Progovorio dr Eufemijano Fuentes o dopingu sportista u Španiji, spominje se i tim poznatog Srbina

01.04.2021

10:01 >> 13:23

0

Veliki skandal na pomolu, doping sportista u Španiji ponovo aktuelan

Progovorio dr Eufemijano Fuentes o dopingu sportista u Španiji, spominje se i tim poznatog Srbina
Copyright Profimedia

Španski kanal La Sexta objavio je intervju sa lekarom Eufemijanom Fuentesom u kom je pretresena istorija sporta u periodu od 1990. do 2006. godine. Ono što je posebno zanimljivo ljubiteljima sporta u Srbiji, sporni doktor Fuentes, koga prate brojni doping skandali, radio je u sezoni 2002/03. sa Real Sosijedadom, koji je te godine bio pravi hit Primere, predvođen Darkom Kovačevićem, Turčinom Nihatom Kahvečijem, mladim Ćabijem Alonsom

Fuentes se našao u centru pažnje tokom policijske operacije 2006. godine u kojoj se istraživao doping hormonima testosteronom i EPO. Biciklisti su bili pod najjačim udarom istrage, da bi deset godina kasnije protiv Fuentesa bio pokrenut krivični postupak zbog kršenja Zakona o javnom zdravlju, budući da Španija nije imala zakonsku regulativu za borbu protiv dopinga.

Danas, nekoliko godina kasnije, sporni lekar kaže da se bavio karijerom srednjeprugaša Fermina Kača, olimpijskog šampiona na 1.500 metara u Barseloni, fudbalerima iz klubova Elče, Las Palmas, i da je davao savete i drugim fudbalerima. Sumnja se da su se za njegove savete javljali iz Real Madrida i Barselone, kao i Real Sosijedada, koji je na nivou kluba s njim imao saradnju.

Pročitajte još

Novinar koji je radio intervju sa Fuentesom izašao je sa dokumentom, računom iz arhive Real Sosijedada, na kome su zapisane reči “lekovi”, “Asti” (nadimak predsednika Real Sosijedada iz tog vremena, Hozea Luisa Astiasarana), i cena od 42.070 koja se plaća upravo njemu, na šta je lekar samo odgovorio: “Jasno i čisto”. Dr Fuentes je odlučio da ne otvara druga poglavlja iz straha od daljeg gonjenja, ako kaže previše.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike