Piksijeva pobednička aura: Razgovor sa Mitrovićem lice u lice, ocena Tadića, Vlahovićev kvalitet i poruka za navijače

25.03.2021

06:11 >> 07:19

0

Autor: N. St.

Selektor bez ustručavanja pričao o raznim temama

Piksijeva pobednička aura: Razgovor sa Mitrovićem lice u lice, ocena Tadića, Vlahovićev kvalitet i poruka za navijače
Copyright MN Press

Novi ciklus, novi selektor, neki novi igrači i nova nada. Ljubitelji fudbala u Srbiji su sa dolaskom Dragana Stojkovića na klupu nacionalnog tima ponovo počeli polako da vraćaju veru u tim. Jedna utakmica i pobeda protiv Irske posle preokreta (3:2) je bila dovoljna da počnu da se prave razne kalkulacije.

Kako to obično biva kod nas, kada su rezultati dobri, odmah kreću snovi o uspehu. Možda ovog puta sve bude opravdano. Posebno posle dobrog ambijenta i načina na koji je Piksi odgovarao na pitanja medija. Staloženo, mirno, bez ustručavanja i na način koji uliva poverenje.

– Očekivao sam ovako tešku utakmicu, s obzirom na veliku motivisanost gostiju. Odlično su trčali, imali smo poteškoća tih pola sata. Tadić? Očekivao sam Dušanove asistencije, dobre ideje i on je igrač izuzetno kreativan sa puno dobrih ideja u igri. Onog momenta kada smo Đuričića spojili sa Vlahovićem i stavili Tadića iza to je kasnije krenulo da bude mnogo bolje – počeo je Stojković.

Startna postava je mnoge iznenadila, šansu su od starta dobili debitanti Račić i Gajić, nije bilo Milinković-Savića i Kostića.

– Svaka utakmica je važna, program je jako zgusnut. Ne verujem da neko pomišlja da jedna grupa igrača može da izdrži tri meča. Vodilo se računa i o tome. Povukao sam neke poteze za koje smatram da su logični bili. Želja i volja kod tih igrača je bila na visokom nivou, pogotovo posle minusa od jednog gola. Nisu klonuli, verovali su da mogu da preokrenu.

Sledi duel sa prvim favoritom u grupi – Portugalijom. Jasno je da neke stvari u defanzivi ne smeju da se događaju protiv Kristijana Ronalda i ekipe.

– Nemam strah od Portugalaca. Odbrana je deo tima kao i vezni red i napad. Moramo da verujemo u kolektivni duh. Bila je jedna greška za drugi gol i to smo svi videli. Nije morala da se dogodi, desila se. Biće to okej. Pavlović je odigrao fantastičnu utakmicu, pokazao je da će biti odličan defanzivac u deceniji koja je pred nama.

MN Press

Posebno je dobro bio raspoložen kada su ga pitali o ofanzivnom delu tima.

– Ko me zadovoljio pored Tadića? Ko je dao golove? Pa da, Mitrović i Vlahović. Dušan se odlično kretao, pokazao je karakteristike vrsnih napadača, a o Mitru ne treba trošiti reči. Znao sam tačno šta i kako želim. Kako sam zamislio, tako se i desilo. Prelepi golovi i ta moć u kaznenom prostoru je fascinantna. Zaslužuju čestitke za golove. Sve ovo je bilo isplanirano, ništa nije urađeno ad-hok. Izmene i tajming nisu mogle bolje da budu. Dobar sam trener – sa osmehom je odgovorio Piksi.

VIDEO SAM JE U GOLU

I sam Mitrović je priznao da mu je prvi gol na meču bio i najlepši gol u karijeri. Potez koji je nekada krasio sadašnjeg selektora.

– Nisam pomislio da će ući, nego sam video loptu u golu. Ne šalim se, ozbiljan sam. Video sam poziciju golmana, bila bi nesreća da nije pogodio. Tako je dobro to uradio. Prelep pogodak, majstorija koju volim da vidim i ja, a i svi vi – priča Stojković.

Posle svih dešavanja na meču sa Škotskom i poraza koji je značio i to da Srbija neće biti deo Evropskog prvenstva je snažni napadač Fulama imao pad u formi. Selektor je otkrio kako je uspeo to da promeni.

Sa Mitrovićem sam igrao razgovor lice u lice. Rekao sam mu šta mislim. Ne sme da razmišlja o prošlosti, ne živi se od toga. Bio je u ozbiljnom psihološkom nokdaunu. Neigranje u svom klubu. Odigrao je ukupno 72 minuta na sedam mečeva. Sam moj poziv govori o tome koliko ga cenim i ja, a i vi. Nikada nisam imao sumnju da je igrač visokog kvaliteta koji može da nosi teret napada nacionalnog tima.

U prvom poluvremenu je bilo dosta oscilacija u igri srpskog tima, dok se u nastavku to promenilo na bolje. Medije je zanimalo šta je to imao da kaže svojim pulenima u pauzi.

Nema tu nekih tajni. Strašno sam miran u tom periodu kada su igrači u svlačionici, ponašam se trezveno, staloženo, bez trunke panike ili stresa, to je neka moja odlika. Rekao sam im dve-tri stvari koje moramo da promenimo i to je to. Kasnije je sve počelo da dolazi na svoje. Morate da uverite igrače da 1:1 nije konačno i da imamo kvalitet da okrenemo meč. Poruke su dobro shvatili. Plan je bio da se leva strana pojača ofanzivnijim igračem Kostićem. Bio sam jedino u dilemi da li da uđu Mitrović i Jović, da li da napravim duplu promenu, Mitar je bio dovoljan. Nije bila loša ideja. Da je i Luka ušao igrali bi ultra ofanzivno, dobro je bilo i ovako.

MN Press

Bila je ovo ujedno i prva utakmica na klupi za legendarnog fudbalera i prva pobeda.

Bio sam potpuno miran i verovao sam da ćemo uspeti pogotovo posle 0:1. To sam rekao i pomoćnicima, da nisam zabrinut i da će doći momenat kada ćemo uspeti da materijalizujemo naš tehnički kvalitet koji je nesumnjivo bolji od njihovog. Trebalo je izdržati taj njihov početni pritisak. Nisam ni pomišljao da možemo da izgubimo. Po čemu ću pamtiti debi? Možda taj momenat kada je Mitrović dao taj prelep gol.

Gotovo svako pitanje predstavnika „sedme sile“ je počinjalo sa čestitkama što je selektor prihvatio, uz posebnu napomenu.

– Koliko čestitki, ljudi pa tek je početak. Ovo je jedna utakmica za dobru analizu. Da je pogledamo i sa pozitivne i sa negativne strane. Bilo je jako dobrih momenata i nekih lošijih. Početak je bio dosta nervozan. Ja sam novi selektor, tu su neki novi igrači, velika želja da se što pre dođe do tečne igre, pa poteškoće zbog petorice u zadnjoj liniji. Dobra analiza u svakom slučaju. Ima dovoljno vremena za odmor do sledećeg meča.

UEFA I TV PRAVA

Prenos duela sa Irskom je bio na kanalu „NovaS“ koji nema nacionalnu frenkvenciju, pa su novinari pitali selektora šta o tome misli.

– Prvi put čujem za to, ni sa kim nisam pričao na tu temu. UEFA je ta koja prodaje TV prava. Slažem se da bi narod trebalo da ima priliku da gleda reprezentaciju. Ima vremena za te korekcije, ako ih bude bilo.

Potom se osvrnuo na igre čoveka kome je dao kapitensku traku – Dušana Tadića.

Odigrao je kapitenski, ali može i mora bolje. Tri asistencije je imao, kao pravi kapiten. Kreativan je i koristan igrač, da ga ne hvali mmnogo. Pitanje je da se probudi malo i to je to. Ovo je sasvim zadovoljavajuće i svi mi kao i on to znamo. Počeo je bolje da igra kada je bio iza dva napadača, kada je imao više prostora za manevar u sredini i za deljenje lopti. Naravno, nije samo on. Cela ekipa je odlično reagovala posle gola zaostatka. Na neki nači nje šok kada primiš gol na početku. Nisu se predavali. To je jedna od stvari koje sam im rekao u svlačionici. Da treba da ostanu mirni, staloženi, strpljivi, da će do šanse doći i da Irska ne može da trči onako svih 90 minuta. Doćiće do toga da tehnički kvaltieti dođu do izrađaja poput lucidnosti i momenta kada Tadić odigra ili Mitrović lobuje golmana. Sve to su fantastične stvari koje volite da vidite u fudbalu.

MN Press

Taman kada je portparol FSS najavio da je kraj konferencije, selektor je želeo da uputi još jednu poruku.

– Rekli su mi da je ovo prva pobeda posle 11 godina na startu kvalifikacija. Nadam se da će ovo biti jedan lep i dobar početak za srpski fudbal na reprezentativnom nivou. Poklanjamo je našem narodu i navijačima koji su uvek uz nacionalni tim – zaključio je Piksi.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike