Milko Đurovski za 24sedam rešava dilemu: Mitar vs Maradona - čiji je lob bio bolji? (VIDEO)

25.03.2021

13:44 >> 13:53

0

Legendarni napadač oduševljen izdanjem Srbije protiv Republike Irske, ali je svestan i šta orlove čeka

Milko Đurovski za 24sedam rešava dilemu: Mitar vs Maradona - čiji je lob bio bolji? (VIDEO)
Copyright MN PRESS

Volim da gledam Mitrovića! Snažan je, visok, drugačiji stil od mene. Razbijač, pravi engleski tip napadača. Ljudi kažu da bi bio neverovatan da je brži, da ume bolje sa loptom, a ja mislim da je to što nosi u sebi već dovoljno da ga smatramo vrhunskim napadačem i da bi mu još neka osobina bila samo višak i smetnja da iskaže potencijal“, kaže legendarni centarfor Partizana i Crvene zvezde Milko Đurovski.

Nekada sjajni napadač zbog koga su se punili stadioni u SFRJ i kasnije u Holandiji, kada je obukao dres Groningena, ističe da je jedva čekao početak Piksijevog debija na klupi. Iako već godinama živi u Sloveniji nijednog trenutka nije razmišljao da li će na ekranu imati meč sa stadiona “Rajko Mitić” ili onaj iz ljubljanskih Stožica, gde su se sastali Slovenci i Hrvati u regionalnom derbiju.

– Gledao sam, naravno, Srbiju, mislim da i ne treba da objašnjavam zašto. Drago mi je što smo pobedili, što je Piksi pokazao za 90 minuta da ima trenerski kvalitet i veliko iskustvo, mada je, ajde da se ne lažemo, bilo onih koji su govorili “gde taj, došao iz Kine i Japana”. Naši navijači mnogo kritikuju, posebno danas kad postoje ove društvene mreže, a ja im kažem da je mnogo teže kad odeš u Nagoju i budeš šampion Japana pored mnogo većih ekipa, nego da tri godine vodiš Zvezdu i Partizan i s njima budeš prvi u prvenstvu Srbije. Vidi se da su mu godine u Aziji donele iskustvo i baš sinoć je protiv Iraca pokazao da zna kako se sa klupe utiče tok utakmice – rekao je Đurovski za 24sedam.

Na koje uticaje mislite?

– Videli ste da je Tadić sa desne strane prebačen u sredinu, odatle su krenule sve promene uključujući i rezultat. Da ne pričam o samim izmenama i ulasku Mitrovića. Možda nisam objektivan kada pričam o njemu, ali meni bi Mitrović uvek bio opcija za napad. Dobro, sad nije baš u nekoj formi u Fulamu, to je verovatno Piksija nateralo da ga drži kao “džokera” za drugo poluvreme, ali on je pokazao da zna kako se igraju te važne utakmice za reprezentaciju i odmah je njegov ulazak na teren bio najava preokreta.

Utisak o prvom Mitrovićevom golu?

Prelep! Čitam negde da ga porede sa Maradonom protiv Zvezde. Taj gol sam gledao sa klupe za rezerve i mislim da je bio za nijansu teži da se izvede. I Mitrovićev je pravo majstorstvo, nema dileme, video je gde se golman nalazi i gađao je školski.

Da li bi bilo lakše dobiti Irce da su od starta bila dva napadača na terenu?

– To je neka moja fudbalska filozofija, dva, pa čak i tri napadača. Za gol više! Piksi isto voli napadački fudbal i sigruan sam da će tako igrati reprezentacija, jedino što mu nedostaje vremena. Prerano je počelo, bez prijateljske utakmice, jedan trening, nije igrače ni upoznao kako treba, a pritisak javnosti je veliki i svi očekuju pobede od njega. Mislim da je zato krenuo malo opreznije, pa je posle primljenog gola počeo sa menjanjem plana. Najvažnije je da je to uradio na vreme i da je ova utakmica protiv Iraca dobijena glavom! Oni nisu neki kvalitet, ali su jaki, izdržljivi i brzi. I takve kakvi su prelomiš ih glavom! Velika stvar i velika pobeda!

MN Press

Mnogo se priča o energiji selektora i da bi morao da je prenese igračima. Kako to komentarišete?

– Nedostaje nam ono što krasi Hrvate ili Slovence! Hrvat će i bez noge doći da igra i praviće se da mu nije ništa samo da bude u timu i da igra za svoju zemlju. Taj deo nedostaje našim igračima i Piksi će morati na tome da radi.

Kako ste videli igru Strahinje Pavlovića?

– Nisam ga mnogo gledao pre ove utakmice i baš ga je i slovenački komentator isticao i često hvalio! Bio je stvarno odličan, naročito u drugom poluvremenu! Uopšte gledano, nije samo Pavlović u pitanju, već ako posmatramo tim, Srbija ima veliki igrački kvalitet! Tadić može i da ne trenira, ne bude u formi, a u stanju je da preokrene utakmicu. Irci nemaju takvog igrača. Pa, mali Vlahović … Obećava mnogo, njega sam više gledao od Pavlovića i siguran sam da mi je procena dobra. Ali, sad dolazimo do drugog pitanja – Portugal! Svi ti igrači moraće mnogo bolje protiv Portugalaca. Nadam se da shvataju sledeći meč kao veliku šansu za svoju generaciju, jer možete li da zamislite šta će se desiti ako posle dve utakmice na tabeli bude pisalo šest bodova! Mislim da će im u neku ruku biti lakše da igraju s njima, nego sa Ircima, gde je ipak postojao pritisak obavezne pobede.

Kako sa ove distance gledate na fudbal koji ste vi igrali i vaša generacija?

– Ma, ne poredi se ono i ovo vreme nikako. Kad pričam sa mlađima vidim da oni ne razumeju šta je bio fudbal u vreme Jugoslavije. Ja imam 16 godina i trener me pušta da debitujem za seniore. Pored mene Pižon, Dule Savić, Miloš Šestić, svi stariji po sedam-osam godina od mene. Morao si da budeš ekstrakvalitet i supertalentovan da bi počeo kao mlad da dobijaš šansu ili da čekaš njihovu 28 godinu, pa kad oni završe negde u inostranstvu da dođeš do svojih minuta. Izgleda nekima čudno kad im kažem da mnogi koji su završili u Real Madridu i ostalim svetskim ekipama kod nas ne bi bili ni na klupi. Sad odeš preko sa 20-22 godine, pa i ranije, a tad si kod nas sedeo na klupi i čekao da onaj sa 27 dobije ponudu za preko. Ko je mogao da te vidi i da zna za tebe? Gde bi meni kraj bio da sam i ja u 22. godini završio u Romi.

Pročitajte još

Printscreen

Znate li da je u Groningenu osnovana stanica “Radio Milko”?

– (smeh) Nisam to znao, mada sam se uverio odavno da me tamo vole ljudi. Groningen je moja lepa igračka uspomena. Bio sam u vremenu velikog Ajaksa sa Blindom, Rojom i Bergkampom koji su se borili za titulu protiv PSV sa čuvenim Romariom. I mi tako mali svake godine smo se borili da budemo šampioni. Očigledno da navijači još cene ono što sam uradio za klub – zaključio je Milko Đurovski.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike