Mitrovićev put do besmrtnosti i neka tajna veza sa golom ispod severa "Marakane"

28.03.2021

14:12 >> 14:47

0

Autor: Adam Štulić

Kada sudbina umeša prste dogode se mnoge, na prvi pogled, nespojive stvari

Mitrovićev put do besmrtnosti i neka tajna veza sa golom ispod severa "Marakane"
Copyright MN Press

Kada sudbina umeša prste dogode se mnoge, na prvi pogled, nespojive stvari. Dogodi se i to da Partizanovo dete, na stadionu Crvene zvezde, na golu ispod tribine koja je rezervisana za najtvrđe jezgro navijača najljućeg rivala, doživi momente koji će zauvek ostati pečat njegove karijere, uz ostvarivanje mnogih dečačkih snova i ulazak u almanahe srpskog fudbala.

Nikada Aleksandar Mitrović nije krio da je detinjstvo proveo na jugu stadiona u Humskoj ulici, zbog čega ova igra sudbine, na njegovom putu do najboljeg strelaca reprezentacije svih vremena, dobija dodatnu, malo dublju dimenziju.

A kao većina priča sa srećnim krajem, i Mitrova je morala da ima obrt. Sa neizmernom količinom tuge, koja je za četiri meseca prerasla u neopisivu sreću.

MN Press

Sredinom novembra prošle godine napadač Fulama, sve i da je hteo, nije mogao da pobegne od kritike i omalovažavanja, koje su se slivale sa svih strana posle promašaja sa bele tačke, u odlučujućoj penal seriji baraža za plasman na EURO protiv Škota. Prelomni momenat odigrao se na golu ispod severa stadiona “Rajko Mitić”, a Mitar je travu fudbalskog zdanja u Ljutice Bogdana napustio u suzama.

“Luda glava” Partizanovog juga, takva kakva je kroz celu dosadašnju karijeru, nije bežala od kritika. Iako uzdrman, sa značajnom stagnacijom u londonskom klubu, junački je poneo teret još jednog razočaravajućeg rezultata “orlova”, sam je “polizao svoje rane”, i vratio se na velika vrata. Možda brže nego što je i sam očekivao.

Profimedia

Novi selektor, novi kvalifikacioni ciklus i novi Aleksandar Mitrović. Pun samopouzdanja, kadar da mrežu Iraca, na startu borbe za mundijalsku vizu, zatrese remek delom koje su mnogi uporedili sa majstorstvom, po mišljenju mnogih, najboljeg fudbalera svih vremena Dijega Armanda Maradone u dresu Barselone protiv Crvene zvezde. Remek delo, koje je izvedeno na golu ispod severa srpske “Marakane”, gde je, na istoj utakmici, postigao pogodak kojim se na večnoj listi strelaca izjednačio sa legendarnim Stjepanom Bobekom.

U subotu je Mitrogol ponovo plakao prilikom izlaska sa trave Zvezdinog stadiona. Ovoga puta u oku robusnog i neustrašivog napadača, zaigrala je suza radosnica. U 46. minutu utakmice sa Portugalijom, gurnuo je svoju “ludu glavu” ispred kopačke Danila i otišao u istoriju. A sudbina se ponovo malo poigrala i začinila priču, učinivši da Mitrović svoj 39. gol u dresu sa državnim grbom, kojim je postao najbolji golgeter nacionalne selekcije svih vremena, postigne podno “svog” juga.

– Bio je zaista neverovatan osećaj kada je lopta ušla u gol. Dao sam ga i onda su slike golova i detinjstvo krenule da mi prolaze kroz glavu. Reprezentacija mi je velika čast. Srušiti rekord star 65 godina, o kome sam sanjao kao dete… Nisam nešto emotivan, ali je ovo veoma emotivno za mene. Stojim ovde i verujte da ne postoji ponosnija porodica od moje u ovom trenutku. Ne znam šta bih rekao – drhtavim glasom, s neskrivenim suzama, je pričao napadač Fulama.

Printscreen/Sportklub

A neretko se u dosadašnjoj karijeri MVP šampionata Evrope za omladince (osvojeno zlato 2013. godine) susretao sa nipodaštavanjima. Još od najmlađih dana morao je da dokazuje da zaslužuje da bude tu gde jeste. Temperament koji mnogi treneri ne vole, često mu nije bio saveznik, ali mu je bez dileme pomogao da sa 18 godina ostvari ono što mnogi njegovi prethodnici nisu uspeli u mnogo zrelijim igračkim godinama.

Tek je zakoračio u svet odraslih, a golovima na utakmicama koje su veće i važnije od svih drugih, u kojima se kiks ne prašta, ušao je pod kožu navijačima Partizana i reprezentacije Srbije. Dal’ je to sudbina il’ ko zna šta li je, tek prvi pogodak na večitom drebiju protiv Crvene zvezde postigao je na stadionu “Rajko Mitić”. Na istom mestu proslavio je i prvenac u crvenom dresu najjačeg nacionalnog tima, vredan remija protiv Hrvatske. Mitar sa saigračima slavi, dok se trese mreža ispod severa “Rajka Mitića”.

MN Press

Tim golovima, u samom začetku profesionalne karijere koja svoju krunu čeka plasmanom na veliko reprezentativno takmičenje i transferom u neki od najjačih klubova na Starom kontinentu, Mitrović je pokazao da je igrač za velika dela. Da u svojim nogama i glavi poseduje materijal za mnogo veću scenu od one koju mogu da mu pruže, uz svo uvažavanje njihove tradicije, Anderleht, Njukasl i Fulam.

Pogotkom protiv Ronaldove družine Mitrogol je sebi kupio mesto u društvu besmrtnih, i sada sa znatno manje tereta može da, sa Piksijem, Tadićem i saigračima, odvede “orlove” u Katar i potom sve kruniše transferom u klub koji će mu omogućiti da potvrdi zvanje najboljeg srpskog napadača u 21. veku.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike