentinu. Irska nema tim na nivou kvaliteta od pre četiri godine i to je jedan od osnovnih razloga što bismo mogli isprobati tim sa dva špica, mada mi neki predosećaji kažu da ćemo ponovo zaigrati sa jednim napadačem. Dobra stvar je što po prvi put ne cure informacije iz reprezentacije, pa tako nismo došli ranije ni do spiska, a ni sada nismo sigurni kakav će tim izaći na Piksijevom debiju.

Aleksandar Joksić, novinar portala Mozzartsport:

– Kada pričam o početku mandata novog selektora prva stvar koju uočavam kod njega je jedna ogromna energija i veliko samopouzdanje dok priča o reprezentaciji. Takav stav Piksija mnogo mi se dopada. Izuzetno cenim tu osobinu, takvu energičnosti i posvećenost poslu kod ljudi i zato mislim da će njegov entuzijazam preći dobrim delom i na igrače. Kada govorimo o stilu igre, on ostaje za nas velika nepoznanica iz jednostavnog razloga što ga još nismo upoznali kao trenera, pa je zato teško pričati o formaciji ili igračima za meč sa Irskom. Očekujem da će prednost dobiti Vlahović u napadu, možda će se dogoditi jedna promena u veznom redu, ali verujem da će Piksijeve zamisli biti bliske Tumbakovićevim rešenjima sa kraja mandata, jer nije bilo dovoljno vremena za veće promene – ističe Joksić i dodaje:

– Irska je tim sa brojnim problemima. Oni i sa najboljim sastavom imaju u pristupu “ne primiti gol” kao prvi cilj, pa upravo zbog toga predviđam jednu, možda dosadnu utakmicu nakon koje bismo morali da slavimo pobedu 1:0 ili 2:0.

Aleksandar Radonić, novinar dnevnog lista Kurir:

– Ono što bih voleo da se desi je da Piksi samo pola svojih zamisli sprovede u delo, pa će i to biti dovoljno da startujemo u kvalifikacije sa sigurna tri boda. Kakvi god da su Irci kao ekipa, njih kao narod krasi ta fanatična borbenost i naš selektor mora da ima to na umu kada bude stvarao tim i taktiku za meč. A naših startnih 11 imaće trojicu štopera pozadi, dvojicu zadnjih veznih Nemanju Gudelja i Nemanju Maksimovića, sa strane Filipa Kostića i Darka Lazovića i napred Dušana Vlahovića, uz koga će biti Dušan Tadić. Ovo je tim koji bi po svom stilu bio najsličniji onome što igra Ajaks, a ja očekujem da nam to bude neka taktička “zvezda vodilja”. Ako bismo pričali o novinarskim željama za sastav, moja bi bila da jedan Nišlija u tim postavi drugog Nišliju, mladog Ivana Ilića iz Verone. Umesto Maksimovića. Uz sve to nikako ne bismo smeli da izgubimo iz vida da za tri dana igramo protiv Portugalaca, iako sam siguran da se neće štedeti snaga jer taj prvi utisak mora biti što bolji.

MN Press

Vladimir Sukdolak, urednik portala Arena Sport TV:

– Iskreno, očekujem pobedu kao rezultat velike energije koju je kod igrača stvorilo ime Dragana Stojkovića Piksija, a ne nekog rada selektora, jer vremena za neki značajniji trening i pripremu praktično nije ni bilo. Takođe, za nas navijače će još neko vreme trenerski kvalitet selektora ostati nepoznanica, budući da niko dosad nije mogao pažljivo da prati to što je radio sa svojim klubovima u Kini i Japanu. Prinuđeni smo da se upoznajemo kroz utakmice, što je, naravno, od manjeg značaja za srpski fudbal od činjenice da Piksi u isto tako kratkom roku mora sa ekipom da radi i osvaja bodove protiv Irske i Portugala. Ukoliko pobedimo te dve utakmice, to će delovati kao inicijalna kapisla za nešto veliko i lepo što će se dogoditi srpskoj reprezentaciji u nastavku kvalifikacija. Okliznemo li se već na startu, ništa dobro se neće dogoditi. Kako god bilo, očekujem za početak mnogo od selektorove harizme i nekog njegovog trenerskog poteza zbog kojeg, recimo, nismo prošli Škotsku u baražu za EP.

Pročitajte još

Ostalo mi je i upečatljivo obrazloženje koje je otvoreno rekao za nepozivanje Luke Milivojevića. Za sve ove godine tek od njega smo čuli da neko nije pozvan zbog nedostatka kreativnosti. Meni isticanje te osobine mnogo znači, bez obzira što bismo mogli da polemišemo i oko kreativnosti veznih igrača koji su završili na njegovom spisku.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike